OpenStreetMap

Heja ni som mappar landuse med MP

Posted by pangoSE on 4 November 2019 in Swedish (Svenska)

Jag har sen et år eller två börjat mappa skog och landområder intill med hjälp av multipolygoner.

Det har flera fördelar:

 1. mycket färre antal vägar att rita
 2. går snabbare

Det finns också nackdelar:

 • iD saknar fortfarande bra stöd av MPer och dess medlemmar
 • nybörjare kan uppleva det som mera komplext att börja redigera
 • om nått bliver fel kan stora områden påverkas

Om du vill slå in på denna väg med mig så har jag följande råd:

 • använd bara JOSM och installer relations toolbox
 • se video på hur andra gör
 • dela INTE dina MP efter vägar, kör gärna på egna fyrkanter i lagom storlek (försök hålla under 20 inners), jag har tidigare kört MP delvist efter boundary men det är inte optimalt ser jag nu när dessa korsar en sjö tex.
 • undvika MP där det inte är nödvändigt
 • respektera att inte alla andra kör på samma strategi och det kan bli krock ibland
 • kolla OSM inspector -> areas ibland förutom JOSMs validator så du har koll på läget
 • Ha kul!

Comment from SomeoneElse on 4 November 2019 at 17:35

I’m not convinced about “iD och Potlach2 är värdelösa på MPer och dess medlemmar” (“iD and Potlach2 are worthless for MPs and their members”) - with a DWG hat on I regularly use P2 for making individual changes to relations and relation members simply because it’s the easiest way of solving a particular problem (see http://hdyc.neis-one.org/?SomeoneElse_Revert for the numbers).

Comment from jorchr on 4 November 2019 at 18:09

Jag kan inte se vad problemet med att använda Potlach2 för att mappa skog och landområden. Relationer är ganska knöliga men mitt sätt att mappa skogen inom ett område mellan större vägar fungerar utmärkt. Inre ytor av annat än skog tas lätt bort genom att skapa en inre polygon. Jag har mappat stora delar av Götaland på detta sätt och har svårt att se hur man kan vara lika produktiv med ett annat program.

Comment from pangoSE on 5 November 2019 at 06:01

@SomeoneElse Thanks for the heads up. I wrote it a little fast and actually have never tried P2 myself. What I have seen is others map with it and afterwards leave broken MPs. I just saw this https://www.youtube.com/watch?v=p7lfCKJpdCA and this https://www.youtube.com/watch?v=oJlqlchv4vU Does it validate MPs? @jorchr Tack för informationen, kul at P2 funkar för dig. Götaland ser bra ut på OSMI, bra jobbat!

Comment from pangoSE on 5 November 2019 at 06:17

@jorchr https://www.openstreetmap.org/relation/1560792 är i mina ögon inte ett lyckad exempel på skogsMP eftersom att den innehar mera än 50 medlemmar och är mycket stor. Det är för övrigt flera sjöar som inte är markerad som inners än, tex Hundasjön.

När jag tittar på dina senaste ändringar ser jag också att du inte lämnar kommentarer. Skulle du vilja börja med det eller är det för bökigt i P2?

Jag reagerar också på att P2 inte berättar vilket bakgrundslager som du använt för dina ganska omfattande ändringar tex här: https://www.openstreetmap.org/changeset/76265237#map=10/57.9214/15.4633

Jag ser också att P2 inte har uppdaterats sen över ett år https://github.com/openstreetmap/potlatch2

Alt i alt så kan jag i dagsläget inte rekommendera P2. -> kör iD för enklare, snabba småfix, eller gröna nybörjare som inte lärt sig tagsnamn än och JOSM för resten.

Comment from jorchr on 5 November 2019 at 06:33

Jag kan hålla med om att det finns anledning att undvika P2 om man är börjar använda OSM nu. Den bygger på Flash Player som anses osäkert och numera endast stöds av Microsofts webbläsare och snart inte heller av den. När jag började för 10 år sen var det emellertid den bästa som fanns och det är den jag kan alla funktioner i. Att byta är besvärligt eftersom man hela tiden blandar ihop vilka kommandon som betyder vad. Jag kan naturligtvis lägga in en kommentar till mina editeringar, men brukar inte göra det om inget särskilt finns att anmärka. Jag brukar växla mellan de bakgrundslager som finns tillgängliga, beroende på vilket som har tydligast bild över aktuellt område, så för en och samma editering kan jag ha använt 4-5 olika.

Comment from jorchr on 5 November 2019 at 06:39

Jag håller helt med om att https://www.openstreetmap.org/relation/1560792 inte är en lyckad skogsyta. Den var skapad av någon annan och det jag gjort är att justera den till en detaljnivå som är hyfsad enligt mitt synsätt. Jag försökte dela ytan i mindre bitar utan att lyckas och ville inte radera det som gjorts och börja om på nytt.

Comment from pangoSE on 5 November 2019 at 08:49

@ Tack för svar. Jag delar gärna upp den. Vi skulle behöva ett josm plugin till detta.

Comment from pangoSE on 5 November 2019 at 10:47

@jorchr Jag testade hur långt jag skulle komma på en halvtimme manuellt och det räckte tyvärr inte långt :( Jag gav upp och skapade därefter https://www.openstreetmap.org/user/pangoSE/diary/391129

Login to leave a comment