OpenStreetMap

Коротка історія про те, як маючи генеральний план міста можна суттєво покращити якість одного конкретного міста чи регіону.

Так історично склалось, що стараюсь редагувати місця де я або живу постійно (Київ), або де часто буваю (Львів) чи звідки я родом (Копичинці, Тернопільська область). Оскільки на Тернопільщині маперів не так багато, як того би хотілось, то я приділяю значну частину мапінгу саме цьому регіону. Тут дуже багато білих плям.

Одна з таких плям – місто Чортків. І хоча це по суті друге найбільше місто в області (після Тернополя), дані в OSM тут були дуже обмеженими – не було землекористування, деякі вулиці ще зі старими назвами, відсутні або криві будинки, тощо.

На щастя зовсім недавно в міста з’явився сучасний генеральний план, що означає, що його можна використовувати при мапінгу в OSM (ліцензія PublicDomain).

Генплан Чорткова

Перше, що зробив по аналогії з Пологами, це завів проект на HOTOSM – https://tasks.hotosm.org/projects/9187/tasks/ (до речі, там ще можна пройтись і перевірити все, якщо хтось має бажання). HOTOSM помагає не запутатись і системно замапити все.

Із знайденого генплану нарізав тайли для підключення в JOSM по інструкції від darkonus [1], [2]. Самі тайли завантажив собі на сервер, щоб можна було їх зручно використовувати.

Загалом процес зайняв десь 18 днів мапінгу по вечорах. Результати далі. Традиційно подяка Gontsa за візуалізацію процесу. Всі картинки клікабельні

14 зум

16 зум. Центр міста

Зрозуміло, що доповнювати в місті є ще багато чого – РОІ, уточнення існуючих даних, але це все треба вже робити на місці. З дивану не вийде :)

P.S. Нагадаю, що в нас є українська спільнота OpenStreetMap в телеграмі, де завжди можна або щось запитати, або увірватись в подібний проект :) Приєднуйтесь!

Location: Центр, Чортків, Чортківська міська громада, Чортківський район, Тернопільська область, 48501, Україна

Discussion

Comment from darkonus on 6 September 2020 at 10:45

Хороша робота!

Comment from AlexRiabtsev on 6 September 2020 at 12:28

крутяцька робота, дядьку!

Log in to leave a comment