OpenStreetMap

DenisJu's Diary

Recent diary entries

Ride sharing for “Mapillary Street Level Imagery” & “KartaView” in Shkoder County (Albania)!

Data Collection - Data Processing - Data Presentation

OpenStreetMap is a community project which requires so much time to invest in the mapping process from OpenStreetMap. Nowadays, with the rapid change of the cities, people are demanding more and more for digital information. Digital cartography plays an essential role in various areas of digital cities.

Even though many of us use directly and indirectly the data from OpenStreetMap, there are still people that do not know where the data come from. Without this community, OpenStreetMap cannot exist.

I chose Shkodra and the surrounding area of it as the first area to develop this project. Why Shkodra? Because Shkodra is my hometown and I still live there. Some years ago, I started editing a very detailed OpenStreetMap in Shkodra.

In attempting to provide different grant projects for OpenStreetMap and HotOSM and etc., I have not been successful. For a couple of months I have been trying to create mapillary imagery photos myself using mobile phones.

Data collecting by “Mapillary Street Level Imagery” & “KartaView” is a simple process that simplifies editing in OpenStreetMap with JOSM from anywhere. Here I am now. To the next step of data collection. “Mapillary Street Level Imagery” & “KartaView” is a service available to the community.

I am askin everyone in my area, in Albania / Kosovo and everyone who is on the road in Albania, if you want to contribute to using your mobile phones for mapillary/kartaview imagery, please send me a text message. Almost every weekend, I choose a route in and around Shkodra.

ps. OpenStreetCam is now KartaView!

Tiran mapping!

Posted by DenisJu on 8 March 2019 in English (English).

Plans for 2019

My work is mainly based on facts on the road. Photographing with my garmin montana 650, my samsung s6 mobile phone, various printed osm worksheets, walking on foot, cycling where it is allowed and asking people with more local knowledge. various information about newspapers, websites and information from city hall is a reference point for the dynamic rapid changes in the city.

highway infrastructure

 • checking the geometry
 • verifying on the ground
 • speed limits
 • lane numbers
 • lane directions
 • traffic signs

bike path infrastructure

 • checking the geometry
 • verifying on the ground
 • gps-tracks
 • photos

bus route infrastructure

 • checking the geometry
 • verifying on the ground
 • gps-tracks
 • bus stop
 • changes (often changed bus routes.) up to date

road intersection

 • checking the geometry
 • verifying on the ground
 • gps-tracks
 • traffic signs
 • photos

foot path

 • pedestrian crossing
 • photos
Location: Njësia Bashkiake Nr. 2, Tirana, Tirana Municipality, Tirana County, Central Albania, 1000, Albania

After the new law of 2014 for the administrative boundary it was a lot of work to split the border line to the new one.

A good help was this source:

It was checked/added/updated the nomination (name), boundary line, zipcode, population, wikidata, wikipedia!

More accurate informations for the city of Shkodra:

 • buildings: validation, number, level, update (new/old object)
 • highways (more accurate) improvement, names, categories, speed limit, validation, update (new/old object)
 • bicycle line (update)
 • parking area (update)
 • update tourism category (hotels, hostels, guesthouses, camping, attractions, hiking/biking routes around Shkodra)
 • update the POI’s (new entries)

More accurate information for “North Albania” (touristic villages like Theth, Valbona, Curraj Epërm, Lëpushë, Vermosh, Bogë, Vukël, Nikç, Tamare, Razëm, Prekal, Shala River, Mazrek, Drisht, Velipojë, Shirokë, Zogaj, Rrjoll, Zadrimë area, Ana e Malit area, around Gashi River):

 • new/update hiking/biking routes (more accurate type of hiking routes T1-T5)
 • new/update guesthouses
 • attractions

Përshëndetje,

në këtë postim do mundohem të paraqes gjëndjen aktuale të osm-mapping të qytetit (+rrethina) të Tiranës. Gjithashtu, ky postim mund të përdoret edhe për ndryshimet e kategorive të ndryshme që mund të bëhen si plankategori të kartografisë në hapat e mëtejshëm.

Përshkrimi i kategorive të mëposhtme:

highways (pothuajse është në versionin e parë të përfundimit total)

 • motorway
 • primary
 • secondary
 • tertiary
 • unclassified
 • residential
 • service
 • etj

places (pjesërisht; mungojnë shumë emërtime)

 • suburban
 • etj

emergency (pjesërisht; mungojnë shumë emërtime)

 • ambulance station
 • firestation

amenity (pjesërisht; mungojnë shumë emërtime dhe ato aktualet duhen verifikuar)

 • education (school, college, kindergarden, university, library, etj)
 • healthcare (hospital, pharmacy, social facility, veterinary, dentist, doctors, clinic, etj)
 • financial (bank, atm)

entertainment

 • theatre
 • art centre
 • casino
 • social centre
 • community centre
 • cinema
 • nightclub
 • stripclub
 • etj

transportation

 • bus station
 • bus terminal
 • taxi
 • bicycle parking
 • bicycle station
 • bicycle rental
 • camping
 • etj

leisure (ka pak POI’s, point of interest, megjithëse shtohen pothuajse çdo ditë)

 • për emërtimet e tyre po vendos një link

tourism (pjesërisht; për ato ekzistueset mungojnë informacione të sakta dhe verifikimi i tyre!!!)

 • hotels
 • motels
 • hostels
 • camp site
 • attractions
 • etj

buildings

 • me këtë kategori për mendimin tim mund të vazhdohet kur ka një infrastrukturë të rregullt rrugore me emërtimet e rrugëve
 • sistemi i adresave është problem në vehte që ndoshta duhet diskutuar më vonë

Kategoria “highway” pothuajse është në përfundim e sipër. Ka disa muaj që merrem me të dhe mungon vetëm proçesi “fine tunning” me disa verifikime aktuale në terren, veçanërisht kryqëzimet e mëdha (së bashku me footway, pedestrian crossing, traffic signal, etj). Dhe ky proçes është në punë intensive.

Kam renditur kategoritë sipas rëndësisë së tyre për gjendjen aktuale që gjendet harta e Tiranës.

Mendoj që ky përshkrim të shërbej edhe si orientues i proçesit të kartografimit të OSM-Tirana.

Map Features mund ti gjeni këtu.

osm wiki-in e gjuhës shqipe do mundohem të strukturoj edhe hapat e parë për mapper-at e rinj dhe një hyrje fillestare në programin josm dhe pse ta përdorim atë që në fillim.

(diskutim i hapur)

Location: Çam Market, Njësia Bashkiake Nr. 10, Tirana, Tirana Municipality, Tirana County, Central Albania, 1019, Albania

Diary North Albania!

Posted by DenisJu on 3 November 2014 in English (English). Last updated on 24 March 2015.

Area of work for North Albania:

Highways:

 • Ura e Bunës -> Zogaj
 • Ura e Bunës -> Muriqan (pika kufitare)
 • Bërdicë -> Trush -> Baks i Ri -> Gomsiqe -> Velipojë -> Baks Rrjoll
 • Bahçallek -> Beltojë -> Bushat -> Dajç -> Gjadër
 • Kosmaç -> Mjedë
 • Rrenc -> Gur i Zi -> Juban -> Ganjollë -> Mjedë -> Vau Dejës -> Koman
 • Shkodër (Rus i Madh) - Han i Hotit (pika kufitare)
 • Han i Hotit -> Tamarë -> Vermosh
 • Koplik -> Dedaj
 • Dedaj -> Razëm
 • Dedaj -> Theth
 • Shkodër -> Drisht -> Ura e Shenjtë -> Prekal

Buildings:

 • The whole north Albania

Tourist area