OpenStreetMap

dim's Diary

Recent diary entries

Podkalnički kraj

Posted by dim on 4 April 2010 in Croatian (Hrvatski).

Više-manje sam pokrio cijelo područje podno Kalnika u dva navrata. Ostali su još neki prilazni putevi i manje ceste u nekoliko mjesta.

Location: Balgorica, Potok Kalnički, Općina Kalnik, Koprivničko-križevačka županija, 48269, Hrvatska

Spajanje s Bjelovarom

Posted by dim on 25 December 2009 in Croatian (Hrvatski).

Već dulje vrijeme gledam u prazni dio OSM-a gdje bi trebala prolaziti pruga između Križevaca i Bjelovara. U srijedu sam imao izliku za sjesti na vlak i to promijeniti.

Sunčanog i natprosječno toplog prijepodneva pješke sam došao na željeznički kolodvor u Križevcima 15-ak minuta prije polaska vlaka. Na blagajni sam se iznenadio - službenica mi nije htjela prodati kartu budući da se dogodila prometna nesreća između Vrbovca i Dugog Sela i zbog toga je nastao metež u kojem naći nekoga tko zna kada i koji vlak prometuje je bilo skoro ravno znanstvenoj fantastici. Željeznički kolodvor se nalazi na rubu grada i razmišljao sam o vraćanju u grad na autobusni kolodvor za što bi trebalo kojih pola sata dodatnog pješačenja, no onda bih propustio priliku kartiranja pruge do Bjelovara. Stoga je ta ideja zamrla, a ja sam čitajući Orwellovu 1984. sjedio na peronu i čekao vlak. Drugi putnici imali su izliku za još jedno i sve učestalije čavrljanje o HŽ-u, njegovim uslugama, sigurnosti u prometu i odgovornosti onih koji upravljaju tom tvrtkom.

Vlak je, nakon odgode od sat i pol vremena, bio spreman za polazak. Zvižduk prometnika i ubrzanje glasnog motora vlaka izazvalo je olakšanje. Krenuli smo. GPS je bio u vezi s 6 - 10 satelita i uređaj je brižno bilježio kretanje vlaka. Kad bi se vlak zaustavio na usputnoj stanici, označio bih tu lokaciju imenom stanice za što postoji mogućnost u programu kojeg koristim - Poljanka, Brezovljani, Škrinjari, Sveti Ivan Žabno, Cirkvena, Hrsovo, Rovišće, Žabjak, Klokočevac, Stare Plavnice i eto me u Bjelovaru.

Po izlasku iz vlaka izvadio sam fotoaparat, sinkronizirao ga s GPS-om i krenuo u nabavku sitnih dijelova za kompjuter radi čega sam se i uputio u Bjelovar. Zabilježio bih kućni broj, ime ulice ili kakve bitne ustanove kad bih uočio kakvu tablu dok sam tražio dućan gdje bih mogao obaviti kupnju. Traženi dijelovi vrlo uskoro su našli put u torbu koja je bila na mojim plećima čime je nabavka bila gotova. Do povratnog vlaka ostalo je nešto više od pola sata što sam iskoristio za obilazak središnjeg parka, a nakon njega laganim korakom nastavio sam prema kolodvoru izazivajući čuđenje na licima prolaznika slikanjem stvari koje nimalo ne liče na znamenitosti grada koje turisti imaju običaj ovjekovječiti. Nisam se dao smesti jer u toj djelatnosti već imam prakse.

Bjelovar, očito, barem što se tiče OpenStreetMapa, tek treba nastati. Nadam se da će se vrlo uskoro naći netko tko će ga aktivno stvarati.

Neverending road

Posted by dim on 26 September 2009 in Croatian (Hrvatski).

Jučer sam odlučio proći kroz par sela u potkalničkom kraju koja se još nisu pokazala na OSM-u. Bacio sam pogled na par vlasničkih karti da vidim gdje sve ima cesata, napumpao gume na biciklu i krenuo!

Prvo mjesto van Križevaca bile su Gornje Vine, jedno od poznatijih mjesta u okolici Križevaca gdje se ispija dobra kapljica. Od tamo je kroz šumu vodio put u Brdo Orehovečko gdje sam uočio pregaženu mica-macu na putu.

S i iz dotičnog Brda spustio sam se u Bočkovec koji je ucrtan prije kojih 2 tjedna, a od tamo je valjalo stići u Piškovec. Na vlasničkim kartama sam uočio da nema asvaltirane ceste do tog sela, no ponadao sam se da će to proći lako. I više-manje je tako i bilo, no cesta koja je vodila iz sela u drugom smjeru (valja obići što više cesta kako bi ih što više ucrtao u kartu) je bila nešto potpuno neočekivano - skoro pa off-road :) Cigla, kamenje, prašina i brojne rupe pratile su me 15-ak minuta dok nisam ponovo izbio u Bočkovec. Dok sam se vozio tom "cestom", nagađao sam gdje bih mogao izbiti i preklinjao sam tren kad sam odlučio krenuti tim putem jer je postojala šansa da ću se morati vratiti istim tim putem.

U Bočkovcu sam skrenuo u Zamladinec, a od tamo za Hrgovec. Hrgovec sam relativno brzo prošao budući da ima samo jednu cestu, vratio se nazad i skrenuo uzbrdo za Mikovec. U glavi sam bio siguran da ću biciklom uspjeti savladati taj brijeg, no noge su bile sasvim drugih uvjerenja. Sišao sam i odgurao se do vrha gdje sam došao do ceste kojom se inače ide iz Križevaca za Kalnik, najčešće za lijepog vremena na kakav piknik ili koje drugo druženje u lijepom kalničkom kraju - berbe su ovih dana u tijeku.

Iz Mikovca sam se uputio prema Selancu i to je bio lakši dio puta jer je bila nizbrdica. Samo sam se vratio cestom prema Zamladincu tako da zatvorim krug, a nakon toga ravnicom potegnuo koliko sam mogao prema državnoj cesti D22 koju sam "produžio" prije 2 tjedna budući da sam išao u Varaždin.

U Gušćerovcu su me dočekale zavojite uzbrdice gdje sam se mimoišao s prijateljem Andrejem koji se uputio u berbu. U Križevcima sam prošao kroz gornji grad da vidim kako ide izgradnja novog vrlog rotora i tamo sreo još jednog prijatelja koji je nama koji izrađujemo OSM zaželio sreću i potom sam se vratio kući.

Sveskupa prešao sam 29.5 km što čini sasvim solidnu udaljenost za ovaj brdoviti kraj:

http://www.openstreetmap.org/user/dim/traces/526063

Location: Mužaki, Brdo Orehovečko, Općina Sveti Petar Orehovec, Koprivničko-križevačka županija, 48267, Hrvatska

Dodao sam staru cestu od Križevaca do Zagreba koja ide preko Komina (samo dio do Svete Helene, preostali dio puta je već ucrtan):

http://osm.org/go/0IucIQK--

(tek se treba renderirat na svim zoom levelima)

Dok sam to crtao, naišao sam na neke nelogičnosti kod Svete Helene, pogledao sam tko je to crtao pa sam ga kontaktirao. Radi se o Zlatku iz Svetog Ivana Zeline (http://www.openstreetmap.org/user/PlayCom) i izgleda da će se aktivnije uključiti i mapirati Zelinu. Uputio sam ga i na mailing listu. Eto, još jedan OSM mapper u našim redovima :)

Križevci nakon 2 mjeseca

Posted by dim on 9 August 2009 in Croatian (Hrvatski).

Prije 2 mjeseca Križevci (i okolica) su izgledali ovako - praznina i željeznička pruga Zagreb - Koprivnica usred te praznine. Današnje stanje je malo bolje:

http://osm.org/go/0Iu1MTD

Ima naravno još dosta toga za napraviti - dodati razne POI-jeve, nacrati još par ulica koje nedostaju, imenovati sve ulice, dodati kućne brojeve (uz npr. onu Schemu za procjenu), srediti landuse u i oko grada itd.

Vidim da je još jedan korisnik registriran na OSM-u iz Križevaca i da si je stavio lokaciju u gradu, no ne poznam ga, a niti odgovara na PM tu na OSM-u. Poslat ću jedan post na lokalni forum (krizevci.info) pa se možda skupi još par individua :)

U ponedjeljak 20.07.09. išao sam u Zagreb (iz Križevaca) jer sam tamo imao obveze (HrOpen). U tom smjeru putovao sam vlakom. Shvatio sam da to nije previše zanimljivo jer je ta ruta već ucrtana na OSM-u pa sam odlučio nazad ići drugim putem (barem dijelom).

Po povratku vlakom sam išao do Vrbovca, od tamo pješačio kojih sat vremena do izlaza prema Svetom Ivanu Žabno i od tamo stopirao. Do Žabna sam došao u 2 autostopa. Zanimljivo je bilo uočiti da su me, što se tiče platežne moći, prevezli ljudi koji su po mojoj slobodnoj procjeni bauštelci ili kojeg drugog zanimanja koje nije predobro plaćeno pa dolazim do zaključka da su solidirali sa mnom i mojom željom da što jeftinije dođem do cilja :) Hvala vam!

Vrbovec - Sveti Ivan Žabno je već od prije ucrtano. U Žabnu sam s uključenim GPS-om i logiranjem stopirao u centru na putu za Križevce i pokupio me nitko drugi nego susjed iz moje zgrade :D Usput sam saznao da je njegov sin, inače dobar prijatelj, snimio i drugi album i dobio sam CD na poklon. Zakon! Ako koga zanima, može ga poslušati na http://www.myspace.com/lukabelani.

Sve u svemu, imao sam besplatni prijevoz od Vrbovca do Križevaca preko Žabna, dobio sam novoizdani album i sve to zbog OSM-a u koji sam dodao "slobodne" podatke. Hehe!

Cesta Žabno - Križevci: http://osm.org/go/0Iu03DC-?layers=B000FTTT