OpenStreetMap

Első lépések…

Posted by HVGY on 22 October 2014 in Hungarian (Magyar).

Mivel térképészeti, térinformatikai vagy egyéb speciális ismereteim nincsenek, a szoftverek világában viszont általánosságban azért eligazodom, ezért ez az egy „alapismeret” most segítség az OSM témákra fókuszálnom „tisztán”. Elöljáróban itt kell megjegyezzem, hogy ez egy autodidakta kezdő csapongása a lehetőségek és információk tengerében, így sem a sorrend, sem a tartalom nem irányadó ilyen tekintetben, csupán egy lehetséges „route” a sok közül.

A lentieket összesen munkanapokon 0,5-1,5 óra esti olvasgatással és hétvégén 1-1,5 óra ügyeskedéssel haladtam előre az elmúlt hat hétben; azaz a nagyon jó cikkeknek, dokumentációknak köszönhetően gyorsan és könnyen megy (úgy érzem) az ismerkedés. Ezt a hozzám hasonló abszolút kezdők kedvéért gondoltam még ideszúrni :)! Szóval:

  • Az http://www.openstreetmap.org/ -os regisztrációt követően – természetesen – én is az ID-val ismerkedtem meg és a lakhelyemhez közeli pontokat szerkesztgettem, javítgattam kicsit. Mivel sejtettem, hogy azért vannak ajánlások, szabályok amiket azért illik tudni, tartani, így főleg csak „kozmetikai” módosításokra ragadtattam magam. Például a sarki kisboltot vettem fel és nyitva tartás infókat is szerkesztettem hozzá vagy éppen elneveztem a közeli patikát rendesen és hasonlók.

  • Ezt követően villám ismeretséget kötöttem a Potlatch2 szerkesztővel is, - és bár remek eszköz ez is - mégis nagyon gyorsan kikötöttem a JOSM-nál. A JOSM belakása (fájlrendszer kialakítása hozzá, OAuth bejelentkezés, megjelenítési stíluslapok kipróbálgatása, alapfunkciók és pár gyorsbillentyű megtanulása következett (pl.: s, a, l, q, o, m, stb.))

  • A Bing-es átrajzolások kapcsán – párhozamosan sokat olvasgatva hozzá – a satellite offset-es problémáktól és megoldásuktól kezdve az OSM Wiki használaton keresztül sok kapaszkodót megtaláltam már, de még ott tartok, hogy minél többet olvasok, annál nagyobb lesz a hiányzó rész, több a kérdés bennem :).

  • A szatellit fotókon rajzolgatás mellé rögtön felvettem a különböző utakról készítendő GPS nyomvonalak témáját is beleértve a *.gpx formátumot is. Ehhez már vallatni kezdtem a közelemben felbukkanó különféle saját vagy kölcsön GPS eszközöket is, autós naviktól kezdve egy Dakota 20-ason keresztül az okos telefonokig kipróbálva több lehetőséget is. Egyenlőre azt használom, ami van, de szerintem érdemes egy GPS+GLONASS kombi vevőben gondolkodni a jövőre nézve, ha teheti valaki.

  • Egy-két saját gpx fájl után, a gpx deperszonalizálás miatt én a szoftveres irány felé visszakanyarodtam, azt bővítettem tovább, azaz folytattam a GPS Prune-al. Itt a nyomvonal kigyomlálása mellett a tömörítéssel szórakoztam jobban, kiemelten a Douglas-Peucker féle eljárással.

  • Mivel rendkívül sokszínű tudás és tapasztalati szint lehet ebben a közösségi projektekben úgy általában, így nyilván a minőségbiztosításnak is ehhez igazodva kell hatékonynak lennie. Lehet, ez nem pont itt indul, de a magam részéről a JOSM ellenőrző mellett megkezdtem az ismerkedést a Keep Right!-al és mellé a nemzetközi és a magyar Taginfo-val is.

  • Feliratkoztam a magyar OSM levelező listára is, de persze csak figyelem a témákat és igyekszem értelmezni a fő irányokat a profik gondolatai alapján :)!

  • Mindezek mellett korábbi kedves lakhelyemet kineveztem éles „gyakorló” terepnek, így ott már érdemi munkákat is folytatok, úgy mint: felmértem részben, javítottam az utcaneveket, sok-sok épületet felvittem már, elkezdtem címeket rögzíteni és POI-kat felvenni. Ez a „mini projekt”-em vezeti egyúttal a tanulásom is, mert itt ha megakad a szemem valamin, akkor utána olvasok a helyzetnek és próbálom is alkalmazni a tanultakat. Amolyan „Learn on the job!” stílusban :)!

  • A JOSM különféle kiterjesztéseit elkezdtem használatba venni a hatékonyság növelés érdekében (eddig: buildings_tools, turnlanes, turnrestrictions).

  • Most a fentebb soroltak mellé éppen a különféle kanyarodási megkötések jelölését tanulmányozom, ami - gondolom - egyben meg is ágyaz talán az összefüggések (relations) szélesebb témakörnek is nálam.

Az a helyzet (mint rendesen), minél szélesebben fogok rá a témára, annál lassabban haladok előre. A következő bejegyzésemben kicsit előre tekintek, hogy mi az, ami eddig felkeltette az érdeklődésem, de még nem sikerült érdemben helyre tennem magamban.

Üdv! HVGY

Discussion

Comment from BáthoryPéter on 25 October 2014 at 19:33

Én gyakorlott felhasználóként, amikor valaki segítséget kér, mindig gondban vagyok, hogy hol is kezdjem. Köszönöm ezt a szuper naplóbejegyzést, sokat tanultam belőle!

Ha a dokumentációk tanulmányozása közben hibára, hiányosságra bukkansz, a wikin tudod javítani magad is, az openstreetmap.hu-val kapcsolatban pedig írhatsz a levlistára. Ja, és kérdezz bátran! :)

Log in to leave a comment