OpenStreetMap

Ortofotós rajzolási érdekesség (a perspektívikus torzítás)

Posted by Plutoz on 10 May 2015 in Hungarian (Magyar)

Miután a közösség számára is elérhető lett a 2011-es szegedi ortofotós réteg, buzgón neki is láttam kíváncsiságtól vezérelve, hogy milyen is a Bing-nél részletesebb réteg alapján rajzolni.

Az egyik legnagyobb meglepetés akkor ért, amikor szembesültem a ténnyel, hogy a perspektívikus látásmódból eredő eltérés milyen jelentős lehet egy ortofotónál szemben a műholdképeknél megszokottnál.

Gyakran alkalmazott szerkesztői eljárás egy épület formáját (ha az egy szintbe esik) a teteje alapján megrajzolni, majd az egész épületet a tényleges pozícióba mozgatni, mivel előfordul, hogy az épületet kissé oldalról látjuk és ilyenkor az épület alapja és teteje nem esik a képen egy pontba. Ekkor a pozicionálás előtt valami ilyesmit kapunk: pozicionálás előtt

Eddig nincs semmi eltérés a műholdas és az ortofotós forrás között. Az eltérés csak a pozicionálás után látható: pozicionálás után A képen megfigyelhető, hogy ha az épület jobb alsó sarkát választjuk fix pontnak, akkor a bal alsó saroknál hozzávetőlegesen ~5-6 méter túlcsúszás látható. Számomra ez az eltérés okozott igazán meglepetést, mivel nem számoltam azzal, hogy az alacsonyabb magasságból készült képeknél a perspektivikus torzítás is magasabb lesz. Ennek kiküszöbölésére szükséges egy 4-5%-os méretcsökkentés (JOSM: CTRL+ALT+drag), hogy megkapjuk az épület valós méretét. méretezés után A képen látható épület átlótja például 126 méterről 121,7 méterre csökkent.

Comment from NiedernhausenerJunge on 10 May 2015 at 16:55

I don´t speak your language, but I know what you mean through the pictures and I must say it´s brilliant

Comment from grin on 10 May 2015 at 18:57

Brief: the images are not satellite but aerial (airplane) photos [orthophoto], and the perspectivic distortion is unexpectedly high for the unaware eyes: we usually draw buildings by tracing the top and moving it to cover the bottom; in the above case it resulted 5-6 meters difference due to the distortion, and the top had to be shrunk by 5%.

Comment from Takuto on 12 May 2015 at 11:54

Thanks for interesting post and to grin for translation. What is the source of such aerial photo? Some government program or commercial initiative? How it became accissible in OSM?

Comment from Plutoz on 12 May 2015 at 15:24

Thanks grin for the translation. The photo comes from the university of Szeged (Department of Physical Geography and Geoinformatics). If you want to use it, you can add the source url to JOSM: http://e.tile.openstreetmap.hu/szeged-2011-10cm/{zoom}/{x}/{y}.png Note: don’t forget to mark the changeset as “source=Szeged ortofotó 2011”

Login to leave a comment