OpenStreetMap logo OpenStreetMap

Paikkapistepuutteiden täydentämisen apukeinoja

Posted by Barro on 25 August 2024 in Finnish (Suomi). Last updated on 26 August 2024.

Taas jatkuu yksi kesä paikkapistepuutteiden täydentämisen osalta samalla, kun tulee pyöräiltyä milloin minnekin. Työkalut itselläni tähän mikrokartoitukseen kehittyy ja optimoituu hiljalleen sen perusteella, mitä tehokkaampia tapoja ja välineitä tehdä asioita tulee löydettyä.

Laitteisto pyörän tangossa

OpenStreetMapin dataa on mahdollista päivittää mikrokartoitustasolla kahdella eri lähestymistavalla:

  • Paikan päällä kentällä. Tässä yleensä on rajattu aika mitä käyttää kussakin paikassa ja siten pitää valita se, mitä kirjaa ylös ja miten. Yleensä tässä työkalut rajoittaa, sillä kentällä harvemmin on muuta käytössä kuin mobiilikäyttöjärjestelmällä varustettu kannettava laite.
  • Jälkikäteen muistiinpanojen perusteella. Tässä muistiinpanovälineistö rajoittaa sitä, että millaista tietoa ja kuinka paljon saa käyttöönsä siihen, kun jälkikäteen päivitää OpenStreetMapia.

Olen valinnut päivitystavaksi tehdä asiat paikan päällä kentällä pyöräillessä ja vain poikkeustapauksissa jatkan kotona. Viimekesäiset varusteet on vaihtuneet kokonaan toisiin, tarjoten hieman paremman kokemuksen. Nämä on nähtävissä kuvasta 1.

Kuva pyörän tangosta, josta löytyy kaiutin, täppäri ja kännykkä.
Kuva 1: esimerkki kartoituksessa käytettävistä varusteista pyörän tankoon kiinnitettynä kesällä 2024.

Tangon 8” täppäriksi päivitin tehokkaamman ja sateenkestävään (Samsung Galaxy Tab Active 5)-laitteeseen, jotta ei tarvitsisi kärsiä niin paljoa suorituskyvyn puutteesta tai vesisateesta. Tätä kyseistä laitetta mainostetaan kovaan käyttöön sopivaksi, mutta aika näyttää miten on. Positiivisina puolina tässä on ollut:

  • Fyysiset näppäimet navigointiin. Tietää ainakin painaneensa näppäintä, kun tällä on selkeä tuntuma ja vaste.
  • Sopivasti tyhjää tilaa reunoilla. Kädellä on helpompi ottaa laitteesta tukea, kun kämmen ei aiheuta reunoilla kontaktia itse käyttöliittymän kanssa.
  • Sateenkestävyys. Navigointi sujuu tällä laitteella olosuhteissa kuin olosuhteissa.
  • Laite toimii hanskojen kanssa. Paksuilla hanskoilla on turha kuvitella osuvansa yksityiskohtiin, mutta ohuemmilla hanskoilla pystyy tökkimään näyttöä ihan mukavasti.
  • Laite on siedettävän tehoinen. Jumitilanteet StreetCompletella on suhteellisen harvinaisia ja 3 samanaikaista sovellusta pyörii ilman ongelmia.
  • Näytön vajaan 1920x1200-kuvapisteen tarkkuus on riittävä 8” koolle ja käytetylle katseluetäisyydelle.
  • Laitteessa on yksi ylimääräinen näppäin (Active Key), jonka voi asettaa avaamaan haluttuja sovelluksia lyhyellä ja pitkällä painalluksella erikseen. Nyt on 3 erillistä fyysisillä näppäimillä avautuvaa sovellusta käytössä.

Negatiivisina puolina tässä on ollut:

  • Paikannustarkkuus tällä laitteella ei ole kovin kummoinen. Lienee suhteellisen halpoihin/keskitason puhelimiin suunnatun suunnattun Exynos 1380 piirisarjan ratkaisuja.
  • Paikannuksen täydellinen sekoaminen ainakin kerran. Tähän auttoi laitteen uudelleenkäynnistys, joten jonkinlainen ohjelmisto-ongelma tässä oli sen suhteen.
  • Akun kesto. Kylmällä, muutamassa plusasteessa, akkua kuluu helposti yli 1%/minuutti. Lämpimälläkin OsmAndin käyttö syö akun loppuun luokkaa 3 tunnin aikana. Todennäköisesti näytön kirkkauden pysyminen täysillä päivänvalossa vaikuttaa tähän kulutukseen merkittävästi.

Täppärin teline on RAM-kiinnikkeiden C-sarjan pallolla ja lyhyellä varrella varustettu erikseen Samsung Galaxy Tab Active -sarjan 8” laitteille tehty teline.

Telineessä etuna aikaisempaan yleiskäyttöiseen X-grip-tyypin telineeseen on se, että täppärissä ei ole ole mitään näppäimien edessä haittaamassa käyttöä. Myöskään X-gripin kumitassut ei tärinän seurauksena liiku laitteen näppäimien päälle tai ole tiellä, kun fyysisiä näppäimiä haluaa käyttää. Ja koska täppärin saa tästä telineestä poistettua yhdellä kädellä vetämällä, kynnys täydentää StreetCompleten viestejä kuvilla on laskenut rajusti.

Tätä nykyistä ratkaisua ennen tuli käytyä läpi myös RAM-kiinnikkeiden B-koon pallo keskipituisella varrella, jossa ei riittänyt enää kitkaa tähän painavampaan täppäriin. Keskipituinen C-koon varsi oli myös käytössä, mutta koska vähemmän tärinää aiheuttava lyhyt varsi myös lopulta riitti, niin valitsin lyhyemmän varren.

Overpass Turbo ja OsmAnd

Overpass Turbo tarjoaa kyselyrajapinnan OpenStreetMapin dataan, jolla saa Pyöräpysäköintiprojekti kapasiteettitäydennysten osalta pulkassa -artikkelin mukaisesti kyseltyä kiinnostavia kohteita tarkastukseen. Tänä vuonna otin lisäprojektiksi käydä pyöräparkit, joihin ei ole koskettu kuuteen vuoteen, vuoden alusta mitettuna, ja päivittää muuttuneet paikkapisteet ajantasaisiksi. Näitä paikkapisteitä keväällä kelien lämmetessä oli melkoinen määrä, joten OsmAndin navigaatio-ominaisuudet pääsi oikeuksiinsa läpikäyntejä suunnitellessa.

OpenStreetMapin data OsmAndiin

Overpass Turboon kohdistuvat kyselyt tuottaa oletuksena dataa XML-muodossa, joka ei ole suoraan hyödynnettävissä OsmAndissa. Tätä hyödyntämistä avustamaan on tullut tehtyä pari skriptiä (osm.py, convert-osm-to-gpx.py ja merge-gpx-files.py), jotka muuntaa XML-muotoisen datan GPX-muotoon, antaa paikkapisteille värin ja mahdollistaa useamman tiedoston yhdistämisen. Tällä saadaan kaikki erilainen data tuotua OsmAndiin yhden tiedoston kautta Favorites-osioon. Tämä mahdollistaa suhteellisen tehokkaan OsmAndin datan päivityksen Google Driven kautta.

OsmAndin polut

OsmAndiin saa luotua helposti polkuja, jotka helpottaa merkittävästi paikkapisteiden välistä kulkemista. Näiden polkujen tekeminen juuri ennen lähtöä on OsmAndin mobiiliversiolla sen verran helppoa, että OsmAndin työpöytäselainversolla polkujen luominen etukäteen on turhaa.

Polku OsmAndissa näyttää reitin paikkapisteiden välillä
Kuva 2: polku OsmAndissa näyttää reitin paikkapisteiden välillä.

Piirretty polku kannattaa OsmAndissa säätää olemaan paksumpi, mitä oletuksena, jotta se on helppo erottaa kaikesta muusta, mitä kartalla näkyy. Kuvassa 2 esimerkki siitä, miltä tämä eri paikkapisterykelmien välille piirretty polku näyttää kartalla. Tätä polun viivaa on sitten mukava seurailla, kun ei tarvitse hirveämmin miettiä, että mihin kulkee seuraavaksi.

OsmAnd ja tiheät karttapäivitykset

OsmAndin maksullinen versio (OsmAnd+, tai Maps+-ostos) tarjoaa kuukausittaisen karttadatan päivityksen OsmAndiin. Lisäksi OsmAnd Pro -tilaus mahdollistaa vaikka tunnin välein tehtävät karttapäivitykset.

Vähemmän mainostettu ominaisuus OsmAndissa on se, että tekemällä OpenStreetMap-muokkauksia suhteellisen säännöllisesti saa myös tiheämmät karttapäivitykset käyttöön. Tämä on erityisen hyödyllinen ominaisuus yksittäisten paikkapisteiden lisäämisessä, sillä aina ei muutaman päivän jälkeen muista, että mitä tarkalleen on lisännyt kartalle. Sitä välillä kun pyörii samoilla alueilla eri tavoitteet mielessä.

OpenStreetMapin kuukausittainen muokkausmäärävaatimus yleensä tulee täyteen huomaamatta, kiitos StreetCompleten. StreetCompletella muokattavaa riittää tulevaisuudessakin, ellei tässä tule joku StreetComplete-buumi ja tyhjentäisi kaikki käyttämäni tehtävät lähialueilta. Toisaalta, se olisi positiivinen ongelma OpenStreetMapin datan päivityksen suhteen.

OsmAnd Pro -tilaus

Käytin jonkin aikaa OsmAnd Pro -tilausta sillä idealla, että saisin helpommin kopioitua useamman laitteeni välillä dataa ja tehtyä myös reittejä käyttäen työpöytäselainta. Valitettavasti OsmAnd Pro osoittautui käyttökelvottomaksi useilta eri osin:

  • Synkronointi ei tapahdu automaattisesti taustalla.
  • Konfliktitilanteita eri laitteiden välillä ei ole kovinkaan hyvin hanskattu OsmAnd Prossa. Jatkuvasti tulee sellaista, jossa pitää valita, että mihin suuntaan synkronoidaan.
  • OsmAnd kaatuu suurilla paikkapistemäärillä herkästi.
  • OsmAnd-sovellus ja OsmAndin webbikäyttöliittymä kaatuu herkästi pidemmillä reiteillä. Erityisesti jos ne on kaiken lisäksi muokattuja. Tällä tavalla sain sovelluksen pariin otteeseen uudelleenasennuskuntoon.
  • OsmAnd Prossa ei ole minkäänlaista järkevää käsittelymekanismia, mitä tulee rikkinäisiin asetuksiin. Nämä rikkinäiset asetukset sitten leviävät laitteiden välillä.

Tällä hetkellä en näe, että OsmAnd Pro tarjoaisi mitään merkittävää lisäetua verrattuna OsmAnd+-sovellukseen omassa käytössäni. Itse asiassa sovellus ilman eri laitteiden synkronointia on jopa parempi toiminnallisuudeltaan, kun eri laitteet ei pääse sotkemaan toisiaan.

Bugiraportit olennaisilta osilta tuli tehtyä, joten katsotaan ensi vuonna uudelleen, että millainen on OsmAnd Pron tilanne. Ainakin selainkäyttöliittymä kaatuili edelleen, kun sitä tässä vähän aikaa sitten testasin.

Loppumietelmiä

Kaiken kaikkiaan vaiheittainen varustuksen ja menetelmien optimointi mikrokartoitusta silmälläpitäen on mahdollistanut sen, että voi keskittyä paikasta toiseen kulkemiseen ja datan päivittämiseen. Ilman, että tarvitsee tapella työkalujen käyttäytymistä vastaan.

Joitain puutteita tässä varustuksessa vielä on verrattuna ideaaliin kuviteltuun tilanteeseen. Paikannustarkkuuden puute jättää reilusti toivomisen varaa, mutta tätä ei taideta helposti korjata alle 3000 euron sijoituksella, josta ammattitason GNSS-paikannuslaitteiden hinnat näyttää alkavan. Lisäksi alueiden piirtäminen kentällä mobiililaitteella on hyvinkin työlästä ja ei taida korjaantua ennen kuin tähän löytyy tai tehdään ohjelmisto, jolla se onnistuu mahdollisimman sujuvasti täppäritason käyttöliittymällä. Nyt joutuu turvautumaan pistemuotoisiin paikkapisteisiin, kun merkkaa pyöräparkkeja kartalle.

Discussion

Log in to leave a comment