OpenStreetMap

Vaihtoehtoinen tie? [An alternative roadmap?]

Posted by pdonner on 10 April 2010 in Finnish (Suomi)

Note: This diary remark is a brief report of an exploratory initiative where OpenStreetMap is used as a platform for village development in Iivantiira village, Kuhmo, Finland. The article was written to direct the attention of the members in the 'Iivantiira 3D' SketchUp modeling team at http://sites.google.com/site/iivantiira3d/ on OSM as an alternative road for community oriented modelers. The illustrations of the diary note can be found on the mirror version of the article at: http://sites.google.com/site/iivantiira3d/vaihtoehtoinen-tie/

Tutustuin pari viikkoa takaperin OpenStreetMap-palveluun. Kyseisessä yhteisössä nostetaan liiketaloudellisen voitontavoittelun rinnalle yhteisöllisyyden ja avoimmuuden tuottamat edut: Kartan laadusta vastaavat paikalliset olot parhaiten tuntevat käyttäjät. Aineistoa saa vapaasti käyttää oman ja yhteisön etuja rakentavassa toiminnassa.

On kuitenkin epäselvää onko tästä, omilla pelisäännöillään toimivasta yhteisöstä kaupallisten toimijoiden haastajaksi.

Imago on vauhdikas: Patikointia, purjelautailua, pyöräilyä. GPS-laite piilotetaan pyöräilijän kypärään - ja äkkiä jollekin ehkä hiukan näköalattomalta tuntuva voimien pullistelu saa mielekkään sisällön, kun aherruksen tuloksena syntyy pätevää GPX- ja KML-karttatietoa.

Locosysin NaviGPS tuntuu olevan avoimen katukartan laatijoiden suosiossa. Laitteissaa on ainakin ajanmukaiset paikannuselektroniikan piirisarjat ja korjaustoiminnot. Ajattelin, että laitteen täytyy tämän lisäksi toimia kätevästi yhdessä OpenStreetMap-järjestelmän kanssa. Tilasin GT-31 GPS-paikantimen englantilaiselta laitetoimittajalta siinä toivossa että voin prosenttiosuudella tukea ihanteellisesti toimivaa kartanlaatijayhteisöä.

OpenStreetMap-kartan tietiedot ovat vielä varsin puutteellisia. Tienimistö puuttui täysin. Kylän pohjoisosassa kulkeva sähkölinja oli tulkittu tieksi. Iivantiiran Kokkovaarantiestä puuttui itäinen pää ja kartta näytti moniin koukeroisiin mutkiin verrattuna liian yksinkertaiselta. Niinpä keskityin täydentämään Kokkovaarantiestä tuotettua tietoa.

Ajoin tien päästä päähän ja asetin laitteen tallentamaan GPS-pisteitä kerran sekunnissa. Syntyi tarkan tuntuinen tallenne, joka vaikutti järkevältä lähtökohdalta kartan toimittamiseen. GT-31 tuottaa kahdenlaista GPX-dataa ja lähetin palvelimelle aluksi väärän tallenteen. OpenStreetMapilta tullut sähköposti kertoi pätevästi, että tallenteeni oli tyhjä. Sen jälkeen kun olin siirtänyt oikeat tiedot, rupesin toimittamaan karttaluonnoksen pisteitä GPS-polun mukaiseksi. Lisäsin Shift-näppäimellä jonkin verran pisteitä, jotta kartan tie noudattaisi GPX-tallennetta. Lisäsin tien nimen ja sen statuksen.

http://www.znak.fi/user/pdonner/iivantiira3d/kokkovaarantie_4.png

Työ onnistui kohtalaisen nopeasti ja vaivattomasti. Yleisvaikutelma järjestelmän toimivuudesta oli kovin myönteinen. Vertasin tallennetta myös Google Earth karttakuvaan. Nämä pitävät keskenään kohtuullisen hyvin yhtä. Koeajo Locosys GT-31 -paikantimen kanssa Kokkovaarantietä pitkin paljasti, että karttatiedon keruu ei ole 'mutkatonta'. Näyttää siltä, että kaarteissa talletetut pisteet olisivat siirtyneet ikäänkuin keskipakoisuuden vaikutuksesta säteen suuntaisesti kauemmaksi kaarteen keskipisteestä.

Ajonopeus oli kauttaaltaan tieolosuhteisiin nähden aika nopea, noin 60 km/h. Noin 15' kestävä matka mahtui kaikesta päätellen helposti laitteen sisäiseen muistiin: 15 * 60 = 900 tallennusta. Valmistajan ilmoituksen mukaan sisäiseen flashmuistiin mahtuu 16,256 paikkatallennusta. Lisämuistin avulla voi tallentaa jopa 40.000 sijaintia. Koe on varmaan syytä toistaa hitaasti ja ehkä molempin suuntiin ajaen.

Kokeilusta jäi myönteinen vaikutelma. Ehkä OpenStreetMap-yhteisöä kannattaa seurata vastaisuudessakin - jos ei muuten niin ainakin sen vuoksi että toiminnan lopullinen kohtalo kertoo paljon avoimen kehittämisen mahdollisuuksista.

Location: Kokkovaarantie, Kuhmo, Kehys-Kainuun seutukunta, Kainuu, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, Itä-Suomi, Manner-Suomi, Suomi

Comment from japa-fi on 11 April 2010 at 16:21

Olen itsekin huomannut, että GPS jäljissä on "massan hitautta", eli mutkat tulevat hieman jälkijunassa. Toisaalta ei kuluttajaluokan laitteista voi odottaakaan saavansa 100% luotettavaa jälkeä. Kun jälkiä on monia, niin keskiarvoisesti ne tekevät oikean tuloksen. Ts. eri päivinä saman reitin jälki on erilainen.

Toki paljon dataa puuttuu, mutta kuinka monta prosenttia ympäristöstä muuttuu vuoden aikana? Aika vähän. Kun joku tie tms. on kartoitettu, se varmastikin on siellä vielä useiden vuosien ajan. Ei OSM varmastikaan koskaan korvaa kaupallisia navigointipalveluita, mutta mahdollistaa paljon, koska uuden kehittämisessä ei ensimmäisenä tarvitse miettiä geodatan hintaa...

Comment from pdonner on 11 April 2010 at 18:18

Ajattelin jo, että suomenkielisyys liidätti päikirjamerkinnän sisällön harakoille. Kiitoksia japa-fi mukavasta kommentista. Ehdin itsekin pohdiskella asiaa pienessä artikkelissani:

GPS-polun käyttö Google earth -sovelluksessa
http://sites.google.com/site/iivantiira3d/gps-polun-kaeyttoe-google-earth--sovelluksessa

Vaikka OSM on ylivoimainen ympäristö GPX-tiedon toimittamiseen, niin tässä kohdin käyttäjän mahdollisuus määritellä earth-polkujen väreja ja paksuutta oli valttia.

Osaatko muuten siirtää toimitettuja polkuja OSM-ympäristöstä takaisin tiedostoksi. Siitä löytyy jotain pientä ohjetta dokumentaatiosivuilla, mutta teksti on sen verran löysää etten uskalla sen perusteella uhrata aika asiaan.

Auton nopeassa vauhdissa kuluttajalaitteen laskentavauhti ei yksinkertaisesti vielä riitä, mutta patikoitsijan tuottama polku pysyy ruodussaan. OSM on näköjään kuntoa kasvattava alusta.

Login to leave a comment