OpenStreetMap

Diary Entries in Dutch

Recent diary entries

Verkeerde straatnaam

Posted by Julius Bergsma on 3 April 2017 in Dutch (Nederlands)

Jonkersweg in Etten Leur moet zijn Schatbewaardershof

A73 knooppunt zaarderheiken

Posted by Reinier Den Uijl on 9 March 2017 in Dutch (Nederlands)

de autoweg is bij knooppunt zaarderheiken volgens mij niet goed ingetekend. het aantal rijbanen vanuit roermond richting nijmegen geven een verkeerd beeld. omdat de afslag 12 niet voldoende ruimte geeft voor doorgaand verkeer richting A67, er komt een betere aansluiting in de toekomst, zou met enige verbeteringen de situatie aldaar beter ingetekend kunnen worden. je ziet namelijk niet dat de autoweg vanaf het zuiden 2 rijbanen heeft.

Rijkswaterstaat zou toch voor doorgaand verkeer richting noorden de linkerbaan kunnen BESTEMMEN en 2 rijbanen voor afslaand verkeer afslag 12 inrichten?

Location: Venlo, Limburg, Nederland

Mapper van de Maand: Sus (susvhv) uit België

Posted by escada on 17 October 2016 in Dutch (Nederlands)

Wie ben je ?

Sus Sus is mijn computer bijnaam, met de “ç” van François had ik in het begin van de PC's altijd last. (glimlacht) Ik ben geboren in 1933 (tel maar uit ;-) ) in het Brusselse en was technieker op het StudieCentrum voor Kernenergie in Mol, waar ik nu verblijf. Op het SCK heeft men mij bij een herstructurering op brugpensioen gestuurd en ondertussen zit ik al meer dan 25 jaar thuis te genieten. Toen ik school liep was er van computers nog geen sprake. Gelukkig heb ik op het werk de kans gekregen door zelfstudie hardware en software onder de knie te krijgen en met microprocessors en microcontrollers eigen te worden. Tot heden heb ik al mijn desktops in stukken gekocht en zelf gemonteerd. De laatste draait onder Ubuntu. De laptop is onder win10. Laptops koop ik. De ontwikkelingsapparatuur voor microprocessors koste in het begin op het werk peperduur. Enkele jaren na de opruststelling heb ik vastgesteld dat een microcontroller ATMEGA8 nog enkele euro's koste en volledig gratis vanaf een gewone seriële poort van een PC (nu USB) te programmeren was. Nu in het IoT tijdperk kan men onder Arduino Wifi modules (Nodemcu, ESP8266) met allerhande randapparatuur programmeren. Hier draait er één om in de veranda de temperatuur te meten en op het net te zetten zodat ik deze vanaf het net kan uitlezen. Ik heb ook thuis een eigen 1 terabyte Owncloud bestuurd door een Raspberry Pi, ge weet wel, de bankkaartcomputer ontwikkeld voor kinderen (lacht).

Wanneer en op welke manier leerde je OpenStreetMap kennen ?

Mijn verleden van ULM vlieger, rallyrijder, wandelaar en geocacher heeft mij met allerhande kaarten in aanraking gebracht en van in het begin het nut van een GPS laten inzien, en dan heeft men kaarten nodig, liefst gratis.
Sinds begin 2008 heb ik een OSM account, maar de OSM kaarten gebruikte ik al een tijdje. Toen waren er nog grote witte vlakken op de kaart. Pas in 2011 ben ik beginnen mappen. De drempelvrees was groot vooral dat ik er op mij eentje mee bezig was. Per toeval staat er in mijn straat een hoogspanningsmast waar de hoogspanningslijn eindigde. Ik heb die lijn uiteindelijk zover ik kon doorgetrokken. Toen de hoogspanningslijn op de OSM-kaart opdaagde, ging de bal aan het rollen met het opnemen van wandelwegen, foto's nemen van huisnummers, nieuwe straten en straatnamen invoegen en verkennen, gebieden aanleggen,enz., enz… De witte vlakken wegwerken. (glimlacht)

Gebruik je OpenStreetMap ook zelf ?

Op de Garmin Dakota 20 GPS en op de Android smartphone staan de kaarten van heel Europa en ze worden regelmatig bijgewerkt. Wanneer we nu een busreis doen weet ik steeds waar we zitten, soms beter dan de chauffeur. Zelf reizen met de wagen doen we niet meer.
Van Andorra heb ik al de skipistes op zak. Op de smartphone met 32 GB geheugen gebruik ik OsmAnd, Locus en Oruxmaps. Ook Vespucci heb ik gebruikt om huizen te nummeren maar in volle zon met zwetende vingers is dat niet bruikbaar.

Hoe map je ?

Luie Zetel Ik map nog enkel vanuit mijn luie zetel.
Als editor gebruik ik nog enkel JOSM. Toen JOSM nog geheugenvreter was ben ik daar wel even mee gestopt, maar de meeste kinderziektes zijn er nu uit en er zitten hoe langer hoe meer faciliteiten in, o.a. de links naar de onderliggende kaarten en AGIV voor Vlaanderen. In Antwerpen ben ik al maar een HOT bijeenkomst geweest en heb een gunstig gevolg gegeven aan de laatste oproep van Jorieke en enkele vakjes ingevuld. Het is wel even wennen. En ik heb het soms moeilijk om mij aan de voorschriften te houden, wat de algemene kwaliteit van de kaart niet ten goede komt.

Wat map je zoal ?

Tegenwoordig beschik men over veel betere onderliggende beelden en de AGIV en Crabbestanden voor het nummeren. Wat een verschil met de vroegere uitgerekte beelden van Bing. Eerst laad ik een zonenummer in de tool van Sander, vooral rond Mol, mijn thuisgemeente, en verbeter de huizen, straten, gebieden, huisnummers, gebieden,enz. Tot het hoogst mogelijk getal huizen op de kaart staan. Naargelang het weer buiten kan dat wel enkele weken tot maanden duren om een zonenummer af te werken.

Ik probeer van niet te lang hetzelfde te doen en heb een hekel aan relaties, vooral als men naamfouten oplost. (kijkt triest)

Waar ben jij als mapper het meest trots op?

Dat ik het nog een beetje kan volgen. (lacht)

Vraag eerder waar ben jij niet trots op ? De “Q” van JOSM (rechthoekig maken) heeft mij al dikke parten gespeeld wanneer een residentieel gebied per toeval geselecteerd is en men het niet opgemerkt heeft omdat gans dat gebied buiten het scherm ligt. Men ziet dan plots tijdens het opladen op het scherm duizenden punten die veranderd worden en daar is geen stoppen meer aan. Het enige die ik gevonden heb in dat geval is er de smartphone met OsmAnd bij te halen om de gebieden terug op de goede plaats te leggen. Dat kan soms enkele dagen duren als het een volledige stad of gemeente is. (kijkt sip) Het heeft ook wel een voordeel, de gebieden worden aan de recentere situatie aangepast en gesplitst. Het is opmerkelijk hoeveel bossen er gekapt werden, hoeveel wijken uit de grond gestampt werden en hoeveel weiden in akker omgeploegd werden.
Ook met een hoogspanningslijn heb ik al prijs gehad. Dat heeft ook tijd gekost. Mijn excuses als de spanning er af is want er zijn wel enkele gegevens verdwenen. De lijn is nu ook regelmatig doorgeknipt. Al de masten heb ik niet teruggevonden. Wie een verloren hoogspanningsmast zonder schaduw terugvindt mag hem gerust deleten . ;-) Dat niemand mij hiervoor op de vingers getikt heeft vind ik een wonder. Maar ik vermoed dat nog anderen het al meegemaakt hebben want ze maken nu veel kleinere residentiële gebieden. Of ben ik mis ? In feite zou men voor de “Q” in JOSM een melding moeten inbouwen, zoals er een bestaat wanneer men een groot gebied of highway wil verplaatsen, wanneer te veel nodes geselecteerd zijn. Ook een teller van de aantal ingevoegde of gewijzigde nodes zou nuttig zijn om te vermijden dat het opladen te groot wordt en dat men in geval van een niet oplosbare fout te veel in de vuilbak moet kieperen.

Waarom map je ? Wat motiveert je ?

Het is plezierig de paadjes nog eens af te lopen die ge zelf op de kaart gezet hebt en ze te verbeteren indien nodig. (glimlacht) Al lang steun ik al wat “open” en gratis is en het is zeker een goede vorm van vrije tijdsbesteding en een manier om IN te blijven. Dat is mijn SUDOKU. Misschien ook wel onbewust om iets achter te laten en mijn steentje bij te dragen aan het mensdom. Maar laat ons niet filosoferen.

Doe je ook nog andere dingen i.v.m. OpenStreetMap ?

Ik volg regelmatig de berichten van de mailinggroep om te weten hoe anderen de zaak bekijken maar nog iets plannen of onderhouden op langer termijn doe ik niet meer. Ik bewonder wel het werk van al die programmeurs en wat ze met al die gegevens verwezenlijken. Maar dat gaat nu mijn petje te boven.

Heb je ideeën over hoe we de OpenStreetMap gemeenschap kunnen uitbreiden? Of meer mappers kunnen motiveren?

Op mijn leeftijdgenoten mag men niet veel rekenen, ik heb het geprobeerd met enkele maar dat viel tegen. (kijkt sip) Het probleem is de grote massa gegevens die moeten ingebracht worden en de computer kennis die dat vereist. Die instapdrempel is voor de meesten te groot. Bij de actuele op rust gestelden zal men waarschijnlijk meer kandidaten vinden, die hebben al meer computerkaas gegeten. Het moet komen van de studerende jeugd waarbij men moet wijzen op de geweldige database die men gratis tot hun beschikking stelt en waarmee ze kunnen aan de slag gaan als programmeur, en hun vaardigheden kunnen uittesten, maar die data moet dan eerst ingegeven worden. Ik heb wel een leeraar aardrijkskunde kunnen overtuigen om aan zijn studenten enkele opdrachten te geven op basis van OSM, maar ondertussen is die ook al op rust. Er is ook http://www.seniorennet.be , die hebben allerhande mailgroepen o.a. over computers en linux, misschien kan iemand van de jong oprustgestelden daar een mailgroep opstarten. Ikzelf zie dat niet meer zitten.

Wat is de grootste sterkte van OpenStreetMap volgens jou?

Dat het ruim de grenzen overschrijdt en meehelpt om een betere wereld te maken.

Wat is de grootste uitdaging/moeilijkheid voor OpenStreetMap ? Heb je nieuwe ideeën om OpenStreetMap naar het volgende niveau te trekken ?

Om onaangeroerd te blijven en niet gepirateerd of besmet te worden. Gelukkig is het gratis en is er weinig rechtstreeks aan te verdienen voor de krakers. Toch vraag ik mij soms af of het niet kan misbruikt worden als ik in onveilige gebieden dorpen zit te mappen, bv. in Bamako omgeving.

Hoe blijf je op de hoogte van nieuwtjes i.v.m. OpenStreetMap ?

Via de BE mailgroep.

Heb je contact met andere mappers ?

Mijn eerste contact was jaren geleden met Lodde1949, toen waren we allebei in Meerhout aan het mappen, hij met JOSM en ik in Potlatch, en dat kan rare gevolgen hebben. Na afspraak ben ik dan ergens op een andere plaats gaan mappen maar hij heeft mij toen JOSM aangeprezen. “Een huis in 2 of 3 klikken”. Ik ben toen naar JOSM overgestapt, maar dat ging niet zonder moeite. Uit nieuwsgierigheid ben ik eens naar Antwerpen geweest naar een vergadering waar het vooral over HOT ging. Ik heb ook aan enkele Hangouts deelgenomen.
Voor de rest is dat heel weinig. Rond Mol ken ik er een tweetal, maar die doen het tamelijk onregelmatig.

Sus' profile by Pascal Neis http://www.hdyc.neis-one.org/?susvhv

Om af te sluiten, is er iets dat je de lezer nog zou willen meedelen ?

Mag ik aandringen bij al de mappers het werk van anderen niet te schrappen, ook al is het slordig. Iets deleten is soms een mapper minder. De huidige onderliggende foto's zijn veel nauwkeuriger en liggen beter op hun plaats dan de foto's die men voor enkele jaren gebruikte. Ikzelf heb ook de neiging om iets af te vegen en nieuw te zetten, wat sneller gaat, maar dat doe ik enkel met zaken die ikzelf ingetekend heb. In JOSM is een Ctrl H rap uitgevoerd en het brengt soms herinneringen mee.
Ik erger mij ook soms aan zaken die bijgevoegd werden op een slordige ondergrond of misplaatste details waarvan ik het nut niet inzie. Waarom niet eerst de ondergrond aanpassen of verbeteren ? Allee, ik ben weer aan het zagen. (lacht)

qs re

Posted by glekkee on 15 October 2016 in Dutch (Nederlands)

S re der

Mapper van de Maand: Jorieke Vyncke (België)

Posted by escada on 20 August 2016 in Dutch (Nederlands)

Jorieke (http://www.openstreetmap.org/user/Jorieke%20V) , 28 jaar en Belgische, spendeerde de afgelopen jaren veel van haar tijd aan het ondersteunen van lokale OpenStreetMap-gemeenschappen overal ter wereld. Ze werkte voor verschillende projecten in Afrika, Europa en Azië om mensen te trainen en OpenStreetMap te promoten bij lokale en internationale actoren.

Jorieke bij de Mapfugees in Duinkerke

Waar en wanneer ontdekte je OpenStreetMap?

Ik ontdekte OpenStreetMap eind 2010, "je gaat dat wel leuk vinden", en ja hoor! Ik toonde OpenStreetMap vervolgens aan mijn twee broers en mapte samen met hun ons dorp Wechelderzande. Dankzij mijn studentenjob als postbode, was dit enorm gemakkelijk, ik kende de huisnummers van half het dorp gewoon uit m'n hoofd! Een tijdje later ontdekte ik HOT, het Humanitarian OpenStreetmap Team, en Map Kibera. Als sociaal agoog die ambitie had om internationaal te werken en enorm geïnteresseerd was in participatie en ruimte kon dat niet anders dan mijn interesse opwekken. Mijn studies Conflict en Development gaven me vervolgens de mogelijkheid om dieper te graven in dit soort mappen. Ik kreeg immers de kans om 6 weken veldwerk te doen in Bangladesh voor mijn masterproef. Het gaf me de mogelijkheid om te spreken met studenten en proffen architectuur/ruimtelijke planning, lokale OpenStreetMappers en vele sloppenwijkbewoners. En ja, het zijn zij die mij echt overtuigden van OpenStreetMap als tool voor het mappen in humanitaire en ontwikkelingscontexten. Net omdat je met OpenStreetMap je buurt zelf op de kaart kan zetten. Nadien ging het snel, enkele maanden later vloog ik voor de eerste keer naar Afrika voor het Eurosha project waar HOT één van de partners was. En eigenlijk is het sindsdien niet meer gestopt...

Gebruik je zelf OpenStreetMap in je dagdagelijkse leven?

Jazeker. De apps OsmAnd en Maps.ME hebben me al meermaals 'gered' in het buitenland. Je zou de gezichten van de taxichauffeurs in Bamako of Abidjan eens moeten zien als ik ze zonder probleem kan navigeren naar de plek waar ik moet zijn. En als je dan de apps toont, zijn ze vaak helemaal verrast. "OpenStreetMap voor taxichauffeurs" het zou nog een mooi projectje zijn :-) Ook maken de mapping apps me zelfzekerder als ik weer eens ergens (doelloos) rondloop op een plek die ik niet ken. Je weet waar je bent en waar je naartoe gaat. Daarnaast gebruikte ik OpenStreetMap ook al heel vaak in mijn werk. Zo hing voor mijn laatste project in Ivoorkust de hele logistieke planning af van OpenStreetMap. Check één van de Umap kaartjes die ik maakte maar eens: http://umap.openstreetmap.fr/nl/map/villages-a-enqueter-region-tonkpi-bleu-village-pmh_88667#9/7.3093/-7.8333 Ik was héél dankbaar voor HOT's Ebola activatie! In het westen van Ivoorkust is OpenStreetMap gewoon top. Met enkele correcties door mensen die de regio goed kenden, kregen we de logistiek vrij gemakkelijk geregeld. Andere regio's in het land waren beduidend moeilijker: 40 kilometer rond rijden om toch maar in dat ene dorp te geraken, het gebeurde verschillende keren.

GisDay 2015 met OpenStreetMap Mali

Wat voor soort mapper ben je en in welke zone map je?

Meestal map ik waar ik ben en geweest ben. Dat wil zeggen in België, maar ook de plekken waar ik werkte of op vakantie ging. Meestal zijn het basisdingen die ik map: wegen, gebouwen, woongebieden of points of interest. Ingewikkeldere dingen zoals relaties of grenzen laat ik liever aan anderen over. Onmisbaar voor mij is [JOSM](josm.openstreetmap.de). Dit voornamelijk omdat deze editor geen constante internet verbinding nodig heeft. Je kan je data en luchtfoto's downloaden, voor een paar uur werken zonder internet en elektriciteit, en nadien de data uploaden. In Afrika kan dat al wel eens handig zijn! Ook ben ik fan van de 'minder populaire' projecten op de Tasking Manager. Tijdens een plotse natuurramp gaat veel aandacht vaak naar dat ene gebied op dat ene moment, terwijl er in landen met vergeten crisissen zoals Tjaad, Mali of Zuid-Soedan ook een gigantische nood is.

Wat is je grootste verwezenlijking als mapper?

Bangui! Ik woonde en werkte in het kader van het Eurosha project eind 2012 drie maanden in Bangui, de hoofdstad van de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR). Bangui stond voordien amper op de kaart. Maar toen ik het land moest verlaten stond het er wel, en kon de data ook gebruikt worden in de crisis door de humanitaire organisaties. Adrenaline ging door m'n lijf toen we in Kameroen telefoon kregen van UN OCHA op de dag van de staatsgreep toen de hele stad geplunderd werd, kunnen jullie ons helpen??? Ja, dat kunnen we!!! Er is nu een kaart van Bangui, mét alle gezondheidsinfrastructuren en ook de rest van het land zijn we met HOT (remote) aan het mappen! Ook ben ik supertrots op mijn week in Lubumbashi met Artsen Zonder Grenzen (AZG) https://hotosm.org/updates/2014-04-01_a_week_in_lubumbashi_drc . Al heb ik zelf zo heel veel toen niet gemapt, ik heb de mensen eerder voor me laten mappen ;-) In Lubumbashi liepen er aan het einde van de week een 15-tal studenten rond om data te verzamelen, en ook werden we enorm geholpen door remote mappers. Na vier dagen hadden al meer dan 60 mensen wereldwijd ons geholpen. Uit deze synergie; van Ivan Gayton (AZG) en mezelf met de studenten op het terrein en de remote mappers, groeide het Missing Maps project enkele maanden later.

Dataverzameling in Bangui

Wat motiveert je om te mappen?

De community en de enorme passie van OpenStreetMappers die vaak blijkt uit kleine dingen. Iemand die naar een meetup komt met een bus die er een half uur langer over doet, omdat hij deze buslijn nog niet gemapt heeft. De twinkeling in de ogen van iemand die zijn eerste edit op de kaart ziet verschijnen. Het vuur waarmee er soms gemaild wordt op de mailinglijsten. ... Maar ook hoe al deze chaos zichzelf op de één of andere manier coördineert tot het resultaat wat OpenStreetMap vandaag is. Een database gebouwd door gewone mensen die zorgt voor economische ontwikkeling, maar ook een stevige steen bijdraagt aan onder andere humanitaire hulp. OpenStreetMap is een prachtig voorbeeld van de voor mij toch wel inspirerende 'commons based economy' van Michel Bauwens.

Doe je ook nog andere dingen in verband met OpenStreetMap? Sinds de lente van 2015 zit ik in de raad van bestuur van HOT. Daarnaast spendeer ik heel wat tijd aan het beantwoorden van allerlei mailtjes met vragen en de juiste mensen met elkaar in contact brengen. Af en toe vertaal ik, update ik de wiki, doe ik een post op osm.be, spreek ik op een conferentie of organiseer ik mee meetups of mapathons. Momenteel ben ik ook bezig met de organisatie van de HOTsummit en de State of the Map conferentie.

Om af te sluiten, is er iets dat je de lezer nog zou willen meedelen? Laat je niet afschrikken, doe gewoon die eerste edit. Iedereen kan OpenStreetMappen, daar ben ik het levende bewijs van!

Ja

Posted by Rubbens on 2 August 2016 in Dutch (Nederlands)

Nieuwe dingen

Ja

Posted by Rubbens on 2 August 2016 in Dutch (Nederlands)

Nieuwe dingen

Belgische mapper van de maand: Julien Fastré

Posted by escada on 19 June 2016 in Dutch (Nederlands)

Wat doe je in het dagelijkse leven ?

Ik heb meerdere bezigheden, en ik apprecieer het erg dat ze in zeer verschillende domeinen zijn, zelfs als me dat af en toe vermoeit:

  • Ik ben software ontwikkelaar bij Champs-Libres, waar een deel van onze activeiten verbonden is met geografie. We gebruiken daarbij regelmatig data van OpenStreetMap. We installeren ook tile servers, Nominatim, enz. Officieel zou dit een deeltijdse baan moeten zijn, maar in werkelijkheid, neemt het veel meer tijd in beslag.
  • Van opleiding ben ik journalist, maar sinds ik mijn studies heb afgerond ben ik maatschappelijk werker. Ik ben eveneens deeltijds te werk gesteld als begeleider van werkzoekenden in een feministische vereniging.
  • Ik ben ook medewerker geweest (en soms nog) van allerlei verenigingen of bewegingen: GRACQ (fietsersbond), de scouts,vakbonden, ... Ik ben eveneens vader en daar spendeer ik ook een mooi deel van mijn tijd aan !

Julien

Hoe en wanneer hebt u OpenStreetMap ontdekt ?

Volledig per toeval, in een artikel van het magazine van GRACQ, en dat gaf me zin om verder te gaan. Ik ben toen begonnen met bijdragen van wat me op dat moment interesseerde: fietsroutes en de infrastructuur voor fietsers.

## Gebruikt u OpenStreetMap zelf ? Bijna tweewekelijks heb ik OpenStreetMap nodig om het bureau van een klant te vinden, of om de weg te vinden naar een buurt die ik niet ken. Ik gebruik daarvoor meer en meer OsmAnd op mijn smartphone.

Ik gebruik de gegevens ook professineel: voor onze TMS servers en analyses kopiëren we delen van de databank naar onze servers.

Wat voor een soort mapper ben je ?

Ik heb de indruk dat ik beetje bij beetje een mapper van de tweede lijn ben geworden. Ik ben nu regelmatig bezig met OpenStreetMap te promoten. Ik heb conferenties georganiseerd, ministers ontmoet, met administratieve diensten gepraat, enz. Dit vereist een zekere beschikbaarheid en geduld. Wanneer je dat een keer doet, gebeurt het vaak dat de gesprekspartners een volgende keer terug bij je terechtkomen. Dat was ook het geval bij mij. Maar ik zal blij zal als er ook anderen zich gaan bezighouden met het uitdragen van die "evangelie". Als gevolg daarvan hou ik me minder bezig met het toevoegen van objecten dan met het praten over OpenStreetMap. En, ik beken, dat ik de indruk heb dat ik de voeling met de basis verlies.

Op dit moment interesseer ik me voor het "sociale" mappen. Ik ben reeds 10 jaar sociaal medewerker, en ik denk dat OpenStreetMap een zeer goed gereedschap is voor onze sector: voor het aanmaken en centraliseren van een gegevensbank van contacten, om kaarten te maken voor de meest noodlijdenden (bv. daklozen, enz.)

Er heeft reeds een "daklozen mapathon" plaatsgevonden begin april, en ik vond dat een zeer sympathiek initiatief.

Wat map je zoal ?

Huh ! dat heb ik zonet beantwoord ... :-)

Wat is je grootste verdienste ?

Ik ben fier op enkele presentaties die ik heb gegeven, vooral als de mensen me nadien vragen zijn komen stellen, en waarna ze zich zijn gaan interesseren voor OpenStreetMap of als ze nadien het project zijn gaan gebruiken in hun professionele bezigheden.

Misschien is het niet echt een verdienste, maar ik heb een behoorlijk aantal sympathieke mensen ontmoet uit de adminstratie in Brussel en Wallonië. Zij zijn oprecht enthiousiast over OpenStreetMap, maar zoals elke administratie, lijken zij op enorme schepen, die maar moeilijk van koers kunnen veranderen.

Waarom map je ?

Voor het handhaven van een "gemeenschappelijk goed". Ik ben zeer gemotiveerd bij het idee van het maken en onderhouden van een gegevensbank van collectieve kennis, bereikbaar voor iedereen. Ik heb zo de indruk mijn steentje te kunnen bijdragen aan iets dat veel groter is dan mezelf.

Doordat ons economisch systeem ons in de richting van het individualisme duwt en eigendom verheerlijkt, ben ik blij, heel blij, om initiatieven (zoals OpenStreetMap, Wikipedia, open source, maar ook de beweging van coöperatieven, gemeenschappelijke moestuinen, enz) te zien die stapje voor stapje een tegenbeweging inzetten.

En ik ben ervan overtuigd dat op korte of middelange termijn, we gaan zien dat het huidige, dominante economische systeem gaat instorten, en er een gemengd systeem zal ontstaan met een betere balans tussen de individuele vrijheid en gemeenschap.

Doe je andere dingen voor OpenStreetMap ?

Zoals ik reeds zei, doe ik meer presentaties dan dat ik map. Wat betreft mijn bijdragen, zal ik af en toe mappen in het kader van Humanitarian OpenStreetMap Team (HOT).

Ik verheug me ook op mijn komende verhuis, om die nieuwe wijk ook in de databank te zetten.

Heb je ideeën om de OpenStreetMap gemeenschap te laten groeien ?

Ik vind de initiatieven van de laatste maanden om nieuwe mappers op te vangen heel "cool".

De mapathon bij de universiteiten in April van dit jaar en deze voor de daklozen trekken ook nieuwe mappers aan. Ik verheug me op meer !

Wat is de grootste sterkte van OpenStreetMap

Zijn gemeenschap van mappers, de licentie, .. zowat alles :-)

Ik vind dat OpenStreetMap altijd voor loopt op de grote leveranciers van databanken: wanneer er een nieuwe trend is (bv. infrastructuur voor fietsers), gaan de mappers deze in kaart beginnen brengen in de gebieden die het meest gebruikt worden. De leveranciers van de klassieke databanken komen daarna, waarschijnlijk wel vollediger en coherenter, maar later, soms te laat of zelfs nooit, zoals in de gebieden van de Derde Wereld.

Wat is de grootste uitdaging voor OpenStreetMap ?

Het laten groeien van het aantal regelmatige mappers om de kaart zo actueel mogelijk te houden.

Hoe blijf je op de hoogte van nieuws i.v.m. OpenStreetMap ?

Ik volg de OpenStreetMap blogs via RSS. Ik ben ook geabonneerd op de talk-be mailing list, maar ik ben er zelf niet zo actief op.

Hebt u contact met andere mappers ?

Zowel bij mapping parties als bij het werken aan bepaalde projecten.

Om af te sluiten, is er nog iets dat u wil zeggen ?

Ik ben erg ontroerd door het vermogen van de gemeenschap om te helpen en te steunen. Daarom ben ik trots om er deel van te mogen uitmaken.

Mijn leven...

Posted by Varkpower on 20 April 2016 in Dutch (Nederlands)

Lief dagboek

Dit is mijn leven

einde

Ik ben jij

Posted by Varkpower on 20 April 2016 in Dutch (Nederlands)

Lief dagboek,

ik ben jij

einde

Historische plekken in Haarlem-Centrum / Historic places in Haarlem-Centre

Posted by bvvanos on 6 March 2016 in Dutch (Nederlands)

Vanaf maart 2016 ga ik geleidelijk aan historische plekken aan OSM toevoegen. De eerste is 6 maart 2016 geplaatst en wel het Guldenbergspoortje aan de Grote Houtstraat 6 als overblijfsel van het vroegere Caremelietenklooster.

Het ligt in mijn bedoeling Haarlem te verrijken met toeristische informatie voor de vele historische plekken in Haarlem.

As of March 2016, I'll gradually add historic Points-of-Interests to OSM. The first is put on the map on March 6, 2016. It concerns the "Guldenbergs" gate, a remnant of a Caremelite convent.

Location: Haarlem, MRA, Noord-Holland, Nederland

Missing maps.

Posted by rivw on 8 February 2016 in Dutch (Nederlands)

Working on Missing maps projects. Mozambique, Swaziland and South Afrika.

Attractions Amsterdam

Posted by Amsterdam Online 24 7 on 4 January 2016 in Dutch (Nederlands)

For the most great Attractions in Amsterdam you can see our website for the best day tours, or night tours, renting bikes or see the great places in Amsterdam like dam square, museum square and many more places check http://www.amsterdamonline247.com/attractions/

Samenwerking tussen open content-projecten

Posted by Polyglot on 4 August 2015 in Dutch (Nederlands)

Met de komst van Wikidata is mijn interesse in Wikipedia weer wat opgeflakkerd. Ik ben in de eerste plaats een mapper voor Openstreetmap, maar vorig jaar heb 'k ook al 's een zijsprongetje gemaakt naar Wikivoyage. Een project dat vrij goed aansluit bij Openstreetmap.

Nu ben ik recent begonnen met het voorzien van straten en andere objecten in Openstreetmap van wikidatatags. En aan welk project voor vrije content denkt een mens meteen, om ervoor te zorgen dat dat werk ook voor de rest van de wereld ter beschikking komt? Inderdaad: Wikipedia.

Ik had al wat geëxperimenteerd met links naar opgeslagen queries op Overpass Turbo. Maar heel handig is dat toch niet. Een query moeten aanmaken voor elk wikidata-item en elke nieuwe soort bevraging.

Daar komt dan nog bij, dat een Kerkstraat vernoemd naar een bepaalde kerk naar die specifieke kerk verwijst, maar als je alle Kerkstraten wilt terugvinden tesamen met alle 'Rue de l'Église', moet je eigenlijk eerst wikidata gaan bevragen. Maar dat zal nog niet voor direct zijn.

Het heeft me er wel toe aangezet om me 's in Lua te gaan verdiepen, de scriptingtaal gekozen voor de MediaWikiprojecten. Een dag later hebben we nu dus een script dat Overpass queries genereert:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Module:OSM

Nu komen de Wikipediamedewerkers en ikzelf niet altijd zo goed overeen. Als ik buslijnen toevoeg, krijg 'k te horen dat ze geen busboekje willen zijn. 't Kost dus allemaal nogal wat moeite, want dan moet 'k op zoek naar bronnen en referenties over het ontstaan en de geschiedenis van zo'n route.

M'n test case werd alweer ongedaan gemaakt. Gelukkig is het mogelijk om naar een specifieke versie van een pagina te verwijzen:

https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Fontenoille&diff=prev&oldid=44648493

Dus wel verloren voor het nageslacht, maar niet voor wie mijn hersenspinsels hier leest.

Ook op de pagina over Leuven had 'k al eerder een query gezet die alle straten die naar Leuven vernoemd zijn ophaalt.

Oorspronkelijk dus deze opgeslagen query:

[http://overpass-turbo.eu/s/aFt]

Maar nu ziet het er als volgt uit (in het artikel):

{{#invoke:OSM|etym|linktext=Straten wereldwijd vernoemd naar Leuven, inzoombaar|query=[highway]|coord=50.879;4.701;9}}

wat resulteert in het volgende:

http://overpass-turbo.eu/?Q=( node["name:etymology:wikidata"="Q118958"][highway]({{bbox}}); // remove the ({{bbox}})if you want the query to be executed globally way["name:etymology:wikidata"="Q118958"][highway]({{bbox}}); relation["name:etymology:wikidata"="Q118958"][highway]({{bbox}}); ); out;

; out meta qt; &C=50.879;4.701;9&R

Het verschil is dat de query nu enkel straten ophaalt, die dichter in de nabijheid van Leuven liggen. Als de gebruiker dat wenst, kan hij/zij zelf de ({{bbox}})-statements weghalen. In het geval dat de gebruiker ook andere objecten wenst te zien, die naar Leuven werden vernoemd, dan volstaat het om [highway] te verwijderen.

Goed. De deur staat open om links te leggen van Wikipedia-artikelen naar OSM-objecten, iets wat we al langer in de andere richting doen. Nu is het echter de vraag of Wikipedia daar klaar voor is, of zelfs of het dat ooit zal (willen) zijn.

Veel meer dan de technische hulpmiddelen bieden, kan ik niet meer voor hen doen.

Jo

Location: Rue Sainte-Agathe, Vresse-sur-Semois, Dinant, Namen, Wallonië, 5550, België

gpx osmand directe upload Memo

Posted by PostBrenger on 29 June 2015 in Dutch (Nederlands)

Bij Mijn Routes tikken op - Toon Alles, bij rec zoeken naar track (onderste ?) drie puntjes uploaden

Editor Does Not Work Kaart bewerker werkt niet

Posted by PostBrenger on 13 June 2015 in Dutch (Nederlands)

When clicking on a road or object can not go place tags, the object stops showing information when mouse is away from it even after clicking on object.

Wanneer op object geklikt word kan niet aanpassen, object stopt met informatie tonen wanneer de muis er niet op is, ook als er al op geklikt is.

Can not edit the map . works sometimes after a lot of clicks

Kan niet de kaart bewerken , Werkt soms na veel klikken

(seems to be fixed )

Open Tuinen

Posted by joost schouppe on 28 May 2015 in Dutch (Nederlands)

Ik was van plan om naar de Open Tuinendag te gaan. Maar ik plan zo'n dingen graag op een echt kaartje. Op de website van de Open Tuinendag zelf krijg je wel een overzicht, maar bepaald geen handig kaartje. Als je mogelijk meerdere tuinen wil bezoeken, moet je zelf nog de adressen overnemen om te zien hoe je ze zou kunnen combineren. Ik had even een uur of twee niets anders te doen, dus ik dacht, dat kan beter. Dan leren we nog eens iets bij.

1. Data verzamelen

De website zag er proper en overzichtelijk uit, dus die zou te scrapen moeten zijn. Web Scraper plugin voor Chrome geïnstalleerd, maar die kon er niet aan uit. Of ik niet aan de scraper, dat kan ook. Maar de HTML van de site zat super ordelijk in elkaar, dus met wat vind.alles en kuiswerk in Notepad++ had ik zo een propere dataset. Elke tuin een rij, elke eigenschap een kolom, zo heb ik het graag.

2. Waar zijn die tuinen?

De kernvraag van de geografie: waar is het ding. Helaas, geen coördinaten beschikbaar. Na wat Googlen bleek dat mijn collega Kay dé tool gemaakt had die ik nodig had. In QGIS zet het ding een csv om in een feature class. De plugin zelf installeren bleek voor een keer direct te werken vanuit de plugin beheerder binnen QGIS. Nog de funcie vinden om de coördinaten aan de feature class toe te voegen, en de bijhorende dbf toevoegen aan mijn tuinentabelletje.

De Geopunt plugin gebruikt de webservices van Agiv, de Vlaamse overheidsdienst voor GIS. Dat werkt behoorlijk goed, maar er ontbrak nog wel wat in mijn lijst. Grootste probleem: een tiental tuinen in Nederland. Dus alweer naar Google, en daar de Excel Geocoding Tool gevonden, die hetzelfde doet met webservices van Bing Maps. De kwaliteit zag er opnieuw niet slecht uit, en wat nog ontbrak snel opgezocht op Google Maps zelf. Daar krijg je ook coordinaten van de plaats waar je op inzoomt.

3. Op de kaart prikken.

Het geweldige [Umap](http//umap.openstreetmap.fr) is uw vriend. Daar had ik al wat ervaring mee, en dat zit best eenvoudig in elkaar. Nu had ik wel iets meer nodig, en er is niet echt een goede handleiding beschikbaar. Gelukkig vond ik alles wat ik zocht in oude vragen op Openstreetmap Help. Gewoon een csv maken met Notepad++ en experimenteren maar.

Wat hebben we geleerd: - coördinaten moeten in kolommen "lat" en "long" staan - een link maak je zo: [[http://www.url.org|Omschrijving van je URL]] - een afbeelding laat je zo zien: {{http://www.url.org/image.jpg}} - gebruik kolomnamen Name en Description om die gegevens goed herkend te laten worden

4. Klaar!

Wat kan je nu dat eerder niet kon? - Vrij in en en uitzoomen, klikken op de locatie die je interesseert voor basisinfo, doorklikken naar een volledige versie - Doorklikken naar een routeplanner met de tuin als bestemming (rechtermuisknop op de tuin) - Via het delen knopje (drie verbonden bolletjes, links op het scherm) code voor een iFrame ophalen om toe te voegen aan je eigen site. En via hetzelfde knopje downloaden als GPX (voor je GPS), als KML (voor Google Earth) of als GeoJson (voor nerdy doelstellingen).

Wat kan je niet: - vanuit een overzicht van de tuinen naar de locatie gaan - een route plannen van de ene tuin naar de andere. Zouden beide fijne uitbreidingen zijn voor umap, me dunkt.

Met dank aan de Landelijke Gilden om niet kwaad te zijn dat ik hun website zomaar scrape.

Kleine veranderingen

Posted by Webwings on 26 March 2015 in Dutch (Nederlands)

Mooi dat je kleine veranderingen kunt toevoegen aan OpenStreetMap. Ik mis nog een hoop parkeerplaatsen in mijn buurt, eigenlijk...

1001-bomen-voor-Leuven

Posted by Polyglot on 5 March 2015 in Dutch (Nederlands)

Deze kaart laat toe om te zien hoeveel bomen en groenruimtes er zijn in Leuven. De data komt uit Openstreetmap.org.

Aan de linkerkant bovenaan kan u in/uitzoomen met de +/-, maar dat gaat eveneens met het muiswieltje.

Onder deze iconen staat een knop, waarmee u lagen kan selecteren. Klik eens op het oog van de heatmap-laag, om de 'concentratie' van de bomen te zien.

Dit is voorlopig niet echt representatief, aangezien niet elke boom al ingebracht werd in Openstreetmap. Wij hopen dat we dat wel kunnen realiseren met de hulp van de groendienst, de KU Leuven en u.

Voor sommige bomen werd species (soortnaam), genus en soms zelfs een foto toegevoegd. Als de foto op Mapillary.com staat, is het zelfs mogelijk om een virtueel bezoek aan die plaats te brengen. Dat wil zeggen dat er daar iemand is langsgeweest, die nog meer foto's gemaakt heeft van de omgeving van de boom.

U kan zelf bomen toevoegen aan de Openstreetmapdata. Klik op de knop More en dan de voorlaatste knop. Waarschijnlijk is het het eenvoudigste om daarvoor de iD-editor te gebruiken. Dan hoeft u geen extra software te installeren. Als u veel bomen wenst toe te voegen, geef ik graag een woordje uitleg over hoe dat efficiënt gedaan kan worden met JOSM.

U kan ook voorstellen formuleren, over waar er volgens u bomen of groenruimte kan worden toegevoegd. Daartoe kan u de knoppen aan de rechterkant gebruiken, nadat u op dat potloodje heeft geklikt om naar editeermodus te gaan.

Spijtig genoeg is het niet mogelijk om slechts bepaalde stukken van de kaart voor iedereen editeerbaar te maken. Het is alles of niets. Daarom is het nodig dat u eerst een account aanmaakt.

https://www.openstreetmap.org/user/new

En deze dan hier toevoegt: http://umap.openstreetmap.fr/nl/ (Inloggen / Log in)

Als u me dan een boodschap stuurt, voeg ik u toe als bewerker voor de kaart.

Wat ook kan, is hier oefenen. Hier kan alles aangepast worden, maar de consequentie is dat ook alles gewist kan worden door eender wie...

Oefenkaart

U moet dan wel nog even laten weten, waar u iets heeft toegevoegd. Het is waarschijnlijk ook het beste om daar steeds op een eigen nieuwe laag voor aan te maken.

Location: Sint-Maartensdal, Leuven, Vlaams-Brabant, Vlaanderen, 3000, België

navigatie

Posted by PostBrenger on 4 March 2015 in Dutch (Nederlands)

Openstreetmap navigatie is onlangs toegevoegd, alleen mist hierbij de mogelijkheid om gpx bestand te exporteren zoals bij yournavigation.org misschien dat deze later ook samen kunnen werken op openstreetmap.

osmand navigatie fiets: werkt wel maar soms wat onhandig, werkt voor fiets best via wifi met yours navigatie (knop, instellingen, navigatie, fiets, yours, kortste route) terug, terug, wereldbol fiets selecteren. bij navigatie op routebord dan op i om als gpx op te slaan. loopt vast bij offline routeberekening lange routes voor fiets. op vervoermiddel tikken, dan gpx bestand kiezen om daar weer mee te navigeren.

Ik mis hier bij beide de mogelijkheid om openbaar vervoer te gebruiken voor voetganger, zoals bijvoorbeeld gebruik [ x ] voorkeur ov bus / [x] voorkeur ov trein / [ O (aanvinkbaar) ] geen openbaar vervoer zodat deze naar bushalte of treinstation loopt en dan verder navigeert in aangekomen plaats.

Mocht een app die openstreetmap gebruikt rare routes aangeven, dan kan dit mogelijk opgelost worden door dat aan te geven op openstreetmap of de kaart zelf te bewerken , voor zover het een kaartfout is. (bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer , of verboden voor fiets kan op kaart bewerkt worden)

Older Entries | Newer Entries