OpenStreetMap

Diary Entries in Hungarian

Recent diary entries

Bringázásra

Posted by Sztankó Attila on 20 August 2017 in Hungarian (Magyar)

Bringázásra Tárnok Százhalombatta benta patak part Jó időbe kiváló

Location: Szent Ilona-telep, Érd, Érdi járás, Pest megye, Közép-Magyarország, 2461, Magyarország

Balkány beépül

Posted by Rumcajsz on 7 November 2016 in Hungarian (Magyar)

Elkezdtem a házak berajzolását a FÖMI 2005-ös Ortofotói alapján. Egyben szintet léptem az OSM szerkesztésben, mert erőt vettem magamon, és ezt már nem az ID editorban rajzolgatom, hanem a JOSM progiban. Mit mondjak? Olyan, mintha a hintalóról átülne az ember egy harci ménre. :)

November 1-én: https://www.dropbox.com/s/hcdtzfaleps0ytl/balkany-20161101.png?dl=0

November 7-én: https://www.dropbox.com/s/cfyb5bztv37wqbg/balkany-20161107.PNG?dl=0

Hurrá!

Location: Fő utca, Balkány, Nagykállói járás, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Észak-Alföld, Alföld és Észak, 4233, Magyarország

Pannonhalma térképének javítása

Posted by FM06 on 3 November 2016 in Hungarian (Magyar)

Elkezdtem Pannonhalma térképének a javítását, beleértve a házak kirívóan hiányos rajzát és az ismert túraútvonalak megrajzolását. Ezen felül kijavítom az összes szerkesztési hibát amit találok. Nagyon lassítja a haladást, hogy a házak egyáltalán nincsenek megrajzolva, így sokáig eltarthat a szerkesztés. Mindezeken túl még a vár rajzát is át kellett szerkesztenem, mert a rajza elég felületes volt.

20151101_Budaörs

Posted by Bandysoft73 on 1 November 2015 in Hungarian (Magyar)

Kirándulás

ksafsdghfsagdh

Posted by name5df1 on 29 August 2015 in Hungarian (Magyar)

jafsdjafdhasdhasgdhjagdhagsdhjgdhjsd

Veresegyház Fürj utca nyomvonala rossz!

Posted by RBaggio on 26 June 2015 in Hungarian (Magyar)

Valójában: Patak utca - Fácán utca - Sirály utcánál enyhe jobb kanyar - Névtelen utca kereszteződésénél élesen jobbra kanyarodik, és a Rigó utcáig tart. Furcsa nyomvonal, a az 1970-es években a terület parcellázáskor még ez volt az ésszerű.

Location: Ivacsok, Veresegyház, Gödöllői járás, Pest megye, Közép-Magyarország, 2112, Magyarország

1. Arany Tisza Apartmanház

Posted by BMEEOFTAI04-CMSNO6 on 14 May 2015 in Hungarian (Magyar)
 1. Arany Tisza Apartmanház
Location: Fő út, Poroszló, Füzesabonyi járás, Heves megye, Észak-Magyarország, Alföld és Észak, 3388, Magyarország

Hello

Posted by falu on 10 May 2015 in Hungarian (Magyar)

Hello World!

Location: Siklósi városrész, Pécs, Pécsi járás, Baranya megye, Dél-Dunántúl, Dunántúl, 7601, Magyarország

Ortofotós rajzolási érdekesség (a perspektívikus torzítás)

Posted by Plutoz on 10 May 2015 in Hungarian (Magyar)

Miután a közösség számára is elérhető lett a 2011-es szegedi ortofotós réteg, buzgón neki is láttam kíváncsiságtól vezérelve, hogy milyen is a Bing-nél részletesebb réteg alapján rajzolni.

Az egyik legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor szembesültem a ténnyel, hogy a perspektívikus látásmódból eredő eltérés milyen jelentős lehet egy ortofotónál szemben a műholdképeknél megszokottnál.

Gyakran alkalmazott szerkesztői eljárás egy épület formáját (ha az egy szintbe esik) a teteje alapján megrajzolni, majd az egész épületet a tényleges pozícióba mozgatni, mivel előfordul, hogy az épületet kissé oldalról látjuk és ilyenkor az épület alapja és teteje nem esik a képen egy pontba. Ekkor a pozicionálás előtt valami ilyesmit kapunk: pozicionálás előtt

Eddig nincs semmi eltérés a műholdas és az ortofotós forrás között. Az eltérés csak a pozicionálás után látható: pozicionálás után A képen megfigyelhető, hogy ha az épület jobb alsó sarkát választjuk fix pontnak, akkor a bal alsó saroknál hozzávetőlegesen ~5-6 méter túlcsúszás látható. Számomra ez az eltérés okozott igazán meglepetést, mivel nem számoltam azzal, hogy az alacsonyabb magasságból készült képeknél a perspektivikus torzítás is magasabb lesz. Ennek kiküszöbölésére szükséges egy 4-5%-os méretcsökkentés (JOSM: CTRL+ALT+drag), hogy megkapjuk az épület valós méretét. méretezés után A képen látható épület átlótja például 126 méterről 121,7 méterre csökkent.

Audi gyár 7. porta létrehozás,buszmegállók a porta mellett.

Posted by SirDannyL on 4 May 2015 in Hungarian (Magyar)

Megjelöltem az Audi gyár 7. portát,illetve a mellette található parkolókat,és a közeli buszmegállókat.

Location: Harasztos, Sikolya, Győr, Győri járás, Győr-Moson-Sopron megye, Nyugat-Dunántúl, Dunántúl, 9011, Magyarország

Missing city in Hungary

Posted by filipo71 on 17 March 2015 in Hungarian (Magyar)

Hi,I downloaded the android version of Osmand program with hungaryan maps.In the mups (or in the program) I wanted to search Bak (middle size village) but I couldn't find it.Bak is in Zala,near to Zalaegerszeg. On the map there is Bak.So I don't know the trouble is in the program or the data. Thank you for the correktion. Good work.

OsmAnd 1.9, highway=traffic_signals

Posted by Roland Pallai on 12 December 2014 in Hungarian (Magyar)

Az OsmAnd 1.9 offline tervezője már figyelembe veszi a közlekedési lámpák (highway=traffic_signals) számát az útvonalon, emiatt a hiányosan feltérképezett utakat előrébb sorolja, hiszen ott kevesebb lámpát talál. Bp több forgalmas útján is hiányosak ezek a jelölések, ami eléggé megborította a tervezőt, a rutinos közlekedők szemében elássa magát, pedig ez csak a térkép könnyen pótolható hiányossága.

Szóval elkezdtem felvinni a jelzőlámpákat Pest forgalmasabb útjain hogy helyreálljon a rend, örülök ha más is besegít. :)

Geoládák környékének utólagos OSM szerkesztése

Posted by veelaci on 2 December 2014 in Hungarian (Magyar)

Mostanában több olyan érdekes hely környezetét is sikerrel pontosítottam, amit még korábban kerestem fel, geoláda keresés közben. Ott és akkor általában semmilyen trackelési és térképezési szándékom nem volt.

Előfeltételek

Ládakeresés közben többnyire van nálam GPS, melynek tracklogjait ömlesztve is archiválni szoktam (nem sok helyet foglalnak). Ládakeresés közben általában fotókat is csinálok a környékről, melyeken sok olyan dolog látszódik, amiknek egy térképen is helye lehet. A fotókat is archiválni szoktam, válogatva, de ömlesztve is.

Ezek így együtt remek térképezési alapanyagok, a JOSM pedig támogatja könnyed használatukat.

A módszer

 1. Kinézek egy ládát, amit már megtaláltam és a környéke nem túl kidolgozott az OSM-en.

 2. A ládaoldalon, a logolásom dátumából látom, hogy pontosan mikor jártam ott.

 3. Előveszem az aznapi tracklogot és az aznapi fotókat.

 4. A JOSM-ban letöltöm a környéket. Bekapcsolom valamelyik műholdképet majd egy közeli forgalmasabb és látható kereszteződés, illetve az ott futó trackek alapján beállítom az eltolást.

 5. Ráhúzom a szerkesztőre a tracklogot, majd a fotókat is. A JOSM megpróbálja a log pontjaihoz párosítani a fotókat. Szerencsés esetben a fényképezőgép, vagy a mobil órája pontosan van beállítva (a GPS műholdas időt használ, így mindig pontos). Erre mobilnál nagyobb az esély, főleg, ha be van állítva az automatikus idő szinkron. Ha valamiért nem kerülnek a kis fotó ikonok a helyükre a szerkesztő ablakban, akkor manuálisan kell beállítani az eltolást. Pl. megkeresni a jelszóról készült fotót (és készítési idejét), majd a logban megkeresni azt a részt, amikor a láda körül tipródtunk (és az ottani pontok idejét); vagy egy jellemző, műholdképen is látható tereptárgyat keresni (pl. kereszteződést), amit le is fotóztunk. A két idő különbségéből megvan az eltérés a két eszköz közt. Az eltolást a JOSM-ban, a jobb oldali "Rétegek" ablakban, a "Geotagelt képek"-re jobb egérgombbal kattintva, majd a "Képek korrelálása GPX nyomvonalhoz" menüpontot választva tudjuk beállítani. (A hivatalos megoldás ilyen esetben, hogy le kell(ett volna) fotózni a kütyü óráját, de itt most utólag vagyunk...)

 6. Ezután a képeket aprólékosan végignézve, majd a légifotókkal egyeztetve, illetve emlékeinket felelevenítve rengeteg apró dolog megrajzolható. Ha a tracklog jó minőségű, vagy a légifényképen látszik az út, amin mentünk, akkor akár azt is megrajzolhatjuk.

Szóba jöhető objektumok, pl.: információs táblák, emlékművek, pihenők, padok, ösvények (+iránya és járhatóság), kisebb hidak, épületek, turistajelzések, útjelző táblák, stb.

Jó kísérletezés és rajzolást!

[Minta fényképek, hamarosan...]

Changeset analizálás

Posted by Roland Pallai on 13 November 2014 in Hungarian (Magyar)

Ha gyorsan át akarod tekinteni, hogy mit változtatott meg egy changeset, erre jelenleg az egyik legjobb szerszám az achavi.

Így használd: http://nrenner.github.io/achavi/?changeset=25749516 - a changeset számát cseréld le arra amelyk érdekel.

Jó mi? :)

Törökbálint

Posted by Roland Pallai on 26 October 2014 in Hungarian (Magyar)

Haladunk Törökbálint házszámozásával; a fél város készvan kb. Nem egy gyors művelet, de nem is lassú: eddig 3 délután alatt 1500 házszámot lestünk le, ebből ma 700-at, 2ó 15p alatt. Ennél valamivel többet sikerült felvinni, mert az ortofotó alapján gyakran lehet interpolálni.

Gépesített alakulatunk 2 fő, 1 autó, egy Sony Z2 mobil (GPS+Glonass). A mobilon a Keypad-Mapper 3 app-pal dolgozok, ez GPS pozícióhoz tárolja a bevitt számokat. A módszer egész jól bevált, a minták 1-2% -át problémás értelmezni a GPS hibák miatt, de ez nem rossz hibaarány. Az autó egyesben alapjáraton épp megfelelő tempót diktál, nem sokat kell kuplungozni. Az utólagos felszerkesztés kb ugyanennyi idő vagy még valamivel több.

Engem az osm iránti lelkesedés, párom pedig az autózás szeretete és az ebéd motiválja. Nagy szerencse az adatrögzítői múltja, jól bírja a monotonitást. :) Ennél többet már én nem bírok.

Hajdú Péter Like bisztrójában király a pizza és a hangulat - minden alkalommal rácsekkoltunk. A TV-ken kizárólag lenémított TV2 megy, ami még vicces is néha

Most nem lesz alkalmunk visszamenni egy ideig, de később simán befejezzük az egész várost ha senki nem előz be!

Location: Tükörhegy, Törökbálint, Érdi járás, Pest megye, Közép-Magyarország, 2045, Magyarország

Első lépések…

Posted by HVGY on 22 October 2014 in Hungarian (Magyar)

Mivel térképészeti, térinformatikai vagy egyéb speciális ismereteim nincsenek, a szoftverek világában viszont általánosságban azért eligazodom, ezért ez az egy „alapismeret” most segítség az OSM témákra fókuszálnom „tisztán”. Elöljáróban itt kell megjegyezzem, hogy ez egy autodidakta kezdő csapongása a lehetőségek és információk tengerében, így sem a sorrend, sem a tartalom nem irányadó ilyen tekintetben, csupán egy lehetséges „route” a sok közül.

A lentieket összesen munkanapokon 0,5-1,5 óra esti olvasgatással és hétvégén 1-1,5 óra ügyeskedéssel haladtam előre az elmúlt hat hétben; azaz a nagyon jó cikkeknek, dokumentációknak köszönhetően gyorsan és könnyen megy (úgy érzem) az ismerkedés. Ezt a hozzám hasonló abszolút kezdők kedvéért gondoltam még ideszúrni :)! Szóval:

 • Az http://www.openstreetmap.org/ -os regisztrációt követően – természetesen – én is az ID-val ismerkedtem meg és a lakhelyemhez közeli pontokat szerkesztgettem, javítgattam kicsit. Mivel sejtettem, hogy azért vannak ajánlások, szabályok amiket azért illik tudni, tartani, így főleg csak „kozmetikai” módosításokra ragadtattam magam. Például a sarki kisboltot vettem fel és nyitva tartás infókat is szerkesztettem hozzá vagy éppen elneveztem a közeli patikát rendesen és hasonlók.

 • Ezt követően villám ismeretséget kötöttem a Potlatch2 szerkesztővel is, - és bár remek eszköz ez is - mégis nagyon gyorsan kikötöttem a JOSM-nál. A JOSM belakása (fájlrendszer kialakítása hozzá, OAuth bejelentkezés, megjelenítési stíluslapok kipróbálgatása, alapfunkciók és pár gyorsbillentyű megtanulása következett (pl.: s, a, l, q, o, m, stb.))

 • A Bing-es átrajzolások kapcsán – párhozamosan sokat olvasgatva hozzá – a satellite offset-es problémáktól és megoldásuktól kezdve az OSM Wiki használaton keresztül sok kapaszkodót megtaláltam már, de még ott tartok, hogy minél többet olvasok, annál nagyobb lesz a hiányzó rész, több a kérdés bennem :).

 • A szatellit fotókon rajzolgatás mellé rögtön felvettem a különböző utakról készítendő GPS nyomvonalak témáját is beleértve a *.gpx formátumot is. Ehhez már vallatni kezdtem a közelemben felbukkanó különféle saját vagy kölcsön GPS eszközöket is, autós naviktól kezdve egy Dakota 20-ason keresztül az okos telefonokig kipróbálva több lehetőséget is. Egyenlőre azt használom, ami van, de szerintem érdemes egy GPS+GLONASS kombi vevőben gondolkodni a jövőre nézve, ha teheti valaki.

 • Egy-két saját gpx fájl után, a gpx deperszonalizálás miatt én a szoftveres irány felé visszakanyarodtam, azt bővítettem tovább, azaz folytattam a GPS Prune-al. Itt a nyomvonal kigyomlálása mellett a tömörítéssel szórakoztam jobban, kiemelten a Douglas-Peucker féle eljárással.

 • Mivel rendkívül sokszínű tudás és tapasztalati szint lehet ebben a közösségi projektekben úgy általában, így nyilván a minőségbiztosításnak is ehhez igazodva kell hatékonynak lennie. Lehet, ez nem pont itt indul, de a magam részéről a JOSM ellenőrző mellett megkezdtem az ismerkedést a Keep Right!-al és mellé a nemzetközi és a magyar Taginfo-val is.

 • Feliratkoztam a magyar OSM levelező listára is, de persze csak figyelem a témákat és igyekszem értelmezni a fő irányokat a profik gondolatai alapján :)!

 • Mindezek mellett korábbi kedves lakhelyemet kineveztem éles „gyakorló” terepnek, így ott már érdemi munkákat is folytatok, úgy mint: felmértem részben, javítottam az utcaneveket, sok-sok épületet felvittem már, elkezdtem címeket rögzíteni és POI-kat felvenni. Ez a „mini projekt”-em vezeti egyúttal a tanulásom is, mert itt ha megakad a szemem valamin, akkor utána olvasok a helyzetnek és próbálom is alkalmazni a tanultakat. Amolyan „Learn on the job!” stílusban :)!

 • A JOSM különféle kiterjesztéseit elkezdtem használatba venni a hatékonyság növelés érdekében (eddig: buildings_tools, turnlanes, turnrestrictions).

 • Most a fentebb soroltak mellé éppen a különféle kanyarodási megkötések jelölését tanulmányozom, ami - gondolom - egyben meg is ágyaz talán az összefüggések (relations) szélesebb témakörnek is nálam.

Az a helyzet (mint rendesen), minél szélesebben fogok rá a témára, annál lassabban haladok előre. A következő bejegyzésemben kicsit előre tekintek, hogy mi az, ami eddig felkeltette az érdeklődésem, de még nem sikerült érdemben helyre tennem magamban.

Üdv! HVGY

Kiindulási pont…

Posted by HVGY on 20 October 2014 in Hungarian (Magyar)

Valamikor augusztusban olvastam egy cikket az ingyenes autós navigációs lehetőségekről, nem sokkal később újra elővettem a témát magamnak, gondoltam kicsit jobban is utánajárok a lehetőségeknek. Nem kellett sok kattintás, hogy az Open Street Map projekt oldalaira keveredjek és megismerkedjek a koncepcióval és a lehetőségekkel, amit magában hordoz.

Első lépésként én is leltárba vettem, hogy én hogyan és miért tudnék ebben részt vállalni. A hogyan kérdése igen egyszerű, mivel mind a magyar, mind a nemzetközi oldalak részletes iránymutatással és komoly eszközökkel támogatják az önkéntesek csatlakozását és munkáját, erről például a http://www.openstreetmap.hu/ oldalon lehet többet megtudni.

A miért kérdésre én a személyes gondolataimat tudom itt leírni:

 • Akár kevesebb, akár több időm van ezzel foglalkozni, nagyon rugalmasan lehet alakítani a részvételt.

 • Van mód akár otthon a gép előtt ülve rajzolni (armchair mapper) vagy adatokat rögzíteni, javítani viszont bármikor a talpam alá vehetem a világot és közel-távol utazva is célokat tudok elérni (surveys).

 • Miközben adok a közösségnek, egyben felhasználó is vagyok, ha hibát találok, magam tudom javítani.

 • Tanulhatok valami újat és persze jó mókának is látszik ez az egész. Az önkéntesség pedig jó dolog!

A következő bejegyzésemben tervezem megírni, milyen úton-módon bonyolódott eddigi – szűk két hónapos - ismeretségem az OSM-el.

Üdv! HVGY

utak durva hibáinak kimutatása

Posted by Kolesár on 12 September 2014 in Hungarian (Magyar)

Eredetileg szögletes (nem szép ívekkel megrajzolt) vasútvonalakat kerestem, helyette durva hibákba botlottam. Készítettem egy postgresql függvényt, ami megmutatja, mi a legnagyobb törésszög a vonalban (GPL):

  CREATE OR REPLACE FUNCTION largestangle (
    geom geometry
  )
  RETURNS float
  AS
  $$
  DECLARE
    num integer;
    azimuth float;
    previous float;
    max float;
    angle float;

  BEGIN
    num := ST_NumPoints(geom)-1;
    max = 0;
    previous = null;
    FOR i IN 1..num LOOP
      azimuth = ST_Azimuth(ST_PointN(geom, i), ST_PointN(geom, i+1))*180/PI();
      IF previous IS NOT NULL THEN
        angle = azimuth-previous;
        if (angle<0) THEN angle = angle + 360; END IF;
        if (angle>180) THEN angle = angle - 360; END IF;
        angle = ABS(angle);
        if (angle>max) THEN max = angle; END IF;
      END IF;
      previous = azimuth;
    END LOOP;
    RETURN max;
  END;
  $$
  LANGUAGE 'plpgsql';

Kikerestem Magyarország vasútvonalai közül azokat, amelyekben két egymást követő pont között 100 foknál nagyobb törés van:

  SELECT osm_id, railway, largestangle(way)
  FROM planet_osm_line
  WHERE railway IS NOT NULL
  AND largestangle(way)>100
  ORDER BY largestangle(way) DESC

Az eredmény lesújtó:

  67238470;"light_rail";180
  121097646;"tram";180
  123907293;"platform";179.955851775949
  211273169;"rail";179.292086339494
  40764520;"rail";179.192081204579
  221864293;"rail";179.017371190472
  87763263;"rail";178.891823334706
  87975409;"rail";178.328305034132
  294593714;"rail";177.532887205442
  249158915;"rail";176.432827720348
  261528683;"rail";176.093856853854
  266535726;"rail";175.735610193293
  228949256;"rail";175.069038113852
  231714208;"rail";174.456231436573
  254601660;"rail";174.429655532425
  151982042;"rail";174.073601056486
  83250577;"abandoned";173.916391809453
  58680396;"tram";172.847818564358
  231156588;"rail";172.232675767268
  230505264;"rail";172.010225172665
  264239018;"disused";171.013974128316
  96583460;"rail";170.95014069881
  169139414;"rail";170.646584743656
  178696845;"tram";169.978759451508
  151987089;"rail";169.850101980453
  169139416;"rail";169.252730579368
  154513149;"platform";168.644987907461
  169139418;"rail";166.855496170685
  300210242;"rail";166.492269214075
  231714246;"rail";165.88889681817
  25717783;"rail";164.191851861276
  242217332;"rail";161.720967385473
  169015068;"tram";157.185985623234
  96621059;"rail";156.689293148707
  165028710;"rail";154.941354138393
  121097675;"construction";151.529941313625
  156546547;"rail";151.08146686337
  48655425;"platform";130.166176320385
  229989396;"rail";117.725075097282
  48655422;"platform";115.538929552111
  54308577;"abandoned";111.828437618505
  103336934;"disused";106.292185094081
  25720396;"tram";103.772617080563
  235480246;"platform";101.745332022293
  216724982;"platform";100.876472649506
  48655420;"platform";100.638820505008
  230507188;"platform";100.13953405001

A 180 fokosak azonos töréspontba tértek vissza, a többi pedig általában lapos Z alakban kétszer visszafordult. A 178 feletti első nyolcat gyorsan javítottam, a többit meghagyom a lelkes közösségnek.

Az első oszlopban szereplő azonosítót könnyen be lehet másolni JOSM-be a Fájl / Objektumok letöltése (Ctrl+Shift+O) paranccsal, az objektum típusát elég az első alkalommal beállítani vonalra, megjegyzi. A vonalak kijelölve megjelennek az irány-nyilak, ezen lehet meglátni, hogy hol törik meg hegyes szögben.

Ha nekiállsz, dobj egy üzenetet, hogy ne ütközzünk össze.

Akadálymentes térképezés sajómegjelenése

Posted by kempelen on 17 August 2014 in Hungarian (Magyar)

Az OpenStreetMap 10. szülinapja alkalmából rendezett mapping party, akadálymentes helyek feltérképezése az első olyan eseményünk ami igen komoly sajtóvisszhanggal büszkélkedhet. Köszöntet az összes szervezőnek!

Location: Lipótváros, V. kerület, Budapest, Közép-Magyarország, Magyarország

Belépés a programba!

Posted by Ganyager on 11 August 2014 in Hungarian (Magyar)
 1. aug. 9-én megismerkedtem az OpenSteet csapattal akikkel együtt ünnepeltük a 10. születésnapját, és a budapesti Erzsébet tértől 1-2 utszakast bejártuk.