OpenStreetMap

Discussion

Comment from BáthoryPéter on 16 April 2013 at 12:41

Milyen pontatlanságokat találtál? A neveket területenként ki tudom gyűjteni egy listába, ha az segítség.

Comment from Rumcajsz on 16 April 2013 at 12:46

Kis-nagybetű problémák, kötőjel problémák, pontatlan megnevezések. Igazából nem haladtam szisztematikusan, csak szúrópróba szerűen nézegettem a térképet. De ahol láttam ilyet, ott javítottam is. pl. Belvárosi Tanoda, Dohány utcai Zsinagóga, stb…

Comment from BáthoryPéter on 16 April 2013 at 19:32

Igaz, én is szoktam látni elütéseket. Meg van a másik fele, ahol az utca két oldalán máshogy szerepel az utcanév (pl. Kékgolyó utca vagy Kék Golyó utca). Gondolkozom rajta, hogyan lehetne ezeket könnyebben kiszűrni.

Comment from kempelen on 19 April 2013 at 23:13

Csináltam nektek erre egy scriptet. Nincs agyontesztelve. Teljesen manuális.

A saját utcaindex adatbázisomba tárol, aminek a scripjeit emiatt átírtam úgy, hogy ne törléssel kezdjenek, tehát elvileg meg tudom majd tartani amit mentetek. De nem tudom most frissíteni az utcalistát benne, bizonyos technikai gondok miatt. 1 hónapos… (Peti: nem tudok egyelőre a PostGIS-be erről a szerverről csatlakozni, csak localhostról.. de azon is lefuttattam az előbb egy osm2pgsql frissítést, szóval cool… :-) )

De 1 kattintással át lehet menni az OSM böngészőjébe a “?”-en keresztül és akkor lehet ellenőrizni, hogy valóban rossz-e még. Ugyanott van OSM ID lista is, amit a JOSM-ba be lehet másolni, asszem ez a formátum, vesszős.

Mondjuk 18000 nevet átnézni elég szívás, főleg, hogy csak ígéret, hogy megtartom amit lementetünk.

A diktátor kereső nincs feltöltve, tud valaki neveket adni? Ha kell egyáltalán az a feature. Mert ugyebár csak önkormányzatot lehet felhívni, vagy valaki helyit, hogy mi lett az új név. (Erről az FB csoportban volt szó nemrégiben.)

URL-t privátban küldöm, mert most jöttem rá, hogy sok spam robot becsekkel minden checkboxot és elküldi a formot, hamar levalidálnák nekünk az egészet. :-( Asszem kelleni fog rá egy htaccess fájl jelszó…

Comment from kempelen on 19 April 2013 at 23:23

Az OSM adatbázisban javítottakat nem tudom eldönteni, hogy megjelöljük-e jónak. Segítheti a további munkát, de ha pl “Petőfi u.”-t megjelöljük jónak úgy, hogy 3 db volt és javítottuk, akkor a köv. frissítéskor már jónak fogja megtartani, ha közben valaki rajzolt egy negyediket. Szóval hibásat azt hiszem jobb lenne sose jelölni jónak, és majd csak frissítéskor tűnik el, ha nem felejtem el implementálni azt a részt… mert ma elfelejtettem. :-)

Comment from BáthoryPéter on 20 April 2013 at 07:09

Kicsit khm nemzeti érzelmű oldal, de van rajta pár tipp a kommunista utcanevekhez: http://zsakutca.iksz.net/page.php?20

Én egyébként egy kicsit másik irányból gondoltam megfogni a dolgot. Felszeletelném az országot (bounding boxokra) és azokat lehetne validálni interaktív térképes felületen. Kiemelne egy-egy utcát, kiírná a nevét, te megnézed, hogy jó-e a név, ott megy-e az utca, ha igen, rányomsz egy okét, ha nem, kapsz egy JOSM linket. Ha kész a szelet, beszínezné mondjuk zöldre.

Ehhez viszont jó lenne, ha úgy tudnék nekiállni, hogy a szerveren lévő adatbázist használom, mert nem lenne poén átírni egy másik sémára. (Tényleg, melyik sémát használod?) Meg ehhez is jó lenne a napi frissítés.

Most viszont rohanok, vár a Gerese :)

Comment from kempelen on 20 April 2013 at 22:56

De a név elírásokat lista szerűen sokkal egyszerűbb javítani, és így országszerte javíthatom ugyanazt az elírást. Pl most javítottam egy csomó “u.”-t utca-ra, az A és B kezdetűeket a listámon (Bár a legtöbb “u.”-t egyetlen emberke csinálta, aki országszerte nevesíti Dömcsi Bing munkáit, rákérdezek a forrásaira…)

A fentebbit nem egészen értem. az egész országot vizuálisan átnézni és validálgatni lehetetlen. A fentebbi javaslat az utcanevek elírásaira vonatkozott, ehhez nem kell más, mint a neveket nézni. Illetve, ha lesz a 18.000 elemű listánkból egy olyan amiben minden jó név helyesnek van jelölve, akkor gyakorlatilag csak az újakat kell. Esetleg egy helyesírás ellenőrzőt lehetne ráfuttatni kezdésnek, mert azzal is sok kiesne.

No persze az nekem fel se tűnt, hogy utcákat nem is említ Rumcájsz…sőt, a két példa sem utca volt. De azokra is lehetne listás keresés, csak hát konkrétan mire… gondolom iskolák nevét könnyebben tudjuk pontosítani mint kocsmákét, meg fontosabb is lenne. Egyébként a fentebbi kettő, hogy lenne helyesen? Belvárosi Tanoda,… ? Intézménynek minden betű nagybetű, hol a hiba?

Comment from kempelen on 21 April 2013 at 15:09

Lehet, hogy “CASE” hiba van a programomban. Úgy rémlik definiáltam UNIQUE-t arra az oszlopra, de a MySQL megengedi ugyanazt kisbetűvel beszúrni, SELECT-ben meg visszaadja mind a két félét (where name=’arany jános sor’-ra). MySQL-ben meg kell néznem, hogy case sensitive-re állítani az oszlopot… PHP-ben hash tábla, az valószínűleg case sensitive, de még pontosítás kellhet. Főleg, hogy pont ilyen hibákat akarunk megtalálni. :-D Egyébként, ha csinálok egy plusz oszlopot, ami CS mega mostani marad CI akkor a CI (case insensitive) oszlopban count(*) group by name count > 1-gyel egyből le lehet kérdezni azokat a neveket, amik csak case-ben térnek el… este, ha lesz időm.

Péter: Napi frissítésen dolgozom. Sémát mire érted? A –slim-et, bár nem tudom, hogy a korrekt frissítés-e, ha simán lefuttatom az osm2pgsql parancsot megint. Az frissít vagy töröl és betölt? (Nem találtam kapcsolót ami erre vonatkozna. Jelenleg ezeket a saját összegyűjtött tippjeimet használom: http://www.osmtippek.hu/teszt/osm2pgsql/

Comment from Rumcajsz on 22 April 2013 at 11:43

Nagy élet volt itt, amíg pihentem. :) Megpróbálok egyben válaszolni mindenre.

A nevek javítására szerintem is jobb a lista, mint a területi módszer, mert az elírásokat jobban lehet listaszerűen szemrevételezni. Ennek ellenére a területi térképnek is lenne “helye”, mert azt gondolom a pár nap nézelődés után, hogy a térképet érdemes lenne átnézni kockáról kockára is.

Lenne 1-2 technikai jellegű javaslatom, kérdésem. - Mire való a “A megjelölt nevek jók” gomb, ha úgy is frissíted a listát mellesleg. Szerinted validálni kellene az összes fennlévő utcanevet? - Nagyon jók ezek a hibacsoportok, szerintem ezeket még bővíteni lehetne. Néhány példa: útca, utolsó szó nagy betűvel kezdődik (Utca, Tér stb.), dupla space, nem alfanumerikus karakter, számot tartalmazó utcák, - Az “ellenőrzendők keresése” lista nekem a 17. oldaltól kezdve hibát dob: “QUERY ERROR:MDB2 Error: unknown error”. - A diktátor lista nagyon jó ötlet! Én egy kicsit mégis átalakítanám. Egy olyan lista lenne jó szerintem, amik tipikus elírások lehetnek, elavulások. Ilyen a Bajcsy-Zsilinszky, Vörösmarty, Széchenyi, stb. Amúgy tudok csinálni az átnevezett Budapesti közterületek alapján egy kiinduló listát a “diktátorokhoz”, ha ez szükséges.

Zsolt

Log in to leave a comment