OpenStreetMap

Diary Entries in Dutch

Recent diary entries

Posted by WYIA on 29 May 2022 in Dutch (Nederlands).

Walking route for openmap

Location: Rivierenwijk, Utrecht, Nederland, 3522TP, Nederland
Posted by depiloot on 19 April 2022 in Dutch (Nederlands).

Dit is een test

lijst

 1. dit
 2. is
 3. een
 4. test

nog een

 • dit
 • ook
 • haha
Location: Vignely, Meaux, Seine-et-Marne, Île-de-France, Metropolitaans Frankrijk, 77450, Frankrijk

In januari is een bewonerswerkgroep gestart om extra aandacht te geven aan de verkeersveiligheid van Ermelo-West. In dit artikel beschrijven we onze aanpak waarbij we gebruik maken van een aantal handige internet tools voor het verwerken en presenteren van de data.

Lees hoe we gebruik maken van handige tools:

 • OpenStreetMap voor de verkeersmaatregelen als drempels
 • Google sheets voor de enquête
 • Google Data Studio voor de rapportage
 • Umap voor de kaart
 • Appsmith voor een UI voor vervolgonderzoek
 • Google Docs (met embedded OSM kaart)

https://tauvicr.wordpress.com/2022/03/20/inventarisatie-verkeersveiligheid-in-de-wijk/

Location: Ermelo, Gelderland, Nederland
Posted by NONLFR on 20 February 2022 in Dutch (Nederlands).

We starten op ?? En gaan via zuid Noorwegen ,Dk naar Nederland. Als we verder gaan melden we dat hier.

Lieve collega’s

Ik ben bezig als vrijwilliger bij een wijkvereniging en we willen de begaanbaarheid van stoepen in kaart brengen en deze verbeteren en met name de uitdagingen voor rolstoelers. Ik zie dat de discussie voornamelijk gaat over technische zaken. Daarom hier een stukje noodzaak vanuit de bewoner die de uiteindelijke gebruiker is van een kaart. https://github.com/Tauvic/BuurtKaart/wi … en-trappen

Begaanbare paden zijn belangrijk. Bewegen en buiten lopen is goed voor de gezondheid en bevorderd het leggen en onderhouden van sociale contacten. In een ideale omgeving zijn er voldoende goede voetpaden en kunnen alle voetgangers zowel jong en oud, met of zonder rollator / rolstoel / of visuele beperking overal makkelijk en veilig komen. In de praktijk is dit niet overal zo.

Wat kunnen we hier aan doen en hoe gaat dat de mensen helpen:

 • Inventariseren van de situatie (vaststellen)
 • De situatie op de kaart zetten zodat iedereen op de hoogte is (delen)
 • De situatie verbeteren waar mogelijk (actie ondernemen)
 • De meest geschikte route gebruiken: Routeplanner (profiel: fietser, wandelaar, rolstoel, veiligheid)

Met OpenStreetMap hopen we een platform gevonden te hebben waarmee we kunnen samenwerken. Een platform dat help om de mobiliteit voor iedereen te bevorderen door het leveren van relevante informatie over de beschikbaarheid van begaanbare voetpaden.

Ik heb het hier nog niet over de invullen. Ik stel alleen de vraag:

Ziet OpenStreetMap een rol voor zich in het beschikbaar stellen van informatie over goed begaanbare voetpaden?

Discussie: https://forum.openstreetmap.org/viewtopic.php?id=60195

Namen als Vasco da Gama, Marco Polo, Christoffel Columbus en James Cook blijven in ons geheugen gegrift. Hieronder een lijstje van 10 beroemde ontdekkingsreizigers die grote delen van de wereld in kaart hebben gebracht. Met wat geluk kom jij hier tussen te staan.

Dit artikel is onderdeel van de BuurtKaart serie https://github.com/Tauvic/BuurtKaart

 • Hanno uit Carthago (leefde rond 500 v.Chr.) Verkende de noord- en noordwestkust van Afrika. Volgens sommige verhalen kwam hij tot Centraal Afrika, waar hij waarschijnlijk een van de eerste beschrijvingen van gorilla’s optekende.
 • Pytheas ( ca. 380 v.Chr.-310 v.Chr.). Deze Griekse navigator, afkomstig uit Marseille in Zuid-Frankrijk, was de eerste die om de Britse eilanden voer, en verkende ook het huidige Duitsland.
 • Marco Polo (1254-1324) De Venetiaan Marco Polo nam de zijderoute naar China en verkende jarenlang China en grote delen van West-Azië.
 • Jij Je bracht je buurt in kaart en ontdekte nieuwe manieren waarop mensen elkaar kunnen ontmoeten. Hier zitten we echt op te wachten.

Welke tools en skills heb je nodig:

 • Doorzettingsvermogen en een goede regenjas
 • Enig inzicht in je omgeving (je moet tenslotte weer veilig thuis komen)
 • Een notitieblokje en een potlood (smartphone is ook handig)
 • Deze handleiding: zie ook de BuurtKaart (https://github.com/Tauvic/BuurtKaart)

Kaart Met de Omgevingswet krijgen burgers nieuwe mogelijkheden om invloed uit te oefenen op beslissingen over hun leefomgeving. Vroeger was burgerparticipatie een door de gemeente of projectontwikkelaar geregisseerde activiteit, meestal aan het einde van een lang planning en voorbereidingstraject. Dit gaf de indruk dat er nog maar weinig bij te sturen viel.

Maar nu is dat helemaal anders, inzichten veranderen. Leefbaarheid en burgerparticipatie is helemaal in. Juist nu zijn er nieuwe mogelijkheden. Open Data is nu vrij beschikbaar over alle aspecten van onze omgeving. Combineer dit met lokale kennis en ervaring van buurtbewoners en je krijgt een compleet beeld. Deze aanpak word ook door gemeenten onderkend. Met de juiste data en wat hulp van de BuurtKaart wordt bewonersparticipatie wél een succes.

Het proces in het kort

 • Verzamel informatie (situatie, behoefte, klachten, ideeën) over je omgeving en breng je buurt in kaart (zichtbaar maken)
 • Analyseer de situatie en trek conclusies (inzicht)
 • Verbeter de buurt (acties met vrijwilligers, samen met de gemeente)
 • Deel de informatie en de resultaten met de buurt (terugkoppeling)
 • En als je nog wat tijd over hebt deel je ervaringen zodat anderen ervan kunnen leren.

Lees meer hierover op github

In een vorige blog post ben ik begonnen over burgerparticipatie. Kernidee is dat de burger zelf meer initiatief neemt, niet wacht op een uitnodiging van de gemeente, zelf op zoek gaat en met ideeën komt. In dit artikel schrijf ik hoe ik de speelvoorzieningen in de wijk heb geïnventariseerd. Mijn doel is om er voor te zorgen dat er voldoende speelmogelijkheden in de woonwijk komen en dat deze daar blijven.

Blog: Artikel Breng je buurt in kaart en doe er wat mee 3D kaart

Posted by TauvicR on 17 November 2021 in Dutch (Nederlands).

Met de Omgevingswet krijgen burgers nieuwe mogelijkheden om invloed uit te oefenen op beslissingen over hun leefomgeving. Burgerparticipatie is een door de gemeente of projectontwikkelaar geregisseerde activiteit, meestal aan het einde van een lang planning en voorbereidingstraject. Dit geeft de indruk dat er nog maar weinig bij te sturen valt.

Maar wat als burgers zelf plannen gaan ontwikkelen? In dit artikel beschrijf ik wat burgers zelf kunnen doen met hulp van openbare data en open source software.

https://tauvicr.wordpress.com/2021/11/16/burgerparticipatie-nieuwe-stijl/

De Buurkaart

Kan je je vakantie beter plannen met Openstreetmap?

Een week op vakantie geweest in Zeeland en wel in Breskens. Met de auto er naar toe en daar een huis gehuurd. Een gewoon huis in het dorp. De uitdaging hoe vind je interessante dingen om in je vakantie te doen. Zoek eens op VVV Breskens, er is geen echte VVV website voor een kleine plaats als Breskens. Er zijn wel wat boekjes met tips maar dan moet je die eerst helemaal pagina voor pagina doorspitten. Apps en websites die vakantie bestemmingen tonen zijn ingericht voor promotie van de meest betalende deelnemer en niet op jouw persoonlijke voorkeur en wensen.

Gezocht een handig systeem waar je je vakantie mee kan plannen die rekening houd met jouw wensen

Ik ben recentelijk gestart met het bekijken van Openstreetmap een wereldwijd open kaart systeem dat door vrijwilligers word onderhouden. Zo kwam het idee op “Kan een open source kaart systeem onderhouden door vrijwilligers informatie bieden voor de tourist”

Een analyse

Als voorbeeld case neem ik even mijn eigen vakantie in Zeeland

Ik zoek dingen die mijn gezin leuk vinden op de vakantie:

 • Strand (zoeken van schelpdieren, krabben, spelen in het zand)
 • Kinderactiviteiten (zwemmen, leuke speeltuin, spannende attracties, geen saaie draaimolens, klein museum niet te langdurig)
 • Eten (Italiaans pizza, Thais, Grill, Vis, Mosselen, Krab, Patat, Tomaten ketchup)

Mogelijkheden en Beperkingen:

 • Ik heb een auto maar een dagje met een boot of de bus is wellicht ook leuk
 • We zijn samen met vrienden, soms zijn we samen dan weer individueel
 • We hebben een (kleine) hond en we houden niet van roken
 • Als het regent wil ik ook wat doen maar dan droog

Ik heb OSMAnd geinstalleerd op mijn telefoon. Die heeft een aardige kaart en bied wat zoekfuncties en een filter systeem met voor gedefinieerde categorieën. De zoek functies moet je wel wat aanpassen om de voor jou interessante bestemmingen te tonen. Aanpassen gaat behoorlijk ingewikkeld en vergt behoorlijk wat doorzettingsvermogen. Niet echt gemakkelijk voor de doorsnee tourist. De resultaten worden getoond en gesorteerd op basis van de afstand tot je huidige positie. De filters tonen net niet die opties die ik nodig heb. Je krijgt een lijstje met bestemmingen maar je hebt geen idee of het werkelijk interessant is voor jou. Je moet daarvoor ieder item de details per stuk bekijken en vaak ook nog eens op internet opzoeken. Personalisatie is dus enigzins mogelijk maar er is nog heel veel te verbeteren.

Gelukkig was er een aardige buurman en die gaf me wat tips. Sommige stonden helemaal niet in OSM of waren onvoldoende ingevuld.

Ik zou graag willen dat de bestemmingen een gepersonaliseerde aantrekkelijkheidscore krijgen op basis van kwaliteiten die mij aangaan. Een restaurant waar ik niet in mag met mijn hond is niet leuk. Een speeltuin met maar één wip is minder interessant dan een grote speeltuin met zand en veel speeltoestellen. Een parkeerplaats in de buurt is een pluspunt. OSM heeft soms wel informatie over individuele attracties maar je heb behoefte aan een meer samengevat overzicht. Bij het Dolfinarium in Harderwijk zie je elke zeehond maar een samenvatting als bied 1200 m2 en 12 zeediersoorten was dan handiger geweest. Soms liggen er een aantal leuke maar kleine bestemmingen dicht bij elkaar dan worden deze samen weer interessanter dan ieder afzonderlijk. Een goed algoritme kan hier wel iets meer

Bied de mogelijkheid om een persoonlijk filter te maken voor zaken als

 • Verblijf
 • Activiteiten
 • Eten + Shopping

Om een goede match te bieden zal je de wensen van mensen in kaart moeten brengen en afstemmen op de onderliggende data en vice versa de in OSM genoteerde attributen moeten afstemmen op de vraag. Houd rekening met de mogelijkheden en beperkingen die mensen hebben door de resultaten te filteren op relevante criteria (toegankelijkheid, afstand, prijs, indoor, outdoor). Maak de userinterface niet te ingewikkeld en hou de kaart overzichtelijk.

Hoe verder

Ik denk dat de gemeente en de ondernemers wel oren hebben naar een systeem dat gratis is en attracties aanbied op basis van hun feitelijke kwaliteiten. Uiteindelijk profiteerd ieder ervan als je goede informatie krijgt over aantrekkelijke bestemmingen. Je kant contact zoeken met organisaties die belang hebben bij een toename in toerisme en de aantrekkelijkheid van een gemeente of gebied willen promoten. Deze zullen mee kunnen helpen met de inrichting en het uitvoeren.

De vraag is zien we OSM en gerelateerde tools als een hulpmiddel om ons te helpen om je woon en werk omgeving te promoten of hoort dit soort informatie en dienst verlening niet in OSM thuis?

Posted by TauvicR on 9 August 2021 in Dutch (Nederlands).

Vorige week begonnen met OSM. Ik werk aan een roadsafety project en daarvoor heb ik informatie nodig over de weg infrastructuur de snelheid, verkeersdrempels. Dan kan ik kaartjes maken met QGIS en analyses doen met Python

Posted by CneutPeene on 14 May 2021 in Dutch (Nederlands).

Test Hooglede

Location: Koningshoek, Hooglede, Roeselare, West-Vlaanderen, Vlaanderen, 8830, België
Posted by Frank Vogel on 18 November 2020 in Dutch (Nederlands).

Hoe kan ik zien dat een route is geblokkeerd als gevolg van verouderde data? In Middenmeer wordt ik een aantal malen zeer onlogisch weg geleid van logische route alsof de door mij gekozen straat is afgesloten of geblokkeerd. Het betreft hier de Wilgenlaan in Middenmeer tussen de Hoornseweg en de Plataanlaan. I.P.V. de route over te nemen over de Wilgenlaan wordt er een aantal malen heel krampachtig, via de Esdoornlaan en de Meidoornlaan gepoogd om te leiden naar de Dr. Hoogkamerlaan en dat is volstrekt onlogisch en maak de reistijd langer. De standaard begeleiding (gekozen eindpunt is Kokkel 1 Middenmeer) wil dat je via de prof. ter Veenweg en de Prof. Colijnstraat gaat. Als je een iets grotere wagen hebt (busjes e.d.) is dat in elk geval al een heel ongelukkige keuze maar je hebt op deze route via de Colijnstraat en dan de verlengde Breestraat en Plataanlaan veel obstakels en tegenliggers waarvoor je steeds moet stoppen of vertragen en als je via de Wilgenlaan zou gaan heb je dat helemaal niet dus is de reis sneller.

Location: Middenmeer, Hollands Kroon, Noord-Holland, Nederland
Posted by NHVELDH on 23 March 2020 in Dutch (Nederlands).

Dank zij een uiterst vriendelijke en ervaren mapper (die ik niet zal noemen omdat ik niet weet of hij dat op prijs telt) die mij zijn steun en hulp heeft aangeboden,begin ik aardig thuis te raken in JOSM. En ik vin het leuk! NHVELDH

Post terug naar overheid petitie. Willen ze me niet meer hebben, dan allemaal maar niet. Zou het erg op prijs stellen als iedereen tekent.

https://petities.nl/petitions/postbezorging-terug-naar-de-overheid?locale=nl

Posted by Sas van Gent on 6 March 2020 in Dutch (Nederlands).

https://sasvangent.nl/

Ontdenk Sas van Gent en de omgeving. Er zijn genoeg manieren om dit te beleven, te voet, per fiets, sportief of meer cultureel of juist industrieel. Voor iedereen is er wel een rondje Sas.

Hallo beste medemapper,

Ik ben vandaag begonnen met het maken van edits in mijn buurt. Ik vind het erg interessant aangezien kaarten en topografische dingen mij altijd al geïnteresseerd hebben. Misschien een nieuwe hobby… We zullen zien waar dit mij brengt. Ik heb nog nooit iets dergelijks gedaan dus ik ben erg benieuwd naar wat ik allemaal tegen zal gaan komen. De eerste stap is in ieder geval gezet.

Nog een prettige avond en tot later Met vriendelijke groet, F.L.O.A.B.N.

Posted by Adrie Sonke on 23 December 2019 in Dutch (Nederlands).

Ben een aantal dagen bezig geweest in Djibouti. Moeilijk gebied midden in de stad. Zie dat veel mappers er moeite mee hebben. De kwaliteit van het fotomateriaal is matig waardoor de bebouwing niet goed te zien is. Heb er een iPad naast gelegd met daarop Google Maps. Dat geeft een betere indruk. Merk ook dat Bing erg oud is waardoor veranderingen niet te karteren zijn.

Posted by RJL89 on 27 September 2019 in Dutch (Nederlands).

Hier wat gras daar een boom ik voel me net bob ross! Door omstandigheden weer tijd nodig voor andere dingen dus OSM ff met rust laten totdat er grote veranderingen in de wijk zijn en dan natuurlijk hopen dat sateliet up to date is!

Posted by RJL89 on 27 September 2019 in Dutch (Nederlands).

Na googlemaps eens gaan kijken naar andere mappen en zo kwam ik terrecht op open street maps. Aardig wat doorgelezen en begonnen met kleine dingen in map brengen zoals speelvelden en openlucht fitness. Kleine foutjes gemaakt en losmaken van dingen gedaan maar kom er wel In de veronderstelling dat alles door iemand nagekeken word voordat het echt geupload werd maar geupload maar bleek dus gelijk de upload te zijn. Nieuwe dingen geleerd aan hand van fouten. Sinds Wheermolen de aankomende 15 jaar veel gaat veranderen gelukkig alvast OSM beetje onder de knie om voor mijn wijk zeker een grote bijdrage te leveren.

Maar aardig op gang mede dank aan Eggie voor de guidance.