OpenStreetMap

Nidron's diary

Recent diary entries

Mappning i närområdet

Posted by Nidron on 17 August 2018 in Swedish (Svenska)

Har raderat snabbmatstället bredvid Coop som har lagts ner för någon månad sedan. I övrigt försöker jag mappa ut en ö i ån nedanför mig. Men problemet är att hela ån bara är en smal linje , vilket inte stämmer med verkligheten. Ön kom till därför att en gång i tiden gick det ett avloppsrör rakt ut i ån och där utloppet var bildades en ö. Idag är det fastland, fast ingen verkar äga ön. Har lagt ut trall som gångstigar, men det känns ändå ostadigt att vistas på ån då allt i princip är gungfly. Tanken var att bygga en hel skulpturpark på ån, som svämmar över varje år. Ungefär som ett Atlantis. Men så långt kom jag aldrig.

Location: Norrsundet, Gävle kommun, Gästrikland, Gävleborgs län, Norrland, 81730, Sverige

Mappade ett café i köpcentrum

Posted by Nidron on 13 January 2017 in Swedish (Svenska)

Var fullt med snö på träden och behövde ett skäl att ta mig ut. Mappning och fika på ett köpcentrum fick bli min morot. Köpte någon märklig proteinpudding som smakade saffransbulle. Tyckte det var pinsamt att köpa en träningsprodukt som företag försökte pracka på en, så det var tur att mataffären hade självscanning. Tyvärr betalade jag med kort och inte kontanter, så banken kan sitta och skratta åt mitt köp.

Location: Mariestrand, Marieområdet, Umeå, Umeå kommun, Västerbotten, Västerbottens län, Norrland, 906 53, Sverige

Vilse i Hälsinglands skogar

Posted by Nidron on 15 May 2016 in Swedish (Svenska)

Bor för tillfället i en campingstuga. Ska bo där i tre månader. Försökte ge mig ut i skogen och cykla på diverse vägar, hamnade vilse och cyklade jättelångt åt fel håll. Som tur var hade mitt batteri inte dött så jag kunde hitta tillbaks. Solen började dessutom gå ner.

Hittade ett konstigt rör i trä som sprutade vatten, det var i trä och såg gammalt ut. Vet inte hur det ska mappas. Tror det gick till ett reningsverk.

Location: Åänge, Söderhamns kommun, Hälsingland, Gävleborgs län, Norrland, 820 20, Sverige

Mappning av diverse skogsstigar och grustag

Posted by Nidron on 2 May 2016 in Swedish (Svenska)

Hade myndighetsångest eftersom jag är i konflikt med A-kassan. De tycker att jag inte står till arbetsmarknadens förfogande eftersom jag är för aktiv i mitt liv. De har hittat en massa grejer på nätet som jag gjort, hoppas bara de inte hittar hit så de ser att jag gjort ännu mer saker och skrivit ännu fler texter. Idag åkte jag ut i skogen för att fly alla problem och bara var i nuet med naturen. Åkte till en sjö och tittade på svanar, sedan vidare upp till ett grustag. Grustaget var inte vattenfyllt, så det var bra info då jag försöker kartlägga vilka stenbrott och grustag som man kan bada i. Mappade en skogsväg som troligen taggas som en dålig traktorväg. Den gick rakt in i skogen och ledde fram till ett kalhygge. På vägen hem såg jag en bokbuss, det kändes visionärt som i en dröm. När den åkte vidare spelade bussen en melodi, kändes nästan som nåt som föreningen “Allt åt alla” drivit igenom.

Location: Innertavle, Umeå kommun, Västerbotten, Västerbottens län, Norrland, 90596, Sverige

Tågresa Umeå-Stockholm C

Posted by Nidron on 12 November 2015 in Swedish (Svenska)

Borttaget inlägg.

Location: Bergby, Gävle kommun, Gästrikland, Gävleborgs län, Norrland, 81740, Sverige

Spiralinsättning på mödravårdcentralen

Posted by Nidron on 30 October 2015 in Swedish (Svenska)

borttaget inlägg

Location: Mariehem, Marieområdet, Umeå, Umeå kommun, Västerbotten, Västerbottens län, Norrland, 90653, Sverige

Återbesök i min gamla ort

Posted by Nidron on 3 October 2015 in Swedish (Svenska)

Är på återbesök i Vilhelmina, bodde där för drygt ett år sedan. Bussresan dit gick helt okej, först var jag irriterad för att bussen var försenad 1 timme och fick krångla runt på ersättningsbussar. Men det kompenserades med att busschauffören satt och var bitter och pratade om sin pension, att när han får det slutliga kuvertet på sin pension så kommer det vara fasttejpat en cyanidtablett uppe i hörnet på pappret.

I helgen är nåt som kallas Mikaelihelgen och det är nån stor grej. Tänkte gå ut och dricka. På vägen dit hejade en skock ungdomar för att de kände igen mig från året då jag jobbade där. Inne på utestället var det ett coverband som spelade. Sångaren såg att jag satt i publiken och sa mellan låtarna “men jag ser att vi har besök från Umeå, hej hej på dig!”. Gick vidare till ett annat ställe, alla var fult klädda. Nästa dag gick jag på samhället och shoppade. Hamnade i en butik som sålde skruvar, nycklar, diverse arbetskläder, porslinsfigurer, 70-talsträlampor och lite övriga järnhandelsprodukter. Han prackade på mig en kofta för 50 kr. Han i butiken sa att han kände igen mig och frågade om jag hade jobbat i Vilhelmina tidigare.

Jag kände att jag ville slippa exponeringen och den sociala kontrollen och gick ner till sjön. Dom hade byggt en ny hängbro, måste kolla om den behöver taggas om på något sätt. Gick även till ett gammalt slakteri som jag tidigare tänkt att jag ska märka ut. Men då fick jag inte igång min gps, troligen för att jag tidigare försökt tindra anonymt på Darkweb och fuckat upp koordinaterna. Sen var jag kanske inloggad på fel användare och lyckades inte hitta hur man loggar ut och in.

Location: Vilhelmina, Vilhelmina kommun, Västerbottens län, Norrland, 912 32, Sverige

Mappa hus i Hälsingland

Posted by Nidron on 3 August 2015 in Swedish (Svenska)

Var uttråkad och intellektuellt understimulerad och tänkte jag skulle ägna kvällen åt att försöka märka ut min kompis hus ute i obygden i Hälsingland. Gick bra att hitta åt vart det låg genom att jag spelat in ett spår då jag var där och hälsade på förra veckan. Jag tyckte att jag ritade ut husen, men sen när jag laddade upp så syntes det inget.

Huset som min kompis köpt är en gammal skola. De som bor i huset är två konstnärer + en unge. På nedervåningen är det två gigantiska skolsalar som dom har till varsin ateljé, plus några extrarum, kök mm. På övervåningen är två lägenheter, den ena har dom bara som gästlägenhet. Hon bor granne med en kvinna som säljer getost och när hon slaktar getterna brukar hon ta deras pungkulor, torka och göra ljusstakar som hon sen säljer.

Jag fick övernatta i gästlägenheten och sov i ett rum som var inrett som hemma hos en östermalmstant. När jag vaknade så kände jag att jag ville bli sjukpensionär och tillbringa resten av mitt liv i den lägenheten och bara förflytta mig mellan sängen, kaffebryggaren i köket och en sväng ute på gården.

Det var jag, min höggravida kompis samt hennes sambo som åkte dit och hälsade på. På kvällen åkte baginboxen fram och hon som bodde där berättade i detalj om sin förlossning för hon som snart skulle föda, hur tjockt köttstycke de måste klippa igenom när man får fittan uppklippt osv. Sen gick diskussionen över till feminism, lite senare började folk spy i slasken.

Nu undrar ni kanske om den gravida också drack, men hon drack bara ett halvt glas rosévin. Men det är däremot en myt att man inte kan dricka när man ammar. Om ett barn dricker bröstmjölk från nån som har 2,9 i promille så är det fortfarande en väldigt svag alkoholdryck. Köper man något från affärn och det är lägre än 0,5% så får de benämna det som alkoholfri. Då är det ju typ farligare för ett barn att dricka filmjölk eller nån slags bärdryck som stått ett par dagar i kylen.

Vi avslutade vistelsen med att läsa i boken “Vit magi” som hon hade i bokhyllan. Där fick man lära sig besvärjelser med eld och stenar som ska framkalla en älskare.

Location: Malvik, Ovanåkers kommun, Hälsingland, Gävleborgs län, Norrland, 82895, Sverige

Situationistisk promenad i protest mot Hagamannen

Posted by Nidron on 31 July 2015 in Swedish (Svenska)

Tidigare idag har jag försökt lära mig mappa ordentligt. Allt gick såklart åt helvete efter jag fått några öl i kroppen. Satt hemma själv och drack, sen tänkte jag att jag skulle ge mig ut i natten och trotsa rädslan för att Hagamannen var frisläppt och visa på att det inte är farligt att vistas ute. Tydligen befinner han sig i Övertorneå så ingen behöver oroa sig ändå. Gick ut full, tänkte att det var extra “farligt”, sneddade bland några buskar och gick in i en mörk park.

Har läst om situationismen och det känns som att det finns nåt samband mellan den rörelsen och Openstreetmap. Kan inte riktigt sätta fingret på vad, måste forska vidare. Men nånting med antikapitalism, vandringar utan syfte och att gå vilse i ett system som vill få en åt ett håll. Guy Debord som startade situationismen var en tönt, men konsten som kommer ur det är ofta bra.

Det fanns en skogsdunge som jag bangade att gå in i. En gång på dagen hade jag sett en blottare runka därinne. Jag skrek ÄCKEL åt han och då sprang han inåt och försvann. Jag ringde polisen, men jag ringde fel nummer så allt tog för lång tid och dom fick aldrig fast han. Skulle ha ringt akutnumret istället, men kände då att jag inte ville slösa på statens resurser. Ritade en minnesanteckning av han i Paint, minns att han var lång.

Alt-text

Därefter gick jag upp på en trafikseprarerad väg som ska vara “skyddad” från gångare och gick mitt i vägen i protest för att jag hatar trafikseparering. På vägen hem mötte jag en granne som bjöd upp mig till deras lägenhet. De skulle flytta om några dar och passade på att röka inomhus. Blev bjuden på en folköl sen gick jag hem igen.

Alt-text

Location: Berghem, Umeå, Umeå kommun, Västerbotten, Västerbottens län, Norrland, Sverige

Ändring av kvarterslokal på Ålidhem i Umeå

Posted by Nidron on 31 July 2015 in Swedish (Svenska)

Har vart ute och mappat en kvarterslokal på Ålidhem. Mitt ex bor typ granne med den, var livrädd att jag skulle stöta ihop med han och att han skulle tro att jag stalkade honom.

https://www.openstreetmap.org/changeset/33004050

Kvarterslokalen får man boka gratis om man bor i området. Lokalen luktar mögel och verkar inte ha renoverats sen 70-talet. Det är lysrörsbelysning i taken och är nån slags scen längst fram. Det enda städredskapet som finns tillgängligt är en sop. Till höger när man kommer in kan man kolla in genom en låst glasdörr där man ser en gammal hobbylokal som nu används till förråd. Den kom till som en del av funktionalismen/miljonprogrammet då man hade en vision om att alla skulle umgås med andra lägenhetsgrannar och samlas i kvarterslokalen och snickra. Så vart det såklart inte eftersom folk hade TV.

Har själv nyttjat lokalen en gång, det var när jag skulle göra ett slags konstnärligt projekt i form av en hemmagjord dokusåpa som jag skulle släppa på nätet som nån slags webbtvsatsning i D.I.Y-anda. Jag flög dit ett gäng personer från hela Sverige som fick delta i olika tävlingsmoment, sova på luftmadrasser och bli utröstade. Det blev totalt fem avsnitt och de skulle släppas under hösten 2012. Jag hade nyss fått en mindre viral hit för att nån fjortisbloggare länkat till en video jag lagt upp och hade en känsla av att allt var möjligt, att gammelmedias tid var förbi och att vem som helst kan ta sig utrymme på nätet. Tanken var att sprida den genom sociala medier. Precis när jag skulle spamma min dokusåpa hade Facebook gjort nån ändring där de införde mer reklam och där man kunde köpa inlägg för att synas. Vet inte om det gjort nån fler ändring, men jag upplevde att det blev mycket svårare att synas med saker som inte varit svårt tidigare. Det som hände var att dokusåpalänken fick typ fem likes, noll delningar, ingen fattade vad det gick ut på och alla började bara bry sig om Jimmie Åkesson.

Efter det var det nånting som dog inom mig. Det var nog det sista stora konstprojektet jag gjort.

Location: Ålidhem, Ålidhemsområdet, Umeå, Umeå kommun, Västerbotten, Västerbottens län, Norrland, Sverige

Lion Bar Hornstull

Posted by Nidron on 23 July 2015 in Swedish (Svenska)

Hängde med några alkisar på Lion Bar i Hornstull. På glasrutan står det STARKÖL 24 KRONOR HELA DAGEN. Inuti ser det ut som ett youtubeklipp som heter “Jul på pizzerian”. Vi pratade om bandet Dia Psalma, dom skulle tydligen spela på en finlandsfärja. Sämsta av två världar eftersom när man blir gammal får man i regel välja om man vill vara sellout eller trash, de valde båda. Jag lyssnade på bandet då jag var 13, av nån dum anledning hade dom skrivit sitt telefonnummer på sin CD-skiva som de slog igenom, vi ringde såklart upp och då svarade en sur flickvän till sångaren. Skivan producerades av Billy Butt, som är en sliskig musikproducent som lovade unga tjejer framgång och kändisskap bara dom följde med på hans hotellrum. Tror han vart dömt för nånting också.

Dia Psalmas kändaste låt är “Hon får” som handlar om en tjej som blir utsatt för incest. På omslaget till singeln är det en ung flicka i en trasig vit klänning som sitter i en skog och runt henne är en massa mörka mystiska väsen som vill angripa henne och i längst upp i hörnet på illustrationen har dom klämt in Billy Butt.

https://www.openstreetmap.org/node/1668741594

Location: Södermalm, Södermalms stadsdelsområde, Stockholm, Stockholms kommun, Stockholms län, Svealand, Sverige

KF-huset i Klöse utanför Nordmaling

Posted by Nidron on 18 July 2015 in Swedish (Svenska)

Försökte hitta åt ett hus utanför Nordmaling som några 22-åriga entusiaster skaffat och gjort om till ett kulturhus. Var där i helgen på en festival, jag gillar decentraliserad kultur och tänkte det kunde vara värt att åka dit och bidra med något jag gjort trots att man inte fick nån reseersättning, ingen mat och fick heller inte använda köket, utedass mm. Det första jag gjorde när jag kom dit var att sätta mig på en säng i huset och börja gråta och sa att att det är ovärdigt att inte få ett skit tillbaks för att man försöker bidra med kultur. Han som anordnade festivalen vart sur och sa att han vart tydlig innan med vad som gällde och sa att han kunde skjutsa mig till tågstationen så jag kunde åka hem igen. Men då ville jag inte åka tillbaks till stan eftersom allt där var misär. Fick i varje fall en starköl 10,5% och en kopp kaffe och jag accepterade läget.

Dom hade café där man var tvungen att köpa all mat och jag hade inga kontanter. Hade heller inte swish eftersom jag köpt en ny telefon av billigaste sort och fick inget att funka. Alla där tyckte såklart att lösningen är att köpa en iphone istället. Försökte förklara att det var svårt att bland annat använda openstreetmap i en sån telefon men jag kände inte riktigt att jag nådde fram. Hursomhelst är jag skyldig KF-huset 40 spänn för att jag inte kunde betala maten, tänker inte betala tillbaks det.

Träffade några poeter i 20-årsåldern. De skulle göra en tre timmar lång performance då de improviserade en dikt, samtidigt som en person satt vid en dator och skrev ner allt dom sa. Datorn skulle vara kopplad till en projektor så publiken kunde se hur dikten växte fram i realtid. Poeterna skjutsade hem mig till Umeå sen.

Location: Klöse, Nordmalings kommun, Ångermanland, Västerbottens län, Norrland, Sverige

Gammalt nedlagt slakteri

Posted by Nidron on 2 July 2015 in Swedish (Svenska)

Idag har jag provat använda openstreetmap. Försökte märka ut ett gammalt slakteri i Vilhelmina som jag vart in i, men hittade inte exakt vart det var. Hittade åt det förra hösten när jag var ute och gick på en skogsväg och träffade en gubbe i skogen som tyckte vi skulle gå dit och kolla. Det hängde krokar i taket och på väggarna stod det “the dead end” osv. Tror inte dom är så intresserad av kultur på den orten annars hade det vart perfekt kulturhus. Det är ju många däruppe som köper upp billiga hus med stora källare som dom kan odla hasch i. Det hade vart en bra och naturlig brygga mellan alla hippieanarkister och skoter- och jaktmänniskor.

Gubben bodde i en husbil. Vi avslutade vår upptäcktsfärd med att titta på filmen “Jakten för livet” i hans husvagn. Det var ganska smutsigt därinne, när jag kom hem stoppade jag in strumpbyxorna i frysen och gick och duschade.

Location: Vilhelmina, Vilhelmina kommun, Västerbottens län, Norrland, 912 32, Sverige