OpenStreetMap

Verwezenlijkingen mogelijk gemaakt door OSM - Wikidata - Wikipedia - Wikivoyage

Posted by Polyglot on 29 January 2015 in Dutch (Nederlands).

Gedurende het voorjaar en de zomer van 2014, ontdekte ik een paar interessante plaatsen in Heverleebos en Meerdaalwoud ten zuiden van Leuven. Mijn interesse werd gewekt door een aantal houten standbeelden/sculpturen gemaakt van dode bomen. Ik had deze wel eens eerder opgemerkt, maar had er tot dan nooit veel aandacht aan besteed.

Toen ik er dan uiteindelijk toch eens wat meer over ging opzoeken, ben ik begonnen aan een Artikel over Ad Wouters op Wikipedia. Wist ik veel hoeveel tijd en energie daar zou gaan insteken! Ik was het natuurlijk aan mezelf verplicht om dat te gaan vertalen… En uiteraard had ik ook een kaartje nodig om het te illustreren. Dit heb ik gemaakt met behulp van Maperitive:

Deze kaart is enig in zijn soort. Er worden gegevens van het openbaar vervoer, haltes en routes (lichtblauw en roze) gecombineerd met knooppunten van het wandelknooppuntennetwerk (rood/oranje) en natuurlijk de OSM-data, plus de route die ik wilde beschrijven (blauw). Nog geen 10 jaar geleden was zoiets zelf maken simpelweg ondenkbaar.

En toen ontdekte ik Wikivoyage:

Pad van Ad op Wikivoyage

Ad’s Path on Wikivoyage

Het loont de moeite om beide taalversies te bekijken. De verschillen onderling zijn groot.

Op de Engelstalige Wikivoyage hebben ze een widget, waarop Openstreetmapdata wordt weergegeven. Het is mogelijk om te schakelen tussen lagen en er transparante lagen overheen te leggen, wat toelaat om de wandel- en fietsknooppuntennetwerken te tonen. Daarenboven is het mogelijk om klikbare POI’s in de tekst te vermelden, die dan op de dynamische kaart worden weergegeven.

Bloed, zweet en tranen heeft het gekost om me aan alle regeltjes aan te passen en me in bochten te wringen om eraan te voldoen. ‘t was nogal een leerervaring, om het zacht uit te drukken. Elk project heeft z’n eigen eigenaardigheden, die natuurlijk totaal verschillend zijn van hoe het er bij OSM aan toe gaat en zelfs van de ene taalversie naar de andere zijn er verschillen.

Uiteindelijk ben ik wel tevreden met het resultaat, al weet ik niet of ik spoedig nog eens aan zo’n projectje zou durven beginnen. Al bij al voel ik me bij OSM toch nog het best in m’n vel.

Location: Oud-Heverlee, Leuven, Vlaams-Brabant, Vlaanderen, 3050, België

Login to leave a comment