OpenStreetMap

Diary Entries in Swedish

Recent diary entries

Posted by pangoSE on 11 September 2018 in Swedish (Svenska). Last updated on 19 September 2018.

Jag har mappat i 6 år och upptäckte häromdan att jag gjort fel och raderat noder i alla år i stället för att flytta existerande noder när möjligt. Se https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Good_practice#Keep_the_history Enligt https://hdyc.neis-one.org/?pangoSE ser läget ut såhär: Created Modified Deleted Nodes 6 226 (64%) 2 132 (22%) 1 412 (14%)

Jag har även nog missat att justera bakgrundsbilderna ibland, men har haft tur att Bing i Härnösand ligger rätt. Trafikverkets vägdata (Trafikverket Road Network i JOSM) finns för hela landet och är enklast att justera efter vid behov.

Posted by Nidron on 17 August 2018 in Swedish (Svenska).

Har raderat snabbmatstället bredvid Coop som har lagts ner för någon månad sedan. I övrigt försöker jag mappa ut en ö i ån nedanför mig. Men problemet är att hela ån bara är en smal linje , vilket inte stämmer med verkligheten. Ön kom till därför att en gång i tiden gick det ett avloppsrör rakt ut i ån och där utloppet var bildades en ö. Idag är det fastland, fast ingen verkar äga ön. Har lagt ut trall som gångstigar, men det känns ändå ostadigt att vistas på ån då allt i princip är gungfly. Tanken var att bygga en hel skulpturpark på ån, som svämmar över varje år. Ungefär som ett Atlantis. Men så långt kom jag aldrig.

Location: Stormarn, Norrsundet, Gävle kommun, Gävleborgs län, 817 30, Sverige
Posted by DrJoshua on 12 August 2018 in Swedish (Svenska). Last updated on 16 April 2020.

Ut i naturen!

Ett av mina stora intressen är cykling. Jag håller på med både MTB och landsvägscykling. Den största drivkraften att uppdatera OpenStreetMap för min del är att få en bra karta för ruttnavigering. Jag vill gärna att OSM ska ge möjlighet för andra att komma ut på trevliga stig- och grusvägsrundor lika väl som fina promenader i naturen. Tidigare så har jag laddat över mitt GPX-spår till JOSM och kollat att OSM stämmer och är uppdaterat. Jag har lagt till och ändrat om jag hittat fel. Ett annat smidigt sätt att uppdatera är att använda skiktet som Strava Heatmap ger oss. Då kan man se alla de som kört i skogarna och kontrollera mot ortofoto och uppdatera därefter.

Vilka vägar är asfalterade?

De senaste jag gjort är att använda de öppna data som Trafikverket tillhandahåller via den nationella vägdatabasen, NVDB. Jag har laddat ned deras shapefiler över bland annat slitlager och funktionell vägklass. Det förstnämnda har jag sedan stämt av mot OSMs vägnät. I första hand har jag uppdaterat ytskikt med PAVED respektive UNPAVED på vägar som Primary, Secondary, Tertiary och Residential. Allt för att kunna göra det möjligt att tematisera kartan med asfalterade vägar. Visserligen så har Joakim Svensk gjort en ypperlig karttjänst med ruttnavigering med NVDB-data på www.roadfinder.se men jag tänkte att det kan komma OSM-communityn till del också. Man kan säkert göra arbetet med strömlinjeformat men jag har haft NVDB-Slitlager som ett skikt som jag tänt/släckt och sedan uppdaterat OSM.

Nya mysiga cykelrundor

Jag har också i mitt närområde uppdaterat traktor- och skogsvägar från NVDBs skikt funktionell vägklass i kombination med terrängkartan från Lantmäteriet. Jag har koncentrerat mig på att lägga till vägar som ansluter till andra vägar, alltså ”genvägar”. Jag har inte brytt mig om återvändsvägar då de inte ger något för oss cyklister. Helt klart ett roligt arbete som gett flera uppslag till nya cykelrundor.

Hjälpas åt!

Jag har koncentrerat vägkompletteringarna till närområdet runt Falköping och ytskikt på vägarna i Västra Götaland. Men jag tar gärna lite hjälp så får vi tillsammans en bra karta.

Posted by Bovista on 26 March 2018 in Swedish (Svenska).

Bakgrundskartor: Bing-sattelitkarta är inte rakt ovanifrån vilket gör att det är svårt att pricka in husen rätt. Ju högre de är desto mer fel hamnar taket. Dessutom verkar det som om koordinaterna har lite offset.Maxbox och DigitalGlobe är de kartor som verkar var bäst för att pricka (rita) in hus och byggnader rätt på kartan.

Location: Eklunda, Örebro, Örebro kommun, Örebro län, 701 35, Sverige
Posted by ChristianA on 13 February 2018 in Swedish (Svenska). Last updated on 14 February 2018.

På senare tid har jag importerat en del data från Trafikverket och Lantmäteriet, eftersom båda har släppt en del data som CC0, vilket gör det möjligt att använda i OSM. Jag tänkte dela med mig av några av de erfarenheter jag har fått detta.

Trafikverket

## NVDB NVDB= Nationella VägDataBasen är Trafikverkets databas över vägnätet i Sverige. Det finns många olika fält och Trafikverket släpper inte all information fri vad jag vet. Men det som finns är ganska omfattande. Jag har endast importerat geometrin och översatt ett par attribut så att vägarna ska bli hyfsat taggade i OSM.

Först laddade jag ner alla län och sedan valde jag ut ett par intressanta filer, som jag slog ihop för hela landet. Sedan rensade jag bort (för mig) ointressanta attribut från shapefilen med QGIS. Jag har använt Vägtyp och funktionell vägklass för att gissa vilken “highway”-tagg som ska användas. Hastigheten går att använda rakt av. Dessutom har jag försökt gissa beläggning efter Vägtyp och funktionell vägklass. För de vägar i tätorter där gatunamn finns har jag importerat dessa. Allt detta har gjorts i QGIS med hjälp av Fältkalkyltorn och ett par rediga CASE-satser. Fördelen med att mappa om attributen redan i shapefilen är att när man sedan importerar denna i JOSM kan behöver man bara kopiera vägarna mellan shapefilens lager och det aktuella OSM-lagret, taggarna finns ju redan på plats, vilket sparar tid. Eftersom JOSM inte kan hantera shapefiler så bra har jag ett litet script som klipper ut det område jag är intresserad av ur filen med hela Sveriges vägnät.

Lantmäteriet

Lantmäteriet har släppt Terrängkartan i vektorform fri. Detta är ju roligt, men inte så roligt som jag hoppades på. Det är nämligen så att informationen är förenklad för att passa en viss skala och för att kartan ska renderas snyggt. Det innebär i praktiken att objekt i Terrängkartan inte alltid ligger på rätt plats jämfört med verkligheten. Detta gör det lite knepigare att importera direkt utan att korrigera positionen för varje enskilt objekt, vilket ju tar en del tid.

Vägar från Trafikverket och Lantmäteriet Var är vägen? Det skiljer upp emot 10 meter mellan NVDB och Terrängkartan.

För Terrängkartan gjorde jag ett script i Bash som (med hjälp av ogr2ogr) delar upp lager i underlager och byter taggar för att passa med OSM. Dock visade det sig att detta inte alltid var så bra, eftersom man ofta får lappa ihop saker manuellt i JOSM när man tex tar vattendrag och våtmarker från separata lager.

Djävulska multipolygoner

Skog och åkermark har jag tyckt varit svårt att importera från Terrängkartan. Anledningen är att Lantmäteriet har dessa lager som riktigt maffiga multipolygoner, som är lite för stora för att vara praktiskt hanterbara i JOSM. För mig går det fortare att bara rita av dessa områden från satellitbilder. (Se även om aktualitet nedan). Någon mer kompentent karterare kanske fixar det bättre än jag dock. Skog-lagren innehåller dock info om skogtyp (barr eller löv) vilket ju vore trevlig att kunna importera.

Tidens tand (Aktualitet)

Ett annat problem med Terrängkartan är att datat inte alltid är uppdaterat. Detta gäller nog främst på landet, men det hjälper ju inte mig som främst karterar landsbygd. På bilderna nedan visas en bild på lagret “öppen mark” ovanpå Ortofoto från 1975. Uppe till höger i bilden kan man se ett område med öppen mark som inte finns kvar på nyare bilder, som den från Google nedanför. I båda fallen kan man även se att objekten i Terrängkartan ligger något förskjutna mot verkligheten så som nämnts ovan.

Gammalt ortofoto Gammalt ortofoto med “Öppen mark”.

Nyare satelitbild. Bakgrund från Google Nyare satellitbild med “Öppen mark”. Notera området uppe till höger som ej längre verkar vara öppen mark.

Möjligheter

Finns det då inget man kan använda Terrängkartan till? Jodå, det finns en del användbart. Jag har tex använt vattenlinjer, traktorväg (resten av vägarna tar jag från NVDB), kraftledningar, eljjuspår, gruvor, fornlämningar mm. Så undersök gärna datat och se vad du kan få användning av!

Guldgruvan

En riktig guldgruva för den som karterar på landsbygden är för övrigt Ekonomiska Kartan (vars upphovsrätt har gått ut). Den har namn på sjöar, gårdar, byar, torp, skogar, berg och massa annat. Visst har en hel del ändrats sedan kartan gjordes, men namnen är ofta fortfarande aktuella. Dessutom kan man använda kartan för att hitta saker som inte riktigt finns kvar, tex banvallar från nedlagda järnvägar.

Location: Katrineberg, Björsäter, Åtvidabergs kommun, Östergötlands län, Sverige

Var fullt med snö på träden och behövde ett skäl att ta mig ut. Mappning och fika på ett köpcentrum fick bli min morot. Köpte någon märklig proteinpudding som smakade saffransbulle. Tyckte det var pinsamt att köpa en träningsprodukt som företag försökte pracka på en, så det var tur att mataffären hade självscanning. Tyvärr betalade jag med kort och inte kontanter, så banken kan sitta och skratta åt mitt köp.

Location: Mariestrand, Marieområdet, Umeå, Umeå kommun, Västerbottens län, 906 53, Sverige
Posted by Grillo on 30 August 2016 in Swedish (Svenska).

Postade den här texten på Facebook och gör det även här:

Under våren 2015 fick vi tillgång till Helsingborgs kommuns flygfoton. Sedan dess har det pågått ett relativt aktivt arbete för att kartera hela kommunen, och vid behov uppdatera/justera.

Jag har personligen främst fokuserat på vägar och byggnader, medan min partner in arms essin (som normalt önskar vara anonym men förstås gärna får träda fram här om han vill) fokuserat främst på landuse. Andra användare har också bidragit, men vi två har under detta 1,5 år samarbetat på ganska nära håll.

Jag kan nu meddela att detta är färdigt, eller så gott som färdigt något blir i OSM:s värld. Först redigerades tätort, och detta var klart någon gång i början av året. Exakt när minns jag ärligt talat inte och jag har inte fört någon logg. Efter detta påbörjades arbetet med landsbygden som nu äntligen är färdigt även det.

För den intresserade går det att finna före/efter-bilder för tätorterna här: http://grillo.users.openstreetmap.se/f%C3%B6reefter/helsingborg/ Den uppmärksamme märker förstås att renderingen ändrats ett antal gånger sedan arbetet påbörjades. Efter-bilderna har även de i efterhand kompletterats med ytterligare markanvändning och landsbygdsmappning runt tätorterna.

För arbetet med Helsingborgs tätort och landsbygden runt omkring har vår lokala HOT-server använts, där man kan skapa rutnät för att underlätta en konsekvent mappning. Dessa projekt finns här: http://tasks2.openstreetmap.se/project/3 http://tasks2.openstreetmap.se/project/5 Servern är än så länge rätt sparsamt använd men är förstås fri för alla att använda till vad de vill.

Det som återstår nu är främst sådant som inte går att göra från skrivbordsstolen, dvs främst husnummer och poi-mappning plus en del vägnamn främst på landsbygden. Då jag bor i Lund är det lite väl långt att ta sig till Helsingborgs tätorter, då jag även har mer lokal mappning att göra, men det vore kul om någon kan inspireras av detta och ge sig ut och genomföra sådan mappning. Det finns även ett antal nybyggnadsområden mappade. Flygbilderna är några år gamla och genom antingen survey eller nya flygbilder kan dessa områden också kompletteras.

Ett STORT tack till Joakim Jardenberg​ för hans hjälp att få ut flygbilder och även kommundels/stadsdelsgränser från kommunen och även uppmuntran genom att han delat våra framsteg i sina kanaler. Ett stort tack går även ut till alla andra mappare som jag inte nämnt här. Jag vet att ni finns men jag vet inte exakt i vilken utsträckning ni bidragit. Ni får gärna skriva något här om ni tycker jag representerat er illa.

Nu lämnar jag tillfälligt Helsingborgs kommun och går vidare till andra mapparprojekt. Dels nya sådana och dels sådana jag försummat under det här året.

tl;dr: Helsingborg är klart.

Location: Sofieberg, Helsingborgs kommun, Skåne län, 256 61, Sverige
Posted by Matss65 on 16 May 2016 in Swedish (Svenska).

Hej alla Opensstreetmap användare. Jag har ett problem med nedre Dalälven som jag lyckats förvränga totalt. Det är runt Marma och Lanforsen i Älvkarleby där jag försökt lägga till lite Öar och rättat till strandlinjen på eftersom jag och många andra vistas i det området. Det verkar dock som jag i detta fallet överskridit min förmåga! :(

Flodbanken har blivit land och dom flesta öar har blivit vatten. Felen syns inte förrän man zoomar och felen ändrar form ju mer man zoomar. Se efter själv Området är indelat i 4 st fjärdar där flodbanken är kopplat via relationer till dom olika fjärdarna. Jag vet dessvärre inte var jag ska leta efter fel, om det tex har med relationerna att göra eller om det är “medlemssskapet” som är ett annat begrepp som jag inte riktigt behärskar.

Är det någon som har nåt tips hur på hur man rättar till det.

Location: Älvkarleby kommun, Uppsala län, Sverige

Bor för tillfället i en campingstuga. Ska bo där i tre månader. Försökte ge mig ut i skogen och cykla på diverse vägar, hamnade vilse och cyklade jättelångt åt fel håll. Som tur var hade mitt batteri inte dött så jag kunde hitta tillbaks. Solen började dessutom gå ner.

Hittade ett konstigt rör i trä som sprutade vatten, det var i trä och såg gammalt ut. Vet inte hur det ska mappas. Tror det gick till ett reningsverk.

Location: Åänge, Ljusne, Söderhamns kommun, Gävleborgs län, 826 76, Sverige

Hade myndighetsångest eftersom jag är i konflikt med A-kassan. De tycker att jag inte står till arbetsmarknadens förfogande eftersom jag är för aktiv i mitt liv. De har hittat en massa grejer på nätet som jag gjort, hoppas bara de inte hittar hit så de ser att jag gjort ännu mer saker och skrivit ännu fler texter. Idag åkte jag ut i skogen för att fly alla problem och bara var i nuet med naturen. Åkte till en sjö och tittade på svanar, sedan vidare upp till ett grustag. Grustaget var inte vattenfyllt, så det var bra info då jag försöker kartlägga vilka stenbrott och grustag som man kan bada i. Mappade en skogsväg som troligen taggas som en dålig traktorväg. Den gick rakt in i skogen och ledde fram till ett kalhygge. På vägen hem såg jag en bokbuss, det kändes visionärt som i en dröm. När den åkte vidare spelade bussen en melodi, kändes nästan som nåt som föreningen “Allt åt alla” drivit igenom.

Location: Innertavle, Umeå kommun, Västerbottens län, 905 96, Sverige
Posted by MMN-o on 25 December 2015 in Swedish (Svenska).

Har spenderat ett antal timmar senaste dagarna med att mappa en massa över tid insamlat data. Har fixat kanske 70 husnummer, tillhörande byggnader (det drygaste!) och deras adresser m.m.

Detta kan jag göra tack vare att jag och några till har studiecirklar i geografi! Zash, MikaelFrykholm, Nidron och baader är med mig och vi försöker förbättra kvaliteten på OpenStreetMap i Västerbotten respektive Umeå.

Location: Öst på stan, Centrala stan, Umeå, Umeå kommun, Västerbottens län, Sverige
Posted by Nidron on 3 October 2015 in Swedish (Svenska).

Är på återbesök i Vilhelmina, bodde där för drygt ett år sedan. Bussresan dit gick helt okej, först var jag irriterad för att bussen var försenad 1 timme och fick krångla runt på ersättningsbussar. Men det kompenserades med att busschauffören satt och var bitter och pratade om sin pension, att när han får det slutliga kuvertet på sin pension så kommer det vara fasttejpat en cyanidtablett uppe i hörnet på pappret.

I helgen är nåt som kallas Mikaelihelgen och det är nån stor grej. Tänkte gå ut och dricka. På vägen dit hejade en skock ungdomar för att de kände igen mig från året då jag jobbade där. Inne på utestället var det ett coverband som spelade. Sångaren såg att jag satt i publiken och sa mellan låtarna “men jag ser att vi har besök från Umeå, hej hej på dig!”. Gick vidare till ett annat ställe, alla var fult klädda. Nästa dag gick jag på samhället och shoppade. Hamnade i en butik som sålde skruvar, nycklar, diverse arbetskläder, porslinsfigurer, 70-talsträlampor och lite övriga järnhandelsprodukter. Han prackade på mig en kofta för 50 kr. Han i butiken sa att han kände igen mig och frågade om jag hade jobbat i Vilhelmina tidigare.

Jag kände att jag ville slippa exponeringen och den sociala kontrollen och gick ner till sjön. Dom hade byggt en ny hängbro, måste kolla om den behöver taggas om på något sätt. Gick även till ett gammalt slakteri som jag tidigare tänkt att jag ska märka ut. Men då fick jag inte igång min gps, troligen för att jag tidigare försökt tindra anonymt på Darkweb och fuckat upp koordinaterna. Sen var jag kanske inloggad på fel användare och lyckades inte hitta hur man loggar ut och in.

Location: Vilhelmina, Vilhelmina kommun, Västerbottens län, 912 33, Sverige