OpenStreetMap

Diary Entries in Swedish

Recent diary entries

20180604 23:07

Posted by Team Stenkulla on 4 June 2018 in Swedish (Svenska)

Prov utan värde

Location: Mickelsböle, Borgå ekonomiska region, Nyland, Södra Finland, Fasta Finland, 06830, Finland

Val av bakgrundskarta

Posted by Bovista on 26 March 2018 in Swedish (Svenska)

Bakgrundskartor: Bing-sattelitkarta är inte rakt ovanifrån vilket gör att det är svårt att pricka in husen rätt. Ju högre de är desto mer fel hamnar taket. Dessutom verkar det som om koordinaterna har lite offset.Maxbox och DigitalGlobe är de kartor som verkar var bäst för att pricka (rita) in hus och byggnader rätt på kartan.

Location: Örebro, Örebro kommun, Landskapet Närke, Örebro län, Svealand, 703 61, Sverige

Öppna Data: Import av Lantmäteriets Terrängkartan och Trafikverkets NVDB

Posted by ChristianA on 13 February 2018 in Swedish (Svenska)

På senare tid har jag importerat en del data från Trafikverket och Lantmäteriet, eftersom båda har släppt en del data som CC0, vilket gör det möjligt att använda i OSM. Jag tänkte dela med mig av några av de erfarenheter jag har fått detta.

Trafikverket

NVDB

NVDB= Nationella VägDataBasen är Trafikverkets databas över vägnätet i Sverige. Det finns många olika fält och Trafikverket släpper inte all information fri vad jag vet. Men det som finns är ganska omfattande. Jag har endast importerat geometrin och översatt ett par attribut så att vägarna ska bli hyfsat taggade i OSM.

Först laddade jag ner alla län och sedan valde jag ut ett par intressanta filer, som jag slog ihop för hela landet. Sedan rensade jag bort (för mig) ointressanta attribut från shapefilen med QGIS. Jag har använt Vägtyp och funktionell vägklass för att gissa vilken "highway"-tagg som ska användas. Hastigheten går att använda rakt av. Dessutom har jag försökt gissa beläggning efter Vägtyp och funktionell vägklass. För de vägar i tätorter där gatunamn finns har jag importerat dessa. Allt detta har gjorts i QGIS med hjälp av Fältkalkyltorn och ett par rediga CASE-satser. Fördelen med att mappa om attributen redan i shapefilen är att när man sedan importerar denna i JOSM kan behöver man bara kopiera vägarna mellan shapefilens lager och det aktuella OSM-lagret, taggarna finns ju redan på plats, vilket sparar tid. Eftersom JOSM inte kan hantera shapefiler så bra har jag ett litet script som klipper ut det område jag är intresserad av ur filen med hela Sveriges vägnät.

Lantmäteriet

Lantmäteriet har släppt Terrängkartan i vektorform fri. Detta är ju roligt, men inte så roligt som jag hoppades på. Det är nämligen så att informationen är förenklad för att passa en viss skala och för att kartan ska renderas snyggt. Det innebär i praktiken att objekt i Terrängkartan inte alltid ligger på rätt plats jämfört med verkligheten. Detta gör det lite knepigare att importera direkt utan att korrigera positionen för varje enskilt objekt, vilket ju tar en del tid.

Vägar från Trafikverket och Lantmäteriet Var är vägen? Det skiljer upp emot 10 meter mellan NVDB och Terrängkartan.

För Terrängkartan gjorde jag ett script i Bash som (med hjälp av ogr2ogr) delar upp lager i underlager och byter taggar för att passa med OSM. Dock visade det sig att detta inte alltid var så bra, eftersom man ofta får lappa ihop saker manuellt i JOSM när man tex tar vattendrag och våtmarker från separata lager.

Djävulska multipolygoner

Skog och åkermark har jag tyckt varit svårt att importera från Terrängkartan. Anledningen är att Lantmäteriet har dessa lager som riktigt maffiga multipolygoner, som är lite för stora för att vara praktiskt hanterbara i JOSM. För mig går det fortare att bara rita av dessa områden från satellitbilder. (Se även om aktualitet nedan). Någon mer kompentent karterare kanske fixar det bättre än jag dock. Skog-lagren innehåller dock info om skogtyp (barr eller löv) vilket ju vore trevlig att kunna importera.

Tidens tand (Aktualitet)

Ett annat problem med Terrängkartan är att datat inte alltid är uppdaterat. Detta gäller nog främst på landet, men det hjälper ju inte mig som främst karterar landsbygd. På bilderna nedan visas en bild på lagret "öppen mark" ovanpå Ortofoto från 1975. Uppe till höger i bilden kan man se ett område med öppen mark som inte finns kvar på nyare bilder, som den från Google nedanför. I båda fallen kan man även se att objekten i Terrängkartan ligger något förskjutna mot verkligheten så som nämnts ovan.

Gammalt ortofoto Gammalt ortofoto med "Öppen mark".

Nyare satelitbild. Bakgrund från Google Nyare satellitbild med "Öppen mark". Notera området uppe till höger som ej längre verkar vara öppen mark.

Möjligheter

Finns det då inget man kan använda Terrängkartan till? Jodå, det finns en del användbart. Jag har tex använt vattenlinjer, traktorväg (resten av vägarna tar jag från NVDB), kraftledningar, eljjuspår, gruvor, fornlämningar mm. Så undersök gärna datat och se vad du kan få användning av!

Guldgruvan

En riktig guldgruva för den som karterar på landsbygden är för övrigt Ekonomiska Kartan (vars upphovsrätt har gått ut). Den har namn på sjöar, gårdar, byar, torp, skogar, berg och massa annat. Visst har en hel del ändrats sedan kartan gjordes, men namnen är ofta fortfarande aktuella. Dessutom kan man använda kartan för att hitta saker som inte riktigt finns kvar, tex banvallar från nedlagda järnvägar.

Location: Bergmossen, Björsäter, Åtvidabergs kommun, Landskapet Östergötland, Östergötlands län, Götaland, Sverige

Möjligt att parkera när man ska till Fågelsångsdalen

Posted by kentlundgren on 21 January 2018 in Swedish (Svenska)

Möjligt att parkera när man ska till Fågelsångsdalen

Location: Rögle, Lunds kommun, Skåne län, Götaland, 24736, Sverige

HepCat Store

Posted by Håkan Larsson on 2 March 2017 in Swedish (Svenska)

Lade till min absoluta favorit butik HepCat Store på Sankt Lars väg 21 i Lund. www.hepcat.se

Location: Ideon Park, Sankt Lars, Söder, Lund, Lunds kommun, Skåne län, Götaland, 22270, Sverige

Mappade ett café i köpcentrum

Posted by Nidron on 13 January 2017 in Swedish (Svenska)

Var fullt med snö på träden och behövde ett skäl att ta mig ut. Mappning och fika på ett köpcentrum fick bli min morot. Köpte någon märklig proteinpudding som smakade saffransbulle. Tyckte det var pinsamt att köpa en träningsprodukt som företag försökte pracka på en, så det var tur att mataffären hade självscanning. Tyvärr betalade jag med kort och inte kontanter, så banken kan sitta och skratta åt mitt köp.

Location: Mariestrand, Marieområdet, Umeå, Umeå kommun, Västerbotten, Västerbottens län, Norrland, 906 53, Sverige

Helsingborgs kommun är klart

Posted by Grillo on 30 August 2016 in Swedish (Svenska)

Postade den här texten på Facebook och gör det även här:

Under våren 2015 fick vi tillgång till Helsingborgs kommuns flygfoton. Sedan dess har det pågått ett relativt aktivt arbete för att kartera hela kommunen, och vid behov uppdatera/justera.

Jag har personligen främst fokuserat på vägar och byggnader, medan min partner in arms essin (som normalt önskar vara anonym men förstås gärna får träda fram här om han vill) fokuserat främst på landuse. Andra användare har också bidragit, men vi två har under detta 1,5 år samarbetat på ganska nära håll.

Jag kan nu meddela att detta är färdigt, eller så gott som färdigt något blir i OSM:s värld. Först redigerades tätort, och detta var klart någon gång i början av året. Exakt när minns jag ärligt talat inte och jag har inte fört någon logg. Efter detta påbörjades arbetet med landsbygden som nu äntligen är färdigt även det.

För den intresserade går det att finna före/efter-bilder för tätorterna här: http://grillo.users.openstreetmap.se/f%C3%B6reefter/helsingborg/ Den uppmärksamme märker förstås att renderingen ändrats ett antal gånger sedan arbetet påbörjades. Efter-bilderna har även de i efterhand kompletterats med ytterligare markanvändning och landsbygdsmappning runt tätorterna.

För arbetet med Helsingborgs tätort och landsbygden runt omkring har vår lokala HOT-server använts, där man kan skapa rutnät för att underlätta en konsekvent mappning. Dessa projekt finns här: http://tasks2.openstreetmap.se/project/3 http://tasks2.openstreetmap.se/project/5 Servern är än så länge rätt sparsamt använd men är förstås fri för alla att använda till vad de vill.

Det som återstår nu är främst sådant som inte går att göra från skrivbordsstolen, dvs främst husnummer och poi-mappning plus en del vägnamn främst på landsbygden. Då jag bor i Lund är det lite väl långt att ta sig till Helsingborgs tätorter, då jag även har mer lokal mappning att göra, men det vore kul om någon kan inspireras av detta och ge sig ut och genomföra sådan mappning. Det finns även ett antal nybyggnadsområden mappade. Flygbilderna är några år gamla och genom antingen survey eller nya flygbilder kan dessa områden också kompletteras.

Ett STORT tack till Joakim Jardenberg​ för hans hjälp att få ut flygbilder och även kommundels/stadsdelsgränser från kommunen och även uppmuntran genom att han delat våra framsteg i sina kanaler. Ett stort tack går även ut till alla andra mappare som jag inte nämnt här. Jag vet att ni finns men jag vet inte exakt i vilken utsträckning ni bidragit. Ni får gärna skriva något här om ni tycker jag representerat er illa.

Nu lämnar jag tillfälligt Helsingborgs kommun och går vidare till andra mapparprojekt. Dels nya sådana och dels sådana jag försummat under det här året.

tl;dr: Helsingborg är klart.

Location: Sofieberg, Helsingborg, Helsingborgs kommun, Skåne län, Götaland, 256 61, Sverige

Det här är bara ett testinlägg

Posted by Erik Edgren on 27 June 2016 in Swedish (Svenska)

Skoghall borde ju vara en fin plats för varje fotograf, men Skåne är ännu finare. Speciellt längst med kusten.

Location: Haga, Skoghall, Hammarö kommun, Värmlands län, Svealand, 66334, Sverige

#Flodbanker

Posted by Matss65 on 16 May 2016 in Swedish (Svenska)

Hej alla Opensstreetmap användare. Jag har ett problem med nedre Dalälven som jag lyckats förvränga totalt. Det är runt Marma och Lanforsen i Älvkarleby där jag försökt lägga till lite Öar och rättat till strandlinjen på eftersom jag och många andra vistas i det området. Det verkar dock som jag i detta fallet överskridit min förmåga! :(

Flodbanken har blivit land och dom flesta öar har blivit vatten. Felen syns inte förrän man zoomar och felen ändrar form ju mer man zoomar. Se efter själv Området är indelat i 4 st fjärdar där flodbanken är kopplat via relationer till dom olika fjärdarna. Jag vet dessvärre inte var jag ska leta efter fel, om det tex har med relationerna att göra eller om det är "medlemssskapet" som är ett annat begrepp som jag inte riktigt behärskar.

Är det någon som har nåt tips hur på hur man rättar till det.

Location: Björkholmen, Älvkarleby kommun, Uppsala län, Svealand, 81494, Sverige

Vilse i Hälsinglands skogar

Posted by Nidron on 15 May 2016 in Swedish (Svenska)

Bor för tillfället i en campingstuga. Ska bo där i tre månader. Försökte ge mig ut i skogen och cykla på diverse vägar, hamnade vilse och cyklade jättelångt åt fel håll. Som tur var hade mitt batteri inte dött så jag kunde hitta tillbaks. Solen började dessutom gå ner.

Hittade ett konstigt rör i trä som sprutade vatten, det var i trä och såg gammalt ut. Vet inte hur det ska mappas. Tror det gick till ett reningsverk.

Location: Åänge, Söderhamns kommun, Hälsingland, Gävleborgs län, Norrland, 820 20, Sverige

Mappning av diverse skogsstigar och grustag

Posted by Nidron on 2 May 2016 in Swedish (Svenska)

Hade myndighetsångest eftersom jag är i konflikt med A-kassan. De tycker att jag inte står till arbetsmarknadens förfogande eftersom jag är för aktiv i mitt liv. De har hittat en massa grejer på nätet som jag gjort, hoppas bara de inte hittar hit så de ser att jag gjort ännu mer saker och skrivit ännu fler texter. Idag åkte jag ut i skogen för att fly alla problem och bara var i nuet med naturen. Åkte till en sjö och tittade på svanar, sedan vidare upp till ett grustag. Grustaget var inte vattenfyllt, så det var bra info då jag försöker kartlägga vilka stenbrott och grustag som man kan bada i. Mappade en skogsväg som troligen taggas som en dålig traktorväg. Den gick rakt in i skogen och ledde fram till ett kalhygge. På vägen hem såg jag en bokbuss, det kändes visionärt som i en dröm. När den åkte vidare spelade bussen en melodi, kändes nästan som nåt som föreningen "Allt åt alla" drivit igenom.

Location: Innertavle, Umeå kommun, Västerbotten, Västerbottens län, Norrland, 90596, Sverige

art

Posted by tepez on 15 February 2016 in Swedish (Svenska)

This art walk was accomplished today.

Location: Stampen, Centrum, Göteborg, Göteborgs kommun, Västra Götalands län, Götaland, Sverige

Kartklappar på julen

Posted by MMN-o on 25 December 2015 in Swedish (Svenska)

Har spenderat ett antal timmar senaste dagarna med att mappa en massa över tid insamlat data. Har fixat kanske 70 husnummer, tillhörande byggnader (det drygaste!) och deras adresser m.m.

Detta kan jag göra tack vare att jag och några till har studiecirklar i geografi! Zash, MikaelFrykholm, Nidron och baader är med mig och vi försöker förbättra kvaliteten på OpenStreetMap i Västerbotten respektive Umeå.

Location: Öst på stan, Centrala stan, Umeå, Umeå kommun, Västerbotten, Västerbottens län, Norrland, Sverige

Tågresa Umeå-Stockholm C

Posted by Nidron on 12 November 2015 in Swedish (Svenska)

Borttaget inlägg.

Location: Bergby, Gävle kommun, Gästrikland, Gävleborgs län, Norrland, 81740, Sverige

Spiralinsättning på mödravårdcentralen

Posted by Nidron on 30 October 2015 in Swedish (Svenska)

borttaget inlägg

Location: Mariehem, Marieområdet, Umeå, Umeå kommun, Västerbotten, Västerbottens län, Norrland, 90653, Sverige

Återbesök i min gamla ort

Posted by Nidron on 3 October 2015 in Swedish (Svenska)

Är på återbesök i Vilhelmina, bodde där för drygt ett år sedan. Bussresan dit gick helt okej, först var jag irriterad för att bussen var försenad 1 timme och fick krångla runt på ersättningsbussar. Men det kompenserades med att busschauffören satt och var bitter och pratade om sin pension, att när han får det slutliga kuvertet på sin pension så kommer det vara fasttejpat en cyanidtablett uppe i hörnet på pappret.

I helgen är nåt som kallas Mikaelihelgen och det är nån stor grej. Tänkte gå ut och dricka. På vägen dit hejade en skock ungdomar för att de kände igen mig från året då jag jobbade där. Inne på utestället var det ett coverband som spelade. Sångaren såg att jag satt i publiken och sa mellan låtarna "men jag ser att vi har besök från Umeå, hej hej på dig!". Gick vidare till ett annat ställe, alla var fult klädda. Nästa dag gick jag på samhället och shoppade. Hamnade i en butik som sålde skruvar, nycklar, diverse arbetskläder, porslinsfigurer, 70-talsträlampor och lite övriga järnhandelsprodukter. Han prackade på mig en kofta för 50 kr. Han i butiken sa att han kände igen mig och frågade om jag hade jobbat i Vilhelmina tidigare.

Jag kände att jag ville slippa exponeringen och den sociala kontrollen och gick ner till sjön. Dom hade byggt en ny hängbro, måste kolla om den behöver taggas om på något sätt. Gick även till ett gammalt slakteri som jag tidigare tänkt att jag ska märka ut. Men då fick jag inte igång min gps, troligen för att jag tidigare försökt tindra anonymt på Darkweb och fuckat upp koordinaterna. Sen var jag kanske inloggad på fel användare och lyckades inte hitta hur man loggar ut och in.

Location: Vilhelmina, Vilhelmina kommun, Västerbottens län, Norrland, 912 32, Sverige

Mappa hus i Hälsingland

Posted by Nidron on 3 August 2015 in Swedish (Svenska)

Var uttråkad och intellektuellt understimulerad och tänkte jag skulle ägna kvällen åt att försöka märka ut min kompis hus ute i obygden i Hälsingland. Gick bra att hitta åt vart det låg genom att jag spelat in ett spår då jag var där och hälsade på förra veckan. Jag tyckte att jag ritade ut husen, men sen när jag laddade upp så syntes det inget.

Huset som min kompis köpt är en gammal skola. De som bor i huset är två konstnärer + en unge. På nedervåningen är det två gigantiska skolsalar som dom har till varsin ateljé, plus några extrarum, kök mm. På övervåningen är två lägenheter, den ena har dom bara som gästlägenhet. Hon bor granne med en kvinna som säljer getost och när hon slaktar getterna brukar hon ta deras pungkulor, torka och göra ljusstakar som hon sen säljer.

Jag fick övernatta i gästlägenheten och sov i ett rum som var inrett som hemma hos en östermalmstant. När jag vaknade så kände jag att jag ville bli sjukpensionär och tillbringa resten av mitt liv i den lägenheten och bara förflytta mig mellan sängen, kaffebryggaren i köket och en sväng ute på gården.

Det var jag, min höggravida kompis samt hennes sambo som åkte dit och hälsade på. På kvällen åkte baginboxen fram och hon som bodde där berättade i detalj om sin förlossning för hon som snart skulle föda, hur tjockt köttstycke de måste klippa igenom när man får fittan uppklippt osv. Sen gick diskussionen över till feminism, lite senare började folk spy i slasken.

Nu undrar ni kanske om den gravida också drack, men hon drack bara ett halvt glas rosévin. Men det är däremot en myt att man inte kan dricka när man ammar. Om ett barn dricker bröstmjölk från nån som har 2,9 i promille så är det fortfarande en väldigt svag alkoholdryck. Köper man något från affärn och det är lägre än 0,5% så får de benämna det som alkoholfri. Då är det ju typ farligare för ett barn att dricka filmjölk eller nån slags bärdryck som stått ett par dagar i kylen.

Vi avslutade vistelsen med att läsa i boken "Vit magi" som hon hade i bokhyllan. Där fick man lära sig besvärjelser med eld och stenar som ska framkalla en älskare.

Location: Malvik, Ovanåkers kommun, Hälsingland, Gävleborgs län, Norrland, 82895, Sverige

Situationistisk promenad i protest mot Hagamannen

Posted by Nidron on 31 July 2015 in Swedish (Svenska)

Tidigare idag har jag försökt lära mig mappa ordentligt. Allt gick såklart åt helvete efter jag fått några öl i kroppen. Satt hemma själv och drack, sen tänkte jag att jag skulle ge mig ut i natten och trotsa rädslan för att Hagamannen var frisläppt och visa på att det inte är farligt att vistas ute. Tydligen befinner han sig i Övertorneå så ingen behöver oroa sig ändå. Gick ut full, tänkte att det var extra "farligt", sneddade bland några buskar och gick in i en mörk park.

Har läst om situationismen och det känns som att det finns nåt samband mellan den rörelsen och Openstreetmap. Kan inte riktigt sätta fingret på vad, måste forska vidare. Men nånting med antikapitalism, vandringar utan syfte och att gå vilse i ett system som vill få en åt ett håll. Guy Debord som startade situationismen var en tönt, men konsten som kommer ur det är ofta bra.

Det fanns en skogsdunge som jag bangade att gå in i. En gång på dagen hade jag sett en blottare runka därinne. Jag skrek ÄCKEL åt han och då sprang han inåt och försvann. Jag ringde polisen, men jag ringde fel nummer så allt tog för lång tid och dom fick aldrig fast han. Skulle ha ringt akutnumret istället, men kände då att jag inte ville slösa på statens resurser. Ritade en minnesanteckning av han i Paint, minns att han var lång.

Alt-text

Därefter gick jag upp på en trafikseprarerad väg som ska vara "skyddad" från gångare och gick mitt i vägen i protest för att jag hatar trafikseparering. På vägen hem mötte jag en granne som bjöd upp mig till deras lägenhet. De skulle flytta om några dar och passade på att röka inomhus. Blev bjuden på en folköl sen gick jag hem igen.

Alt-text

Location: Berghem, Umeå, Umeå kommun, Västerbotten, Västerbottens län, Norrland, Sverige

Ändring av kvarterslokal på Ålidhem i Umeå

Posted by Nidron on 31 July 2015 in Swedish (Svenska)

Har vart ute och mappat en kvarterslokal på Ålidhem. Mitt ex bor typ granne med den, var livrädd att jag skulle stöta ihop med han och att han skulle tro att jag stalkade honom.

https://www.openstreetmap.org/changeset/33004050

Kvarterslokalen får man boka gratis om man bor i området. Lokalen luktar mögel och verkar inte ha renoverats sen 70-talet. Det är lysrörsbelysning i taken och är nån slags scen längst fram. Det enda städredskapet som finns tillgängligt är en sop. Till höger när man kommer in kan man kolla in genom en låst glasdörr där man ser en gammal hobbylokal som nu används till förråd. Den kom till som en del av funktionalismen/miljonprogrammet då man hade en vision om att alla skulle umgås med andra lägenhetsgrannar och samlas i kvarterslokalen och snickra. Så vart det såklart inte eftersom folk hade TV.

Har själv nyttjat lokalen en gång, det var när jag skulle göra ett slags konstnärligt projekt i form av en hemmagjord dokusåpa som jag skulle släppa på nätet som nån slags webbtvsatsning i D.I.Y-anda. Jag flög dit ett gäng personer från hela Sverige som fick delta i olika tävlingsmoment, sova på luftmadrasser och bli utröstade. Det blev totalt fem avsnitt och de skulle släppas under hösten 2012. Jag hade nyss fått en mindre viral hit för att nån fjortisbloggare länkat till en video jag lagt upp och hade en känsla av att allt var möjligt, att gammelmedias tid var förbi och att vem som helst kan ta sig utrymme på nätet. Tanken var att sprida den genom sociala medier. Precis när jag skulle spamma min dokusåpa hade Facebook gjort nån ändring där de införde mer reklam och där man kunde köpa inlägg för att synas. Vet inte om det gjort nån fler ändring, men jag upplevde att det blev mycket svårare att synas med saker som inte varit svårt tidigare. Det som hände var att dokusåpalänken fick typ fem likes, noll delningar, ingen fattade vad det gick ut på och alla började bara bry sig om Jimmie Åkesson.

Efter det var det nånting som dog inom mig. Det var nog det sista stora konstprojektet jag gjort.

Location: Ålidhem, Ålidhemsområdet, Umeå, Umeå kommun, Västerbotten, Västerbottens län, Norrland, Sverige

Lion Bar Hornstull

Posted by Nidron on 23 July 2015 in Swedish (Svenska)

Hängde med några alkisar på Lion Bar i Hornstull. På glasrutan står det STARKÖL 24 KRONOR HELA DAGEN. Inuti ser det ut som ett youtubeklipp som heter "Jul på pizzerian". Vi pratade om bandet Dia Psalma, dom skulle tydligen spela på en finlandsfärja. Sämsta av två världar eftersom när man blir gammal får man i regel välja om man vill vara sellout eller trash, de valde båda. Jag lyssnade på bandet då jag var 13, av nån dum anledning hade dom skrivit sitt telefonnummer på sin CD-skiva som de slog igenom, vi ringde såklart upp och då svarade en sur flickvän till sångaren. Skivan producerades av Billy Butt, som är en sliskig musikproducent som lovade unga tjejer framgång och kändisskap bara dom följde med på hans hotellrum. Tror han vart dömt för nånting också.

Dia Psalmas kändaste låt är "Hon får" som handlar om en tjej som blir utsatt för incest. På omslaget till singeln är det en ung flicka i en trasig vit klänning som sitter i en skog och runt henne är en massa mörka mystiska väsen som vill angripa henne och i längst upp i hörnet på illustrationen har dom klämt in Billy Butt.

https://www.openstreetmap.org/node/1668741594

Location: Södermalm, Södermalms stadsdelsområde, Stockholm, Stockholms kommun, Landskapet Södermanland, Stockholms län, Svealand, Sverige