OpenStreetMap

StefanB's Diary

Recent diary entries

V pripravi so zemljevidi za vse jezike wikipedije, med drugim tudi za slovensko.

Prav zanimivo bo videti zemljevide z vsemi slovenskimi imeni tujih krajev!

Več o tem

Location: San Polo, Venezia-Murano-Burano, Mestre, Benetke, Veneto, 30125, Italija

OpenStreetMap on Android

Posted by StefanB on 22 July 2009 in English (English).

A friend got a hold of an HTC Magic Android device and gave OpenStreetMap a shot.

A picture is worth 1024 words, so here it is:
Android phone with OpenStreetMap maps

The software works, but isn't yet quite there where it could be. Most expected features are present, but one has to use various programs to get them. There still is no program, that would simultaneously cover the basic features:

  • Offline routing (AndNav2 needs to be online for routing, but map tiles can be preloaded)
  • Vector data rendering (MapDroyd does it, but does nothing else)

I started the Android wiki page and category to summarize "the state of OSM" for Android devices.

Location: Šiška, Ljubljana, Upravna Enota Ljubljana, 1001, Slovenia

User diaries per language

Posted by StefanB on 12 June 2009 in English (English).

OpenStreetMap.org v Ljubljani

Posted by StefanB on 5 September 2007 in Slovenian (Slovenščina). Last updated on 23 July 2009.

V Ljubljani se bo v soboto, 8. in nedeljo 9. septembra 2007 odvijalo prvo delovno srečanje kartografskih navdušencev projekta OpenStreetMap.org, katerih glavni cilj bo izdelati podroben cestni zemljevid Ljubljane z uporabnikom prijazno Creative Commons licenco.

OpenStreetMap.org je projekt, kjer uporabniki sami ustvarjajo zemljevid sveta. Podobno kot pri Wikipediji lahko vsebino dodaja in dopolnjuje kdorkoli. S časom tako ustvarjena vsebina zaradi sinergijskih učinkov množice urednikov doseže kvaliteto, ažurnost in izjemne podrobnosti, ki pogosto prekosijo tudi nekoč najboljše vire.

Trenutni zemljevid Ljubljane je plod dela peščice navdušencev, ki so na svojih vsakodnevnih poteh vestno snemali svoje poti z GPS sprejemniki. Kasneje so preko teh sledi s pomočjo namenskega programa vrisali ceste, jih poimenovali in kategorizirali. Z množičnejšim pristopom se bo izdelava zemljevida močno pospešila in razširila po vsej Sloveniji.

Po svetu ima projekt že prek 11.000 članov. Posneli so prek 100 milijonov GPS točk, s pomočjo katerih je bilo vrisanih že prek 1,3 milijona cest in poti.

Pridružite se jim lahko v soboto in nedeljo ob 10:00 v prostorih Ljudmile - laboratorija za digitalne medije in kulturo na Rimski cesti 8 in prispevate svoj delež k dostopnejši in kvalitetnejši kartografiji. Zaželena sta digitalni fotoaparat, GPS sprejemnik z možnostjo snemanja opravljene poti in (prenosni) računalnik za urejanje. Nekaj ustreznih GPS sprejemnikov si bo ob zastavi osebnega dokumenta možno tudi izposoditi. Prav tako bodo na voljo nekaj računalnikov. V soboto bo potekalo snemanje poti z GPS sprejemniki, v nedeljo pa vrisovanje tako posnetih poti, vse pod vodstvom izkušenih članov projekta. Več na spletni strani dogodka.

Location: Krakovo, Trnovo, Ljubljana, Upravna Enota Ljubljana, 1102, Slovenija