OpenStreetMap

Uppdaterat ytskikt på vägar med hjälp av NVDB

Posted by DrJoshua on 12 August 2018 in Swedish (Svenska)

Ut i naturen!

Ett av mina stora intressen är cykling. Jag håller på med både MTB och landsvägscykling. Den största drivkraften att uppdatera OpenStreetMap för min del är att få en bra karta för ruttnavigering. Jag vill gärna att OSM ska ge möjlighet för andra att komma ut på trevliga stig- och grusvägsrundor lika väl som fina promenader i naturen. Tidigare så har jag laddat över mitt GPX-spår till JOSM och kollat att OSM stämmer och är uppdaterat. Jag har lagt till och ändrat om jag hittat fel. Ett annat smidigt sätt att uppdatera är att använda skiktet som Strava ger oss. Då kan man se alla de som kört i skogarna och kontrollera mot ortofoto och uppdatera därefter.

Vilka vägar är asfalterade?

De senaste jag gjort är att använda de öppna data som Trafikverket tillhandahåller via den nationella vägdatabasen, NVDB. Jag har laddat ned deras shapefiler över bland annat slitlager och funktionell vägklass. Det förstnämnda har jag sedan stämt av mot OSMs vägnät. I första hand har jag uppdaterat ytskikt med PAVED respektive UNPAVED på vägar som Primary, Secondary, Tertiary och Residential. Allt för att kunna göra det möjligt att tematisera kartan med asfalterade vägar. Visserligen så har Joakim Svensk gjort en ypperlig karttjänst med ruttnavigering med NVDB-data på www.roadfinder.se men jag tänkte att det kan komma OSM-communityn till del också. Man kan säkert göra arbetet med strömlinjeformat men jag har haft NVDB-Slitlager som ett skikt som jag tänt/släckt och sedan uppdaterat OSM.

Nya mysiga cykelrundor

Jag har också i mitt närområde uppdaterat traktor- och skogsvägar från NVDBs skikt funktionell vägklass i kombination med terrängkartan från Lantmäteriet. Jag har koncentrerat mig på att lägga till vägar som ansluter till andra vägar, alltså ”genvägar”. Jag har inte brytt mig om återvändsvägar då de inte ger något för oss cyklister. Helt klart ett roligt arbete som gett flera uppslag till nya cykelrundor.

Hjälpas åt!

Jag har koncentrerat vägkompletteringarna till närområdet runt Falköping och ytskikt på vägarna i Västra Götaland. Men jag tar gärna lite hjälp så får vi tillsammans en bra karta.

Login to leave a comment