OpenStreetMap

Diary Entries in Hungarian

Recent diary entries

Részletek / details: https://wiki.osm.org/Hungary/20230121

Süteménnyel jutalmazzuk a szabad platformunkon jelentkező első 20 tagot: OSM wiki, OsmCal, GetTogether, Mobilizon, Friendica-Mastodon, levlista.

  • Cake will be awarded to the first 20 members who RSVP on one of our open platforms: OSM wiki, OsmCal, GetTogether, Mobilizon, Friendica-Mastodon, mailing list.

Normafa

Location: Közép-Magyarország, 1121, Magyarország

Részletek / details: https://wiki.osm.org/Hungary/20221209

Süteménnyel jutalmazzuk a szabad platformunkon jelentkező első 20 tagot: OSM wiki, OsmCal, GetTogether, Mobilizon, Friendica-Mastodon, levlista.

  • Cake will be awarded to the first 20 members who RSVP on one of our open platforms: OSM wiki, OsmCal, GetTogether, Mobilizon, Friendica-Mastodon, mailing list.

Corvin Mall interior

Location: Közép-Magyarország, 1082, Magyarország
Location: Közép-Magyarország, 1051, Magyarország

“Pontosan mennyi is a sebességhatár? Elfelejtettem!”

Nos ez elég ritkán történik meg, de ha mégis megtörténik, akkor bajban vagyunk. Az OpenStreetMap sok helyen kijelzi a sebességkorlátozást helyesen, de sok helyen pedig elavultak az adatok.

Nincs semmilyen modern megfelelő megoldás a sebességkorlátozások felvitelére az OSM-en. Jelenleg úgy működik, hogy az adott úton címkézni lehet, milyen sebességkorlátozás van. De ha az út mentén változik, az útat több részre kell bontani, ami csak komplikálja a folyamatot, valamint sok térképalkamazás külön útként érzékeli és ezáltal többször is kiírja az út nevét vagy azonosítóját, mint amennyire kellene.

Jogos a kérdés, hogy egyáltalán fel kell-e még vinni a sebességkorlátozásokat? Hisz a legtöbb csak időszakos, és a modern autókban elérhető egy táblafelismerő rendszer, ami emlékezteti a sofőrt a korlátokról.

Posted by Guzsvány Máté on 18 November 2022 in Hungarian (Magyar).

Temető itt, temető ott

Helló, kedves térképészek!

Elmúlt halottak napja, mindenki meglátogatta elhunyt szerettei sírját. Ilyenkor, előfordul olyan, hogy nem tudjuk, pontosan hova kell menni, melyik temetőbe. Az sem segít ráadásul, hogy egyes temetők, két település közt helyezkednek el, (jelen esetben Zaláta és Kemse) és filozofálhatunk hosszú perceken át, melyik is az amelyiket mi keressük. Az sem segít, hogy a temetőknek OSM-en nincsenek címei, nem lehet őket a településekhez csatolni, és rengetegnek nincs neve, emiatt igazán megnehezítik a keresést, akár itt, akár az OSM-et használó mobilalkalmazásokban (pl. OSMAnd).

Tapasztalatok

Tehát, a minap, éppen a Zalátai temetőhöz terveztem volna utat, de amikor beírtam az OSMAnd keresőjébe, hogy “Zalátai temető”, semmi. Újrapróbáltam “Zaláta”-n belüli keresés majd a “Temető” szóval. Szintén semmi. Nem volt se name címke csazolva hozzá, címet meg nem is lehet. [Mellékjegyzet: Nagy nehezen odataláltunk.]

A megoldás

Tehetetlenek voltunk, ameddig a Matrix szobánkban, valaki azt javasolta, hogy írjuk be loc_name címkeként a “Zalátai temető” szöveget. Így már az OSMAnd, valamint az osm.org maga is megtalálja, amit kerestem. A loc_name a helyiek megnevezésére egy adott helyre, ahol nincs hivatalos név (name címke), vagy eltér. Egy másik alternatíva azonban az, hogy kérjünk egy funkciót iD-be, hogy legalább a településhez hozzá lehessen csatolni az egyes temetőket.

Frissítés:

Úgy látszik, létezik egy olyan címke, amivel lehet jelölni, hogy az adott terület, mihez tartozik. (Város/falu, stb.) Ez a címke az is_in: https://wiki.openstreetmap.org/wiki/Key:is_in

Hogy honnan találtam meg? Innen: https://www.openstreetmap.org/way/151619056/history

Location: Zaláta, Sellyei járás, Baranya megye, Dél-Dunántúl, Dunántúl, 7839, Magyarország
Location: Óbuda hegyvidéke, III. kerület, Budapest, Közép-Magyarország, Magyarország
Location: Víziváros, I. kerület, Budapest, Közép-Magyarország, Magyarország

Az utóbbi időben észrevettem, hogy egyes helyen az épületek a műholdképek eredeti helyzetétől eltova kerültek felrajzolásra. Fel kellene mérni, hogy melyik eltolás vázolja fel pontosan a valóságot, vagy hogy a valóságban van-e egyáltalán eltolás a műholdképek eredeti helyzetéhez képest. (Lásd: Siklósi vár, várfal.) Azért lenne nagy szükség erre, hogy Siklós ne egy nagy összevisszaság legyen a térképen.

Várom a javaslatokat, hogyan lehetne ezeket teljesíteni. Én a GPX nyomvonalakra gondoltam egyrészt, vagy egy LIDAR-os drónra, amivel fel tudnánk digitalizálni a terepet. LIDAR-os drónom viszont sajnos nincs.

  1. GPX fájl az eltolódás vizsgálatára: https://www.openstreetmap.org/user/Guzsv%C3%A1ny%20M%C3%A1t%C3%A9/traces/4849552
Location: Aranyospuszta, Siklós, Siklósi járás, Baranya megye, Dél-Dunántúl, Dunántúl, 7800, Magyarország

Ma az unokatestvéremmel, úgy döntöttünk, hogy elmegyünk biciklizni. A kellemeset a hasznossal keverve, felvittem a házszámokat a Korvin utcában Siklóson, valamint a Gyűdi úton, s a Járó Péter utca jobb oldalán, Máriagyűdön.

Location: Aranyospuszta, Siklós, Siklósi járás, Baranya megye, Dél-Dunántúl, Dunántúl, 7800, Magyarország
Posted by Guzsvány Máté on 22 August 2022 in Hungarian (Magyar).

Ma hazafelé tartva felvittem StreetComplete-ből pár házszámot a Felszabadulás utcában. Utána, a Harkányi úton felvittem az épületek magasságát.

Location: Aranyospuszta, Siklós, Siklósi járás, Baranya megye, Dél-Dunántúl, Dunántúl, 7800, Magyarország

Részletek:

https://wiki.osm.org/Hungary/20220725

Javasoljuk, hogy aki jelentkezik erre az eseményre, lépjen be az OpenStreetMap-Hungary GetTogether csoportba és állítson be email címet, hogy értesüljön a jövőbeli eseményekről is.

writing hand

Posted by kempelen on 14 April 2022 in Hungarian (Magyar). Last updated on 29 April 2022.

Gyalog ugyebár, bárhol átkelhetünk az úton, de ezt a navigátorok nem veszik figyelembe. Főútvonalakon pedig a kereszteződéseknél.

Fontos figyelni rá, hogy ha semmi okunk sincs bekötni a gyalogutat a közútba, akkor is be kell. Javasolt kereszteződésenként, így akinek arra kell mennie azt ott fogja átküldeni.

Enélkül kerülhetünk, ezen a példán éppen 600 métert:

Út egyik oldaláról a másikra tervezés egy T kereszteződéssel szembeni oldalról, de hosszan kerül a legközelebbi kereszteződésig

Összekötve jobb a helyzet:

Út egyik oldaláról a másikra tervezés egy T kereszteződéssel szembeni oldalról, egyenesen átmegy.

Az tény, hogy addig a kereszteződésig így is el fog küldeni ha nem pont ott vagy, de csak jobb mintha a legközelebbi “nagy” kereszteződésig küldene, mint az első képen.

Út egyik oldaláról a másikra tervezés, a T kereszteződéstől arrébb kb 40 méterrel, elküld a berajzolt gyalogos átkelési pontig, ezzel 80 méteres kerülőt téve.

Egyelőre úgy gondolom, hogy nem a két kocsiút metszéspontjába kötném a pótlólagos gyalogutat, hogy azt a pontot ne “zavarja meg” az akadálymentes járhatóságra vonatkozó információk: kerb, tactile_paving, wheelchair. Például ha gyalog (vagy kerekesszékkel) a kocsiúton haladsz, akkor nem érint a túloldal járda esetlegesen járhatatlan útpadkája.)

Szerkesztőablakban látható, hogy a T kereszteződésbe szemből bekötött gyalogút nem az autóutak metszéspontjába köt, hanem kicsit arrébb, és annak metszéspontján járdaszegély ikon látható.

Location: Közép-Magyarország, 2112, Magyarország