OpenStreetMap

kempelen's Diary

Recent diary entries

Gyalogutak gyakoribb bekötése a közutakba

Posted by kempelen on 14 April 2022 in Hungarian (Magyar). Last updated on 29 April 2022.

Gyalog ugyebár, bárhol átkelhetünk az úton, de ezt a navigátorok nem veszik figyelembe. Főútvonalakon pedig a kereszteződéseknél.

Fontos figyelni rá, hogy ha semmi okunk sincs bekötni a gyalogutat a közútba, akkor is be kell. Javasolt kereszteződésenként, így akinek arra kell mennie azt ott fogja átküldeni.

Enélkül kerülhetünk, ezen a példán éppen 600 métert:

Út egyik oldaláról a másikra tervezés egy T kereszteződéssel szembeni oldalról, de hosszan kerül a legközelebbi kereszteződésig

Összekötve jobb a helyzet:

Út egyik oldaláról a másikra tervezés egy T kereszteződéssel szembeni oldalról, egyenesen átmegy.

Az tény, hogy addig a kereszteződésig így is el fog küldeni ha nem pont ott vagy, de csak jobb mintha a legközelebbi “nagy” kereszteződésig küldene, mint az első képen.

Út egyik oldaláról a másikra tervezés, a T kereszteződéstől arrébb kb 40 méterrel, elküld a berajzolt gyalogos átkelési pontig, ezzel 80 méteres kerülőt téve.

Egyelőre úgy gondolom, hogy nem a két kocsiút metszéspontjába kötném a pótlólagos gyalogutat, hogy azt a pontot ne “zavarja meg” az akadálymentes járhatóságra vonatkozó információk: kerb, tactile_paving, wheelchair. Például ha gyalog (vagy kerekesszékkel) a kocsiúton haladsz, akkor nem érint a túloldal járda esetlegesen járhatatlan útpadkája.)

Szerkesztőablakban látható, hogy a T kereszteződésbe szemből bekötött gyalogút nem az autóutak metszéspontjába köt, hanem kicsit arrébb, és annak metszéspontján járdaszegély ikon látható.

Location: 2112, Közép-Magyarország, 2112, Magyarország

Több mint 500 válasz érkezett a Wheelmap.org által kiírt közvélemény kutatásra, mely szerint: mi fontos a válaszadóknak.

A résztvevők 23%-a szeretne több információt az orvosi rendelők hozzáférhetőségéről. 14% mondta, hogy különösen a tömegközlekedéssel kapcsolatos hozzáférhetőségi információkat szeretne, és 13%-nak a nyilvános WC-k hozzáférhetősége a legfontosabb.

Arra, hogy egy-egy helyen mi a legfontosabb, a válaszadók 77%-a a kerekesszékkel való megközelíthetőséget jelölte meg. 25%-nak az, hogy a helyszínen elérhető-e segítség. 23% az emeletekre vonatkozó útmutatási rendszert emelte ki (ha jól értelmezem a fordítást!). A résztvevők nagy többsége egynél több funkciót említett a hozzáférhetőséggel kapcsolatban.

 • Kerekesszékes elérhetőség
 • Helyi segítség
 • Emelet információs rendszer
 • Írásban és hangban elérhető információk
 • Információk könnyen érthető nyelvezetben
 • Információk Braille írásban
 • Jelnyelvet megértő segítség
 • Csendes, nyugodt szoba (low-stimulus)
 • Indukciós hurok hallgató rendszer - (nem tudom mi az)

Forrás: https://sozialhelden.de/blog/ergebnisse-wheelmap-umfrage/

(Már csak azt nem tudom, hogy mi lehet az oka, hogy a 10 hónappal ezelőtti OSM szerkesztéseimet sem tükrözi a wheelmap.org.)

Néha levelezgetünk arról, hogy a területfunkciók (lakott terület, erdő, ipari terület,…) vonala fusson-e külön a közutak vonalától.

Íme egy újabb indok, amiért én a különválasztást preferálom. Egyetlen pont arrébb mozgatásával és egy másik törlésével kibővítettem az ipari területet az erdő rovására.

Gif anim amin 3 egyszerű mozdulattal kibővítek egy ipari területet az erdő rovására

(Ha utakkal futott volna, akkor “unglue” szétválasztgatás stb.)

Location: 2112, Közép-Magyarország, 2112, Magyarország

Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

Helyszín: az ingatlan.com tárgyalójában a recepció mögött http://osm.org/node/2700453924#map=16/

Időpont: 2020. január 13.

 • 17:30: Kezdők és újrakezdők félórája.
 • 18:00: Előadások
 • 20:00: Zárás, búcsúzkodás, közös séta az Aranyhíd étterembe
 • 20:30: Az Aranyhíd Étteremben kötetlenül beszélgethetünk tovább

Előadások

1. Kolesár András: Pontos útvonal felmérés erdőben

2. KAMI: OSM-et az autóba

A gyári fejegységek általában nem kínálnak lehetőséget az OpenStreetMap alapú navigáció közvetlen használatával, csak az Android Auto segítségével. Egy androidos fejegység azonban megnyitja az utat, hogy akár a navigáció közvetlenül fusson a – viszonylag erős – fejegységen. Sőt OpenStreetMap adatgyűjtést is lehetővé tesz az új rendszer.

3. KAMI: Importálások állapota 2019

Ismét eltelt egy év – úgyhogy szeretném veletek megismertetni, hogy tavaly milyen eredményeket sikerült elérni a POI importálós projektemmel. Hogyan fejlődött a program működése, milyen hibákba ütköztem, hogyan lehet ez az idei év egy sikeresebb – importálás szempontjából.

Lásd még: POI importáls wiki oldala

Jelentkezés

A rendezvény ingyenes az ingatlan.com Zrt. támogatásának köszönhetően, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezés a Meetup.com-on és a GetTogetherön.

HOGYAN JUTHATSZ EL HOZZÁNK? TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL: A pesti belvárosból a 8E, 108E, 110 vagy 112-es buszokkal a Mészáros utcai megállóig vagy a 178-as busszal a Zsolt utca megállóig utazva. A Móricz Zsigmond körtér vagy a Déli pályaudvar felől a 17-es vagy 61-es villamosról a Csörsz utcai megállónál szállj le, onnan néhány perces séta.

Előadás-ötleted van? Jelentkezz a szervezőknél és írd be magad a wikibe! 5 és 60 perc között bármilyen terjedelmű OpenStreetMap témájú előadást örömmel fogadunk.

Figyelni kell szerkesztés közben, különösen a böngészőben futó ID editorral, mert a leegyszerűsített felülete elrejthet a bizonyos fontos dolgokat. Legkézenfekvőbb rákeresni benne arra, amit ábrázolni szeretnénk. De a felajánlott lehetőségek messze nem fedik le az összes ábrázolható objektumot és azok lehetséges paramétereit!

Volt régen egy elv, “Any tags you like” - azaz bármilyen attribútumot fel lehet rakni egy objektumra amit jónak gondolunk. Ebből aztán a hasznosak elterjednek, a kevésbé hasznosak kevésbé.

De egy egyszerű keres-kidob felület sose fogja lefedni ezek tömkelegét! Mindig figyelni kell az Összes címke mezőt, mert lehet, hogy ott van az attribútum amit keresel vagy csak ott adható meg! Sőt, olyan is megeshet, hogy a szerkesztőprogram nem a legjobb jelölést választja az adott elemre, vagy esetleg megzavar egy bizonytalan magyar fordítás!

A következő helyeken fontos a lehetséges jelöléseket keresgélni:

 1. Az adott szerkesztőprogram által ismertek
 2. A Wiki dokumentációban leírtak (pl amenity, shop, craft stb.)
 3. A Taginfo-ban, hogy mások miket használtak már (pl: amenity, shop, office stb.)

Van külön egy magyar taginfo is, ha hazánkban elterjedt értékeket keresel.

…és ha még így se találsz megfelelő jelölést, akkor: any tags you like!

OSM Hungary Meetup 2019. november 11.: Szerkesszünk természetesen!

Posted by kempelen on 7 November 2019 in Hungarian (Magyar). Last updated on 11 November 2019.

Szeretettel várunk minden érdeklődőt! 2019. november 11. 18:00

Helyszín: az ingatlan.com tárgyalójában a földszinten a recepció mögött http://osm.org/node/2700453924#map=16/47.4906/19.0307

1016 Budapest, Mészáros u. 58/A http://csapatunk.ingatlan.com/#kapcsolat

 • 17:30: Kezdők és újrakezdők félórája.
 • 18:00: Előadások - még szervezés alatt, de valami lesz :)
 • 20:00: Átmegyünk egy közeli vendéglátóhelyre (Bed & Beers Apartman Pub?) ahol kötetlenül beszélgethetünk tovább. (készpénzt mindenki hozzon magával!)

1. Oláh Tamás: Szerkesszünk természetesen!

Azaz a natural kulcsok használata a topo térképekhez. A természetben járva milyen információkra van szükségünk? Mit szeretnénk látni a térképen, mit kereshetünk rajta ? Néhány jellemző objektumon keresztül bemutatva. Kinézet, keresés, szerkesztés Ha van idő és vannak kezdő szerkesztők, akkor csinálhatunk minta szerkesztéseket is.

2. bkil: Gyümölcsöző sablonok

Növénytani bevezető.

A rendezvény ingyenes az ingatlan.com Zrt. támogatásának köszönhetően, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció: Meetup.com VAGY GetTogether

HOGYAN JUTHATSZ EL HOZZÁNK? TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL: A pesti belvárosból a 8E, 108E, 110 vagy 112-es buszokkal a Mészáros utcai megállóig vagy a 178-as busszal a Zsolt utca megállóig utazva. A Móricz Zsigmond körtér vagy a Déli pályaudvar felől a 17-es vagy 61-es villamosról a Csörsz utcai megállónál szállj le, onnan néhány perces séta.

Előadás-ötleted van? Jelentkezz a szervezőknél és írd be magad a wikibe! 5 és 60 perc között bármilyen terjedelmű OpenStreetMap témájú előadást örömmel fogadunk.

17:30: Kezdők és újrakezdők félórája.

18:00: Előadások - még szervezés alatt, de ami várható:

1. Vajna Miklós: osm-gimmisn – hiányzó utcák és házszámok automatikus keresése

“Az osm-gimmisn egy új eszköz, ami egyes (elsősorban magyar) területek hiányzó utcáit és házszámait segít megkeresni publikus referenciák alapján. Az előadás során megnézzük, hogyan segíti az OSM szerkesztést az eszköz, hogyan lehet a referencia adatokból dolgozni, azokat tisztítani. Végül szó lesz a jövőbeli tervekről is.”

2. Samu Imre: Rövid beszámoló az OSM és a HOT konferenciákról.(10perc)

“kb pár hete volt Heidelbergben az éves HOT(Humanitárius OSM ) és a globális OSM konferencia. Szubjektív fényképes beszámolóra számíthattok”

20:00: Átmegyünk egy közeli vendéglátóhelyre (Avar?) ahol kötetlenül beszélgethetünk tovább. (készpénzt mindenki hozzon magával!)


A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (Változás: a földszinten leszünk a porta mellett, nem a 6.emeleten!) A meetup az ingatlan.com Zrt. támogatásával kerül megrendezésre.

Regisztráció a MeetUpon

Helyszín: http://csapatunk.ingatlan.com/#kapcsolat 1016 Budapest, Mészáros u. 58/A (http://www.openstreetmap.org/node/2700453924)

HOGYAN JUTHATSZ EL HOZZÁNK? TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL: A pesti belvárosból a 8E, 108E, 110 vagy 112-es buszokkal a Mészáros utcai megállóig vagy a 178-as busszal a Zsolt utca megállóig utazva. A Móricz Zsigmond körtér vagy a Déli pályaudvar felől a 17-es vagy 61-es villamosról a Csörsz utcai megállónál szállj le, onnan néhány perces séta.

Előadás-ötleted van? Jelentkezz a szervezőknél! 5 és 60 perc között bármilyen terjedelmű OpenStreetMap témájú előadást örömmel fogadunk.

Location: Naphegy, Krisztinaváros, I. kerület, Budapest, Közép-Magyarország, 1016, Magyarország

Regisztráció: https://www.meetup.com/OpenStreetMap-Hungary/events/251719947/

Oláh Tamás: Online gyalogtúratervező szolgáltatások rövid bemutatása és összehasonlítása

KAMI | Szalai Kálmán: POI vadászat szolgáltatói honlapokról

Egy kísérlet arra, hogy az OpenStreetMap-en elérhető POI-k tömegesen frissíthetők legyenek. Motiváció: Az érdekes pontok azonos elvek mellett, nagyobb számban kerüljenek felvitelre, és időről-időre újra frissíthetőek legyenek. Adatforrások, adatminőség, adattisztítás, azonosítás az OSM-en már meglévő objektumoknál, valamint a jelenlegi helyzet és eredmények ismertetése. #POI #adatok #Python

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kapunyitás 17:50-kor, az első előadás 18 órakor kezdődik. A termet 20:30-ig el kell hagynunk, az elmúlt alkalmakhoz hasonlóan átvonulunk a közeli sörözőbe (http://www.openstreetmap.org/node/2349055253). A meetup az ingatlan.com Zrt. támogatásával kerül megrendezésre.

Helyszín: http://csapatunk.ingatlan.com/#kapcsolat 1016 Budapest, Mészáros u. 58/A (http://www.openstreetmap.org/node/2700453924)

HOGYAN JUTHATSZ EL HOZZÁNK? TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL: A pesti belvárosból a 8E, 108E, 110 vagy 112-es buszokkal a Mészáros utcai megállóig vagy a 178-as busszal a Zsolt utca megállóig utazva. A Móricz Zsigmond körtér vagy a Déli pályaudvar felől a 17-es vagy 61-es villamosról a Csörsz utcai megállónál szállj le, onnan néhány perces séta.

Előadás-ötleted van? Jelentkezz a szervezőknél! 5 és 60 perc között bármilyen terjedelmű OpenStreetMap témájú előadást örömmel fogadunk.

Itt található egy hasznos oktatóvideó, ami bemutatja, hogy a turistautak ábrázolására használt kapcsolatokat hogyan lehet szerkeszteni a JOSM-ban.

Konkrétan egy útszakasz megváltozását frissíti a térképen a bemutató. A “route” kapcsolatból kiveszi a régi útszakaszokat és másikat rak a helyére. A szükséges előkészítő műveletek és más hasznos tippek is láthatók, érdemes megnézni:

https://www.youtube.com/watch?v=89lLUJnw9jc

Köszi a készítőjének! :)

Ezúttal az előadások angol nyelvűek lesznek, így a lentebbi leírás is az:

OSM meetup Budapest: 2018. május 14. 18:00 - 21:00 ingatlan.com Zrt. 1016 Mészáros u. 58/A, Budapest

Register on meetup.com!

This is a free event about “Urban Mobility”, but please register! The talks will be in English. ( hu:”Minden előadás angolul lesz”)

Using OpenStreetMap for Quantification and Visualization of Urban Mobility Space Inequality

Michael Szell ( Central European University Northeastern University Complexity Science Hub Vienna )

abstract: Most cities are car-centric, allocating a privileged amount of urban space to cars at the expense of sustainable mobility like cycling. Simultaneously, privately owned vehicles are vastly underused, wasting valuable opportunities for accommodating more people in a livable urban environment by occupying spacious parking areas. Since a data-driven quantification and visualization of such urban mobility space inequality is lacking, here we explore how crowdsourced data can help to advance its understanding. In particular, we describe how the open-source online platform What the Street!? (https://whatthestreet.moovellab.com/) uses massive user-generated data from OpenStreetMap for the interactive exploration of city-wide mobility spaces. Using polygon packing and graph algorithms, the platform rearranges all parking and mobility spaces of cars, rails, and bicycles of a city to be directly comparable, making mobility space inequality accessible to a broad public. This crowdsourced method confirms a prevalent imbalance between modal share and space allocation in 23 cities worldwide, typically discriminating bicycles. Analyzing the guesses of the platform’s visitors about mobility space distributions, we find that this discrimination is consistently underestimated in the public opinion. Finally, we discuss a visualized scenario in which extensive parking areas are regained through fleets of shared, autonomous vehicles. We outline how such accessible visualization platforms can facilitate urban planners and policy makers to reclaim road and parking space for pushing forward sustainable transport solutions. Link to paper: https://www.cogitatiopress.com/urbanplanning/article/view/1209

Mapillary and Urban Mobility

Christopher Beddow ( Solutions Engineer, Mapillary)

Abstract: Mapillary imagery provides a unique source of mobility data, and can be used to improve OpenStreetMap and other urban datasets based on human and machine extractions from images. We will consider how some organizations have made use of this, as well as how to make best use of Mapillary imagery in OpenStreetMap.

OSM-based pedestrian, cycling and parking maps for Eger

Noémi SZABÓ ( urban planner, Mobilissimus )

abstract: The extensive traffic calmed city centre area and the constantly expanding bicycle friendly route network in Eger makes mobility and sightseeing possible both on foot or by bike. Commissioned by the City of Eger, Mobilissimus created new maps to support more and more people in choosing sustainable transport modes. The presentation is going to cover a short introduction of the project (the Sustainable Urban Mobility Plan of Eger and the connected communication activities), and focus on the creation of the maps using OSM and other GIS data, from filling the gaps of the OSM database till the graphic design of the maps. http://mobilissimus.hu/en/news/new-pedestrian-cycling-and-parking-maps-eger http://www.eger.hu/hu/varos/kozlekedes

Challenges of encoding and visualizing bicycle infrastructure in OSM

Zoltán Erdős ( Urban mobility revolutioner )

abstract: Cycling is on the rise around the world and Hungary. OSM is a great tool to help route planning but also urban design related to bicycles. However, there are challenges to include all the different types of cycling infrastructure on OpenStreetMap. I will talk about these in my presentation.

Agenda

 • 17:50 - 18:00 Arriving
 • 18:00 ~ 20:30 Talks
 • 21:00 - Afterparty in the near pub!
Location: Naphegy, Krisztinaváros, I. kerület, Budapest, Közép-Magyarország, 1016, Magyarország

2018. április 16. 18:00 - 21:00 ingatlan.com Zrt. 1016 Mészáros u. 58/A, Budapest

Tervezett program:

1. Oláh Tamás: Fényképek csoportos geokódolása kezdőknek, a geosetter program használatával.

2. Meskó Balázs: Iskolák felvitele az OpenStreetMapre.

Az iskolákat jelző „amenity=school” címke a leggyakoribbak közé tartozik, mégis nagy arányban hibásan használjuk az OpenStreetMapen. Az előadáson egy példán keresztül bemutatom egy iskola helyes címkézését.

3. Báthory Péter: beltéri térképezés alap szinten.

A beltéri térképezés mindig is megosztotta az OSM szerkesztőket: a felmérés nehézsége, a címkézési ajánlások bonyolult rendszere ellenére volna haszna. Saját példán keresztül mutatom be, hogy beltérben mit érdemes mindenképp felmérni és hogyan lehet ezt gyorsan megtenni.

4. Kolesár András: vasútvonalak térképezésének ellenőrzése és pontosítása

Első ránézésre azt gondolnánk, a vasútvonalak már mind rendben vannak az OpenStreetMapen. Saját készítésű SQL lekérdezésekkel és JOSM kiegészítővel különféle hibákra tudunk fényt deríteni, közelebbi tanulmányozás után pedig hiányosságok és pontatlanságok is szem elé kerülnek. Beszámolok az elmúlt nyár saját készítésű ortofotóinak vasúti vonatkozásairól is.

( lehet még jelentkezni )

Helyszín, regisztráció

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regiszráció a Meetup oldalon: https://www.meetup.com/OpenStreetMap-Hungary/events/249540610/

Kapunyitás 17:50-kor, az első előadás 18 órakor kezdődik. A termet 20:30-ig el kell hagynunk, az elmúlt alkalmakhoz hasonlóan átvonulunk a közeli sörözőbe (http://www.openstreetmap.org/node/2349055253). A meetup az ingatlan.com Zrt. támogatásával kerül megrendezésre.

Helyszín: http://csapatunk.ingatlan.com/#kapcsolat 1016 Budapest, Mészáros u. 58/A (http://www.openstreetmap.org/node/2700453924)

HOGYAN JUTHATSZ EL HOZZÁNK? TÖMEGKÖZLEKEDÉSSEL: A pesti belvárosból a 8E, 108E, 110 vagy 112-es buszokkal a Mészáros utcai megállóig vagy a 178-as busszal a Zsolt utca megállóig utazva. A Móricz Zsigmond körtér vagy a Déli pályaudvar felől a 17-es vagy 61-es villamosról a Csörsz utcai megállónál szállj le, onnan néhány perces séta.

Előadás-ötleted van? Jelentkezz a szervezőknél! 5 és 60 perc között bármilyen terjedelmű OpenStreetMap témájú előadást örömmel fogadunk.

Akadálymentes térképezés sajómegjelenése

Posted by kempelen on 17 August 2014 in Hungarian (Magyar). Last updated on 22 August 2014.

Az OpenStreetMap 10. szülinapja alkalmából rendezett mapping party, akadálymentes helyek feltérképezése az első olyan eseményünk ami igen komoly sajtóvisszhanggal büszkélkedhet. Köszöntet az összes szervezőnek!

Location: 1051, Közép-Magyarország, 1051, Magyarország

Idézet, de aktualitásokért érdemes követni a Facebook esemény oldalát:

Esemény információk a Wikiben!

“Az OpenStreetMap 10. születésnapját méltó módon megünnepelve kerekesszékes segítőkkel és önkéntesekkel a Belváros minél nagyobb szeletét szeretnénk feltérképezni akadálymentességi szempontból. Gyere, ha szeretnél segíteni. A találkozó elején elmondjuk mi a dolgod, és utána csak rajtad áll, hogy ezt a nélkülözhetetlen információt elérhetővé tegyük. Megosztani ér!

A tervezett program szerint 10:00-10:30-ig röviden megbeszéljük a térképezés módszerét, aztán 2-4 fős csoportokban egy-egy néhány utcás területet felmérünk. A kitöltött térképszelvényekkel visszaérkezve pedig jöhet a tortázás.

A bulit közösségépítésnek is szánjuk. A kerekesszékes segítők megmutatják, hogy tényleg akadálymentes-e, amit mi annak gondolnánk, ők pedig beletanulnak a térképezés alapjaiba. Egyébként pedig jó alkalom lesz megismerni egymást.

Logisztikai információ: A rendezvény helyszíne akadálymentes, mosdó is. A tervezett felmérés területe nem biztos: de ez most nem akadály, hiszen, azért megyünk, hogy ez kiderüljön. Akadálymentes parkolóhelyeket az Erzsébet téri mélygarázsban foglaltunk a lift melletti területen (3 helyük amúgy is van, de lekerítenek még további helyeket).”

OpenStreetMap és/vagy térképezés iránt érdeklődőket várunk szeretettel a hétvégén Lábatlanban egy térképező összejövetelre. A tavalyi 2 hasonló rendezvényhez hasonlóan idén is lehetőség van új érdeklődőknek megismerkedni az OSM-mel, illetve igen sok hasznos munkát elvégezni.

Bővebben a Wikiben olvasható:

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/WikiProject_Hungary/Tal%C3%A1lkoz%C3%B3k/2014.06.07-08._L%C3%A1batlan_t%C3%A9rk%C3%A9pez%C3%A9s

Jelentkezni a Levlistán vagy a Facebook csoportban is lehet:

http://www.openstreetmap.hu/rolunk

Location: Senkár tanya, Lábatlan, Esztergomi járás, Komárom-Esztergom vármegye, Közép-Dunántúl, Dunántúl, 2541, Magyarország

OSM találkozó lesz - 2013.12.02.

Posted by kempelen on 25 November 2013 in Hungarian (Magyar). Last updated on 26 November 2013.

Az elmúlt hónapokban sok olyan téma került elő, amiket jó lenne alaposabban átbeszélni, kicsit elmerengni a jövőről, a lehetőségekről és egy esetleges egyesület alapításról.

Vagyis eljött az ideje egy újabb OSM találkozónak!

Az eseményre megkaptuk a Cartographia tárgyalóját, december 2-án, 17 órától. A cím Nyugati tér 1, 5. emelet. Az irodaház bejárata a Jókai utca sarkán van: http://www.openstreetmap.hu/?zoom=19&mlat=47.50957&mlon=19.05598

Gyertek minél többen! Érdeklődőeket is hozhattok!

Tervezett program:

 • 17:00-17:30 bemelegítés, beszélgetés, igény szerint kiscsoportos gyakorlati OSM bemutató.
 • 17:30-17:45 Előadás:
 • OpenStreetMap 5 percben. (Samu Imre)
 • OpenStreetMapes POI-k - madártávlatból. (10 perc, POI rögzítési - lekérdezési lehetőségek, technikák, POI lefedettség) (Samu Imre)
 • kb.18:00 után - kötetlen beszélgetés az OSM mozgalomról, közösségépítési lehetőségek- problémák, egyesület ;

Ha valakinek van 5 perces villámelőadása várjuk a jelentkezését, akár a helyszínen is.

A találkozó első része általános, kezdők is bátran jöhetnek! Az előadások magyarul lesznek. Belépődíj nincs. Az esemény szponzora a Cartographia.

https://www.facebook.com/events/1399206333651890/

Location: 1065, Közép-Magyarország, 1065, Magyarország

OSM magyar turista térkép

Dömcsi nagyjából havonta frissíti a turistaréteget, így nem írok róla minden alkalommal, de néha megemlítem. Az augusztusi frissítéshez 8834 km-t mutat a statisztika a mostanihoz 10175, szép növekedés!

Ez egyébként a letöltések között is elérhető.

Utca kiegészítős kereső

A weblap keresőmező kiegészítős utcajegyzékének frissítésével technikai gondok voltak, amit végül az oldott meg, hogy “64 bit” támogatást kijelző osm2pgsql-t telepítettem, a Geofabrik javaslatára - köszönet! Igyekszem mostantól rendszeresen frissíteni.

Tervezem további közterület nevek bevonását, addig is akinek van kedve, hozzon létre Budapest városrészeket kapcsolatokkal!

Ha valakinek pedig “u.” hibákat van kedve javítani, akkor a validatestreetnames.php is pár napos adatokat tartalmaz. (Figyelem: ez se frissül amíg az utcaindex, szóval mihelyst egy ember kijavítja ezt a párat, ez a felhívás érvényét veszti a következő frissítésig.)

Tűzcsapok OsmAnd rétegéként

Posted by kempelen on 3 September 2013 in Hungarian (Magyar). Last updated on 4 September 2013.

Érdekes réteget fedeztem fel OsmAndban: tűzcsapok. :-)

Térkép nézetben: Menü gomb -> Rétegek -> Rátét térkép -> További telepítése… -> Fire Hydrants

Térképrészlet tűzcsapokkal mobiltelefonon

Ha tűzcsapokat térképeznél, van néhány olyan adat ami nélkül talán nincs is értelme felvinni, például a típusa vagy a nyomócső átmérője. Lásd: tűzcsapok jelölése (egyelőre angolul).

A JOSM Címkék -> Létesítmények -> Létesítmények -> Tűzcsap is ablak hasznos lehet:

JOSM képernyőfotó a tűzcsap tulajdonságainak bevitelével

Van egy elavult amenity=fire_hyrdant jelölés (13 000 példány), e helyett javasolt az emergency=fire_hydrant (148 000 példány) használata! Aki keresőt ír, érdemes egyelőre mindkettőt támogatnia. (Magyarországon jelenleg nincs amenity.)