OpenStreetMap logo OpenStreetMap

Nyt sää alkaa olla sen verran kylmä, ja välillä luminen, että voidaan todeta, että on aika siirtää pyöräpysäköintipaikkojen kartoitus talvilevolle ja jatkaa urakkaa isommassa määrin sitten, kun pakkaset ovat taas väistyneet.

Kauden 2024 projektina itselläni oli seuraavanlaisia asioita läpikäytävänä omalta tarkastelualueeltani:

  • Käydään määräpuutteelliset pyöräpysäköintialueet läpi ja täydennetään niihin olennaisimmat tiedot.
  • Tarkistetaan pyöräpysäköintialueet, joihin ei ole koskettu sitten vuoden 2018 alun jälkeen, että onko mikään merkittävästi muuttunut.
  • Käydään juna-asemien pyöräpysäköintimahdollisuudet läpi.
  • Aloitetaan koulujen ja päiväkotien pyöräpysäköintimahdollisuuksien läpikäynti. Tästä tuli kirjoitettua Päiväkotien ja koulujen pyöräpysäköintitilanne -artikkelissa vähän pidemmälti.

Näissä projekteissa huomiona se, että kun merkitsen pyöräpysäköintimahdollisuuksia kartalle, en ota huomioon kiekonväännintelineiden olemassaoloa. Paitsi jos kyseinen pysäköintialue on jonkun muun lisäämä kartalle. Tähän syynä se, että kyseiset telineet on huonompi vaihtoehto pyörän pysäköinnin suhteen kuin kiinnittää pyörä aitaan tai tolppaan. Ja eivät toimi suunnitellusti isolle osalle pyörätyypeistä, jotka ei osu siihen yhteen platoniseen ideaaliipyörätyyppiin, jolle kyseinen telinemalli on mitoitettu.

Huomiota kiinnittäneitä asioita

Kartoituskauden aikana jotkut asiat kiinnitti huomiota positiivisessa määrin.

Kaksikerrostelineitä kolmessa rivissä.
Kuva 1: Satoja kaksikerrostelineitä Kaisantunnelin pyörätallissa.

Kaksikerrostelineitä (esimerkki kuvassa 1) on lähdetty hankkimaan juna-asemille oikein urakalla. Näissä on samat ongelmat käytön suhteen kuin kiekonväännintelineissä, mutta niiden määrät tulee kuitenkin kirjattua kartalle. Helsingin kaupunki on lisäksi saanut valtiolta avustusta juna-asemien pyöräpysäköinnin parantamiseksi, joka on toteutettu isoilta osin näitä kaksikerrostelineitä, runkolukittavia pyörätelineitä ja laatikkopyörille suunnattuja telineitä käyttäen.

Laatikkopyörille tarkoitettu teline tavallisemmille pyörille
suunnattujen telineiden vieressä.
Kuva 2: Laatikkopyörille tarkoitettu pyöräteline Huopalahden juna-asemalla.

Rahtipyörille suunnattuja telinetyyppejä on alkanut löytymään muutamilta juna-asemilta. Esimerkki tällaisesta on Huopalahden asemalta kuvassa 2, jossa tyypillisempien runkolukittavien telineiden lisäksi löytyy myös tällainen laatikkopyörille tarkoitettu teline.

Viisipaikkainen kiekonväänninpyöräteline katoksen alla
päiväkodin piha-aidan ulkopuolella. Katoksessa tilaa myös
lastenvaunuille.
Kuva 3: Katettu kiekonväännintyyppinen pyöräteline päiväkodin vieressä.

Päiväkotien, koulujen ja muiden oppilaitosten pyöräpysäköinnistä tuli tehtyä vähän isompi urakka. Siinä tuli todettua, että erityisesti päiväkotien pyöräpysäköintitilanne on huono. Kuvassa 3 on esimerkki yhdentyyppisestä heikohkonpuoleisesta telineratkaisusta päiväkodin edustalla.

Pyöräpysäköintimäärien kehitys

Pyöräpysäköintimäärien kehitys OpenStreetMapin datassa on ollut vuoden 2024 kartoituskaudella ollut voimakkaan nousujohteista. Talven jäljiltä kun lähdin käymään paikkamääräpuutteisia pyöräpysäköintialueita läpi, niin tämä antoi hyvän pohjan viimevuotisen datan päälle täydentämiselle (kuva 4).

Kuvaaja, josta näkyy paikkamääräpuutteisten
pyöräpysäköintialueiden lukumäärä ajan saatossa tarkastelualueella.
Kuva 4: Paikkamääräpuutteellisten pyöräpysäköintialueiden määrä OpenStreetMapin tietokannassa vuodesta 2021 lähtien tarkastelualueella.

Kuvan 4 kuvaajasta näkyy, että OpenStreetMapin dataan on tullut talven mittaan muiden kartoittajien ansiosta pyöräparkkeja tasaista tahtia, joita sitten lämmenneiden säiden myötä sai täydennettyä tiedoiltaan kattavammaksi.

5 yleisimmän pyöräpysäköintipaikkatyypin paikkojen määrän kehitys
ajan saatossa tarkastelualueella.
Kuva 5: Pyöräpysäköintipaikkojen kehitys telinetyypeittäin vuodesta 2021 OpenStreetMapin tietokannassa tarkastelualueella.

Kuvassa 5 näkyy kehitys sen suhteen, että miten eri tyyyppisten pyöräpysäköintipaikkojen määrä on kehittynyt ajan myötä. Epäilen, että safe_loops-tunnisteella olevat runkolukituksen tarjoavat kiekonväännintyyppiset pyörätelineet ovat merkittävästi yleistyneet datassa. Todennäköisesti datan keräämisen ja keräämisen laadun paranemisen seurauksena. two-tier-tunnisteella olevat kaksikerroksiset kiekonväännintyyppiset pyörätelineet ovat pääasiassa lisääntyneet sen takia, että niitä on alkanut ilmestymään merkittäviä määriä juna-asemille.

Loppupohdintoja

Runkolukittavia telineitä alkaa olla sellainen määrä pääkaupunkiseudulla OpenStreetMapin tietokannassa, että olen voinut omilla reissuillani jo muutamaan otteeseen hyödyntää aikaisemmin tehtyjä kartoituksia. Eli ainakin omassa käytössäni tästä tehdystä työstä alkaa hiljalleen olla yllättävää hyötyä. Pitää vain toivoa, että pääkaupunkiseudun julkiset ja yksityiset toimijat alkaa korvaamaan olemassaolevia heikkolaatuisia telineitään monikäyttöisemmillä runkolukittavilla telineillä. Jotta jossain vaiheessa voisi vain mennä pyörällä uusiin paikkoihin ilman, että tarvitsee turvautua OpenStreetMapin dataan löytääkseen pätevän paikan pyörällensä.

Discussion

Log in to leave a comment