OpenStreetMap

TauvicR's Diary

Recent diary entries

Kaart Met de Omgevingswet krijgen burgers nieuwe mogelijkheden om invloed uit te oefenen op beslissingen over hun leefomgeving. Vroeger was burgerparticipatie een door de gemeente of projectontwikkelaar geregisseerde activiteit, meestal aan het einde van een lang planning en voorbereidingstraject. Dit gaf de indruk dat er nog maar weinig bij te sturen viel.

Maar nu is dat helemaal anders, inzichten veranderen. Leefbaarheid en burgerparticipatie is helemaal in. Juist nu zijn er nieuwe mogelijkheden. Open Data is nu vrij beschikbaar over alle aspecten van onze omgeving. Combineer dit met lokale kennis en ervaring van buurtbewoners en je krijgt een compleet beeld. Deze aanpak word ook door gemeenten onderkend. Met de juiste data en wat hulp van de BuurtKaart wordt bewonersparticipatie wél een succes.

Het proces in het kort

 • Verzamel informatie (situatie, behoefte, klachten, ideeën) over je omgeving en breng je buurt in kaart (zichtbaar maken)
 • Analyseer de situatie en trek conclusies (inzicht)
 • Verbeter de buurt (acties met vrijwilligers, samen met de gemeente)
 • Deel de informatie en de resultaten met de buurt (terugkoppeling)
 • En als je nog wat tijd over hebt deel je ervaringen zodat anderen ervan kunnen leren.

Lees meer hierover op github

In een vorige blog post ben ik begonnen over burgerparticipatie. Kernidee is dat de burger zelf meer initiatief neemt, niet wacht op een uitnodiging van de gemeente, zelf op zoek gaat en met ideeën komt. In dit artikel schrijf ik hoe ik de speelvoorzieningen in de wijk heb geïnventariseerd. Mijn doel is om er voor te zorgen dat er voldoende speelmogelijkheden in de woonwijk komen en dat deze daar blijven.

Blog: Artikel Breng je buurt in kaart en doe er wat mee 3D kaart

Burgerparticipatie nieuwe stijl

Posted by TauvicR on 17 November 2021 in Dutch (Nederlands).

Met de Omgevingswet krijgen burgers nieuwe mogelijkheden om invloed uit te oefenen op beslissingen over hun leefomgeving. Burgerparticipatie is een door de gemeente of projectontwikkelaar geregisseerde activiteit, meestal aan het einde van een lang planning en voorbereidingstraject. Dit geeft de indruk dat er nog maar weinig bij te sturen valt.

Maar wat als burgers zelf plannen gaan ontwikkelen? In dit artikel beschrijf ik wat burgers zelf kunnen doen met hulp van openbare data en open source software.

https://tauvicr.wordpress.com/2021/11/16/burgerparticipatie-nieuwe-stijl/

De Buurkaart

Kan je je vakantie beter plannen met Openstreetmap?

Een week op vakantie geweest in Zeeland en wel in Breskens. Met de auto er naar toe en daar een huis gehuurd. Een gewoon huis in het dorp. De uitdaging hoe vind je interessante dingen om in je vakantie te doen. Zoek eens op VVV Breskens, er is geen echte VVV website voor een kleine plaats als Breskens. Er zijn wel wat boekjes met tips maar dan moet je die eerst helemaal pagina voor pagina doorspitten. Apps en websites die vakantie bestemmingen tonen zijn ingericht voor promotie van de meest betalende deelnemer en niet op jouw persoonlijke voorkeur en wensen.

Gezocht een handig systeem waar je je vakantie mee kan plannen die rekening houd met jouw wensen

Ik ben recentelijk gestart met het bekijken van Openstreetmap een wereldwijd open kaart systeem dat door vrijwilligers word onderhouden. Zo kwam het idee op “Kan een open source kaart systeem onderhouden door vrijwilligers informatie bieden voor de tourist”

Een analyse

Als voorbeeld case neem ik even mijn eigen vakantie in Zeeland

Ik zoek dingen die mijn gezin leuk vinden op de vakantie:

 • Strand (zoeken van schelpdieren, krabben, spelen in het zand)
 • Kinderactiviteiten (zwemmen, leuke speeltuin, spannende attracties, geen saaie draaimolens, klein museum niet te langdurig)
 • Eten (Italiaans pizza, Thais, Grill, Vis, Mosselen, Krab, Patat, Tomaten ketchup)

Mogelijkheden en Beperkingen:

 • Ik heb een auto maar een dagje met een boot of de bus is wellicht ook leuk
 • We zijn samen met vrienden, soms zijn we samen dan weer individueel
 • We hebben een (kleine) hond en we houden niet van roken
 • Als het regent wil ik ook wat doen maar dan droog

Ik heb OSMAnd geinstalleerd op mijn telefoon. Die heeft een aardige kaart en bied wat zoekfuncties en een filter systeem met voor gedefinieerde categorieën. De zoek functies moet je wel wat aanpassen om de voor jou interessante bestemmingen te tonen. Aanpassen gaat behoorlijk ingewikkeld en vergt behoorlijk wat doorzettingsvermogen. Niet echt gemakkelijk voor de doorsnee tourist. De resultaten worden getoond en gesorteerd op basis van de afstand tot je huidige positie. De filters tonen net niet die opties die ik nodig heb. Je krijgt een lijstje met bestemmingen maar je hebt geen idee of het werkelijk interessant is voor jou. Je moet daarvoor ieder item de details per stuk bekijken en vaak ook nog eens op internet opzoeken. Personalisatie is dus enigzins mogelijk maar er is nog heel veel te verbeteren.

Gelukkig was er een aardige buurman en die gaf me wat tips. Sommige stonden helemaal niet in OSM of waren onvoldoende ingevuld.

Ik zou graag willen dat de bestemmingen een gepersonaliseerde aantrekkelijkheidscore krijgen op basis van kwaliteiten die mij aangaan. Een restaurant waar ik niet in mag met mijn hond is niet leuk. Een speeltuin met maar één wip is minder interessant dan een grote speeltuin met zand en veel speeltoestellen. Een parkeerplaats in de buurt is een pluspunt. OSM heeft soms wel informatie over individuele attracties maar je heb behoefte aan een meer samengevat overzicht. Bij het Dolfinarium in Harderwijk zie je elke zeehond maar een samenvatting als bied 1200 m2 en 12 zeediersoorten was dan handiger geweest. Soms liggen er een aantal leuke maar kleine bestemmingen dicht bij elkaar dan worden deze samen weer interessanter dan ieder afzonderlijk. Een goed algoritme kan hier wel iets meer

Bied de mogelijkheid om een persoonlijk filter te maken voor zaken als

 • Verblijf
 • Activiteiten
 • Eten + Shopping

Om een goede match te bieden zal je de wensen van mensen in kaart moeten brengen en afstemmen op de onderliggende data en vice versa de in OSM genoteerde attributen moeten afstemmen op de vraag. Houd rekening met de mogelijkheden en beperkingen die mensen hebben door de resultaten te filteren op relevante criteria (toegankelijkheid, afstand, prijs, indoor, outdoor). Maak de userinterface niet te ingewikkeld en hou de kaart overzichtelijk.

Hoe verder

Ik denk dat de gemeente en de ondernemers wel oren hebben naar een systeem dat gratis is en attracties aanbied op basis van hun feitelijke kwaliteiten. Uiteindelijk profiteerd ieder ervan als je goede informatie krijgt over aantrekkelijke bestemmingen. Je kant contact zoeken met organisaties die belang hebben bij een toename in toerisme en de aantrekkelijkheid van een gemeente of gebied willen promoten. Deze zullen mee kunnen helpen met de inrichting en het uitvoeren.

De vraag is zien we OSM en gerelateerde tools als een hulpmiddel om ons te helpen om je woon en werk omgeving te promoten of hoort dit soort informatie en dienst verlening niet in OSM thuis?

Begonnen met OSM

Posted by TauvicR on 9 August 2021 in Dutch (Nederlands).

Vorige week begonnen met OSM. Ik werk aan een roadsafety project en daarvoor heb ik informatie nodig over de weg infrastructuur de snelheid, verkeersdrempels. Dan kan ik kaartjes maken met QGIS en analyses doen met Python