OpenStreetMap

Neverending road

Posted by dim on 26 September 2009 in Croatian (Hrvatski).

Jučer sam odlučio proći kroz par sela u potkalničkom kraju koja se još nisu pokazala na OSM-u. Bacio sam pogled na par vlasničkih karti da vidim gdje sve ima cesata, napumpao gume na biciklu i krenuo!

Prvo mjesto van Križevaca bile su Gornje Vine, jedno od poznatijih mjesta u okolici Križevaca gdje se ispija dobra kapljica. Od tamo je kroz šumu vodio put u Brdo Orehovečko gdje sam uočio pregaženu mica-macu na putu.

S i iz dotičnog Brda spustio sam se u Bočkovec koji je ucrtan prije kojih 2 tjedna, a od tamo je valjalo stići u Piškovec. Na vlasničkim kartama sam uočio da nema asvaltirane ceste do tog sela, no ponadao sam se da će to proći lako. I više-manje je tako i bilo, no cesta koja je vodila iz sela u drugom smjeru (valja obići što više cesta kako bi ih što više ucrtao u kartu) je bila nešto potpuno neočekivano - skoro pa off-road :) Cigla, kamenje, prašina i brojne rupe pratile su me 15-ak minuta dok nisam ponovo izbio u Bočkovec. Dok sam se vozio tom "cestom", nagađao sam gdje bih mogao izbiti i preklinjao sam tren kad sam odlučio krenuti tim putem jer je postojala šansa da ću se morati vratiti istim tim putem.

U Bočkovcu sam skrenuo u Zamladinec, a od tamo za Hrgovec. Hrgovec sam relativno brzo prošao budući da ima samo jednu cestu, vratio se nazad i skrenuo uzbrdo za Mikovec. U glavi sam bio siguran da ću biciklom uspjeti savladati taj brijeg, no noge su bile sasvim drugih uvjerenja. Sišao sam i odgurao se do vrha gdje sam došao do ceste kojom se inače ide iz Križevaca za Kalnik, najčešće za lijepog vremena na kakav piknik ili koje drugo druženje u lijepom kalničkom kraju - berbe su ovih dana u tijeku.

Iz Mikovca sam se uputio prema Selancu i to je bio lakši dio puta jer je bila nizbrdica. Samo sam se vratio cestom prema Zamladincu tako da zatvorim krug, a nakon toga ravnicom potegnuo koliko sam mogao prema državnoj cesti D22 koju sam "produžio" prije 2 tjedna budući da sam išao u Varaždin.

U Gušćerovcu su me dočekale zavojite uzbrdice gdje sam se mimoišao s prijateljem Andrejem koji se uputio u berbu. U Križevcima sam prošao kroz gornji grad da vidim kako ide izgradnja novog vrlog rotora i tamo sreo još jednog prijatelja koji je nama koji izrađujemo OSM zaželio sreću i potom sam se vratio kući.

Sveskupa prešao sam 29.5 km što čini sasvim solidnu udaljenost za ovaj brdoviti kraj:

http://www.openstreetmap.org/user/dim/traces/526063

Location: Mužaki, Brdo Orehovečko, Općina Sveti Petar Orehovec, Koprivničko-križevačka županija, 48267, Hrvatska

Login to leave a comment