OpenStreetMap

1001-bomen-voor-Leuven

Posted by Polyglot on 5 March 2015 in Dutch (Nederlands).

Deze kaart laat toe om te zien hoeveel bomen en groenruimtes er zijn in Leuven. De data komt uit Openstreetmap.org.

Aan de linkerkant bovenaan kan u in/uitzoomen met de +/-, maar dat gaat eveneens met het muiswieltje.

Onder deze iconen staat een knop, waarmee u lagen kan selecteren. Klik eens op het oog van de heatmap-laag, om de ‘concentratie’ van de bomen te zien.

Dit is voorlopig niet echt representatief, aangezien niet elke boom al ingebracht werd in Openstreetmap. Wij hopen dat we dat wel kunnen realiseren met de hulp van de groendienst, de KU Leuven en u.

Voor sommige bomen werd species (soortnaam), genus en soms zelfs een foto toegevoegd. Als de foto op Mapillary.com staat, is het zelfs mogelijk om een virtueel bezoek aan die plaats te brengen. Dat wil zeggen dat er daar iemand is langsgeweest, die nog meer foto’s gemaakt heeft van de omgeving van de boom.

U kan zelf bomen toevoegen aan de Openstreetmapdata. Klik op de knop More en dan de voorlaatste knop. Waarschijnlijk is het het eenvoudigste om daarvoor de iD-editor te gebruiken. Dan hoeft u geen extra software te installeren. Als u veel bomen wenst toe te voegen, geef ik graag een woordje uitleg over hoe dat efficiënt gedaan kan worden met JOSM.

U kan ook voorstellen formuleren, over waar er volgens u bomen of groenruimte kan worden toegevoegd. Daartoe kan u de knoppen aan de rechterkant gebruiken, nadat u op dat potloodje heeft geklikt om naar editeermodus te gaan.

Spijtig genoeg is het niet mogelijk om slechts bepaalde stukken van de kaart voor iedereen editeerbaar te maken. Het is alles of niets. Daarom is het nodig dat u eerst een account aanmaakt.

https://www.openstreetmap.org/user/new

En deze dan hier toevoegt: http://umap.openstreetmap.fr/nl/ (Inloggen / Log in)

Als u me dan een boodschap stuurt, voeg ik u toe als bewerker voor de kaart.

Wat ook kan, is hier oefenen. Hier kan alles aangepast worden, maar de consequentie is dat ook alles gewist kan worden door eender wie…

Oefenkaart

U moet dan wel nog even laten weten, waar u iets heeft toegevoegd. Het is waarschijnlijk ook het beste om daar steeds op een eigen nieuwe laag voor aan te maken.

Location: 3000, Vlaams-Brabant, Vlaanderen, 3000, België

Discussion

Log in to leave a comment