OpenStreetMap

Plutoz's Diary

Recent diary entries

Miután a közösség számára is elérhető lett a 2011-es szegedi ortofotós réteg, buzgón neki is láttam kíváncsiságtól vezérelve, hogy milyen is a Bing-nél részletesebb réteg alapján rajzolni.

Az egyik legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor szembesültem a ténnyel, hogy a perspektívikus látásmódból eredő eltérés milyen jelentős lehet egy ortofotónál szemben a műholdképeknél megszokottnál.

Gyakran alkalmazott szerkesztői eljárás egy épület formáját (ha az egy szintbe esik) a teteje alapján megrajzolni, majd az egész épületet a tényleges pozícióba mozgatni, mivel előfordul, hogy az épületet kissé oldalról látjuk és ilyenkor az épület alapja és teteje nem esik a képen egy pontba. Ekkor a pozicionálás előtt valami ilyesmit kapunk: pozicionálás előtt

Eddig nincs semmi eltérés a műholdas és az ortofotós forrás között. Az eltérés csak a pozicionálás után látható: pozicionálás után A képen megfigyelhető, hogy ha az épület jobb alsó sarkát választjuk fix pontnak, akkor a bal alsó saroknál hozzávetőlegesen ~5-6 méter túlcsúszás látható. Számomra ez az eltérés okozott igazán meglepetést, mivel nem számoltam azzal, hogy az alacsonyabb magasságból készült képeknél a perspektivikus torzítás is magasabb lesz. Ennek kiküszöbölésére szükséges egy 4-5%-os méretcsökkentés (JOSM: CTRL+ALT+drag), hogy megkapjuk az épület valós méretét. méretezés után A képen látható épület átlótja például 126 méterről 121,7 méterre csökkent.

Kompjáratok a Balatonon

Posted by Plutoz on 28 June 2013 in Hungarian (Magyar).

Megrajzolásra kerültek a magyar tengeren futó menetrend szerinti kompjáratok útvonalai. A különbség jól látható az alábbi két képen: Előtte: Előtte Utána: Utána

A szűrő célja, hogy a területhasználatok szerkesztésekor csak a releváns információt jelenítse meg azáltal, hogy csak a landuse és natural tag-ekkel rendelkező vonalakat és relációk vonalait (és a még tag nélkülieket) jeleníti meg. +frissítés: az adminisztrációs határok is feltüntetésre kerüétek.

(type:way AND (child landuse=* OR child natural=* OR landuse=* OR natural=*)) OR untagged OR boundary=administrative