OpenStreetMap

Lisäilen ja päivittelen OpenStreetMapiin pyörätelineitä menetelmin, jotka on muuttuneet ajan saatossa, kun olen löytänyt uusia käytäntöjä ja sovelluksia tähän hommaan. OpenStreetMapin wikissä on myös kattava yleisen tason esitys siitä, että mitä kaikkia menetelmiä on yleisellä tasolla kartoittamiseen tarjolla, josta voi myös hakea vinkkejä.

Seuraavissa luvuissa tarkastellaan hieman eri lähestymistapoja pyöräpysäköintimahdollisuuksien syöttämiseksi OpenStreetMapiin, joita olen itse käyttänyt saadakseni pyörätelinetiedon lisäämisen OpenStreetMapiin suhteellisen vaivattomaksi. Näitä menetelmiä voi hyödyntää myös minkä tahansa muun paikkapistetyypin lisäämisessä OpenStreetMapiin.

Varusteet

Liikun yleensä ympäriinsä sähköavusteisella polkupyörällä. Minulle on tärkeämpää löytää ja päivittää pyöräilyyn liittyviä paikkapisteitä kuin saada joltain tietyltä alueelta mahdollisimman kattavaa karttaa aikaiseksi. Joten polkupyörä on tässä tapauksessa se loogisin liikkumisväline.

Aluksi välineistössä oli pelkästään kännykkä, mutta sitten erikseen hankin 8” täppärin pääasialliseksi OpenStreetMap-navigointi- ja -lisäyslaitteeksi. Tämä kulkee pyörän tangossa RAM-kiinnikkeillä (kuva 1), joka mahdollistaa koteloriippumattoman kiinnityksen. Tällä hoituu suurin osa työsarasta, kun kentällä lisäilee ja tarkistaa paikkapisteitä sitä mukaa, kun niitä tulee vastaan.

Kuva pyörän tangosta, josta löytyy kaiutin, juoma ja täppäri
Kuva 1: esimerkki kartoituksessa käytettävistä varusteista pyörän tankoon kiinnitettynä.

Lisäksi kentällä ollessa kännykkä kulkee taskussa, jotta sen saa nopeasti käyttöön siinä tapauksessa, että pitää kuvata jotain jälkikäteistä lisäämistä varten. Kännykkä ei ole pyörän tangossa kiinni sen takia, että huonommilla pinnoilla kännykän kameralla on tärinästä johtuva hajoamisriski. En kanna mukanani varavirtalähteitä tai muita pidemmillä kartoitusreissulla hyödyllisiä varusteita, koska omat kartoitukseni tapahtuu yleensä osana normaalia liikkumista tai parin tunnin erillisinä reissuina hyvällä ja lämpimällä säällä.

Kotona isommanpuoleiset jälkikäteinen OpenStreetMapin muokkaaminen hoituu usein koneella, jossa on vähintään 2 näyttöä käytössä ja erillinen hiiri. Läppärin kosketuslevyä käyttäen OpenStreetMapin muokkaus on suhteellisen tuskaista ja vaihtelu kuvien, videoiden ja muokkaussovelluksen välillä vie turhan paljon aikaa.

Paikkapisteiden lisääminen jälkikäteen

Työpöytäkäyttöön suunnitellut editorit iD ja JOSM muodostaa suurimman osan OpenStreetMapin muokkauksista globaalisti ja näitä minäkin käytin aluksi.

Käytännössä homma meni niin, että otin ensiksi videon kännykällä, tämä kun aktivoi kännykän paikannusominaisuudet, ja sen jälkeen yhden muutaman kuvan, jotta yksittäisiin kuviin rekisteröityisi paikkatieto. Muutama ensimmäinen kerta meni pelkillä kuvilla, mutta se osoittautui huonoksi ratkaisuksi sen suhteen, että pelkistä kuvista katsomalla pyörätelineitä on hankala sijoittaa paikalleen jälkikäteen.

Kuva pyörätelineistä paikkatiedon hyödyntämistä varten.
Kuva 2: summittaisen paikkatiedon sisältävä kuva telineistä.
Videoesimerkki pyörätelineistä ja niiden ympäristöstä
Video 1: pyörätelineet ja näiden ympäristö kuvattuna videolle.

Videossa (esimerkki videossa 1) tuli kuvattua ympäristöän ominaisuuksia sen verran, että telineiden suhteellinen sijainti maamerkkeihin nähden on helpompi määrittää myöhemmin. Lisäksi tuli puhuttua telineiden tai paikkojen lukumäärä ja se tieto, että onko telineet katettuja vaiko taivasalla.

Paikkatiedon sisältämä kuva (esimerkki kuvassa 2) tai kuvat auttaa jälkikäteen siinä, että nämä voi tuoda JOSMiin (kuva 3), joka osaa lukea kuvista paikkatiedon ja asettaa ne kartalle. Telineiden tarkkaa sijaintia näistä kuvista ei yleensä ole mahdollista saada tietoon, kun telineet yleensä sijaitsee urbaaneissa kanjoneissa. Mutta summittainen sijainti liitettynä kuvattuun videoon auttaa virkistämään muistia, että missä nämä tarkalleen oli.

JOSMiin tuotu paikkatiedon sisältävä kuva pyörätelineistä
Kuva 3: JOSMiin tuotu paikkatiedon sisältävä kuva pyörätelineistä.

Varsinaisen pyörätelineiden kuvaamisen ja OpenStreetMapiin lisäämisen välillä voi mennä helposti useampi viikkokin riippuen siitä, että paljonko materiaalia tuli hankittua ja mikä on oma OpenStreetMapin päivitysjaksaminen. Jälkikäteinen pyöräpysäköinnin lisääminen nimittäin vie joskus saman verran aikaa kuin pidempi materiaalinhankintareissu, sisältäen siirtymät.

Paikkapisteiden lisääminen kentällä

Suurin osa pyöräpysäköintialueista sisältää sen verran vähän pyörätelineitä, että ne voi hyvällä omatunnolla lisätä yhtenä pisteenä kartalle. Tässä tapauksessa usein kokonaisuutena nopein vaihtoehto on jälkikäteisen lisäämisen sijaan lisätä paikkapiste suoraan kentällä OpenStreetMapiin. Sillä edellytyksellä, että varsinainen lisääminen kentällä olevalla laitteella ei juurikaan vie aikaa.

Kentällä ollessa tulee koettua samat ongelmat paikkatiedon suhteen mitä jälkikäteisessä paikkapisteiden lisäämisessä. Pyörätelineet ja muut kiinnostavat paikkapisteet yleensä sijaitsee urbaaneissa kanjoneissa, jolloin käytetyn laitteen kuvittelema paikka heittää helposti kymmenillä metreillä ideaaliolosuhteiden muutaman metrin sijaan. Ellei ole valmis käyttämään tuhansia euroja ammattilaistason laitteisiin ja mahdollisesti aikaavieviä mittausmenetelmiä.

Realistisena käytettävänä laitteena kentällä on joko kännykkä tai täppäri, joissa datan syöttäminen on suhteellisen hidasta ja kömpelöä. Joten tavanomaisessa paikkapisteiden lisäämisessä syötettävän tietomäärän tulisi olla mahdollisimman vähän toimintoja vaativaa. Tätä tuskaa helpottamaan eri sovelluksissa on eri lähestymistapoja ja rajoitteita, joita tarkastellaan sovelluskohtaisesti seuraavaksi.

Vespucci

Vespucci on suhteellisen monipuolinen OpenStreetMap-editori mobiililaitteille, jolla voi luoda pistemäisten paikkapisteiden lisäksi myös alueita. Valitettavasti sen käyttöliittymä on turhan raskas nopeaan paikkapisteiden lisäämiseen ja muokkaamiseen kentällä verrattuna vaihtoehtoihin. En tarkastele Vespuccin ominaisuuksia tätä enempää, sillä laajemmat alueina käsiteltävät pyörätelinekokonaisuudet hoituu helpommin kuvaamalla alue ja lisäämällä tiedot jälkikäteen työpöytäsovelluksella.

OsmAnd

OsmAnd tarjoaa päätoimintoinaan verkkoyhteydettömät kartat ja navigaatiomahdollisuuden. OpenStreetMapin muokkaustoiminnallisuus ei ole oletuksena päällä, mutta tarjoaa suhteellisen joustavan käyttöliitymän pistemuotoisten paikkapisteiden lisäämiseen ja muokkaamiseen.

Omassa käytössäni OsmAndin Quick Action -toiminnallisuus on osoittautunut parhaaksi lähestymistavaksi. Quick Actioneilla saa halutunlaisten paikkapisteiden lisäämisessä ja tarkastelussa tarvittavan yleisimmät toiminnot tehtyä parilla täpäytyksellä. Tämä mahdollistaa sen, että uusien pyörätelineiden lisääminen vie noin suunnilleen saman verran aikaa kuin ympäristön kuvaaminen veisi jälkikäteistä lisäämistä varten. Usein jopa vähemmän aikaa. Yleensä sijainnin lisäksi valmiiksi täytettyyn tunnisterunkoon pitää vain kirjata telineistä johdettava pysäköitävien pyörien lukumäärä.

OsmAndin Quick Action -näkymä kohdistettuna nykyiseen sijaintiin.
Kuva 4: OsmAndin Quick Action -näkymä kohdistettuna nykyiseen sijaintiin. Lisäksi tässä on erikseen korostettu paikkapistetyyppi, jotka ei välttämättä piirry käytetyllä kartan näkymällä.
OsmAndin Quick Action -näkymä sijainti korjattuna ja kartta hieman loitonnettuna
Kuva 5: OsmAndin Quick Action -näkymä sijainti korjattuna ja kartta hieman loitonnettuna.
OsmAndin tietojensyöttöruutu, jossa kysytään pysäköitävien pyörien määrää (capacity-tunniste)
Kuva 6:OsmAndin tietojensyöttöruutu, jossa kysytään pysäköitävien pyörien määrää.
OsmAndin tietojensyöttöruudussa valmiiksi syötetyt harvemmin vaihtelevat tunnisteet (bicycle_parking, covered, access, fee)
Kuva 7: OsmAndin tietojensyöttöruudussa valmiiksi syötetyt harvemmin vaihtelevat tunnisteet.

Kuvista 4-7 näkee sen, että seuraavat vaiheet OsmAndin Quick Action -nappulan painamisen jälkeen tarvitaan uuden paikkapisteen lisäämiseksi:

  • Kuva 4: lisättävän paikkapisteen mahdollinen sijainti on kohdistettuna nykyiseen sijaintiin. Tätä yleensä pitää hieman korjata ja OsmAndin mielivaltaiseen tarkkuuteen pääsevä näkymä tarjoaa tähän hyvät työkalut. Lisäksi tässä on erikseen tuotu näkyviin oranssilla paikkapistetyyppi, jollainen ei välttämättä ensisijaisesti piirry käytetyllä kartan loitonnustasolla OsmAndissa.
  • Kuva 5: lisättävän paikkapisteen sijaintia on korjattu ja karttanäkymään mittakaavaa muutettu sopivaksi.
  • Kuva 6: uuden paikkapisteen lisäämistä varten on valmis runko, josta puuttuu pelkästään tieto siitä, että montako pyörää pystyy pysäköimään tähän pyöräpysäköinti-tyyppiseen paikkapisteeseen. Jos yhtään tunnistetta ei jätä tyhjäksi, niin OsmAnd ei edes näytä tätä ruutua. Mutta pysäköitävien pyörien määrä vaihtelee sen verran usein, että tämän syöttäminen joka kerta on hyvä idea. Muita tunnisteita voi myös korjata tässä samalla, jos ne poikkeaa oletuksista.
  • Kuva 7: harvemmin muuttuvat tunnisteet lisättävässä pyöräpysäköinnissä. Näitä iD-editori kyselee oletuksena ja monia näistä käytetään eri kartoissa ja karttakerroksissa kertomaan hieman pyöräpysäköinnin ominaisuuksista.

Jos näillä tunnisteiden oletusarvoilla pärjää, niin uuden paikkapisteen syöttäminen OsmAndilla on tosiaan todella nopeaa, joka vaatii alle 10 painallusta. Jos taas tietoja pitää usein korjata, niin OsmAnd ei ole kaikista kätevin tähän, sillä kyllä-/ei-tyyppiset arvotkin pitää erikseen kirjoittaa näihin kenttiin. Mutta omassa käytössäni tämä on osoittautunut nopeimmaksi ja vaivattomimmaksi tavaksi syöttää uusia paikkapisteitä.

Every Door

Every Door on mobiilisovellus, jonka käyttöliittymä on erikseen optimoitu paikkapisteiden muokkaamista ja lisäämistä silmälläpitäen. Every Door tarjoaa eri näkymiä paikkapisteiden tarkastelua varten (kuvat 8 ja 9) ja tarjoaa etukäteen määriteltyjä valintoja uuden paikkapisteen lisäämiseksi, kuten yleisimmin käytetyt tunnisteet paikkapisteelle (kuva 10). Tämä tarjoaa kätevän käyttöliittymän siinä tapauksessa, että aktiivisesti lisäilee ja muokkaa monentyyppisiä paikkapisteitä kännykällä.

Kuva 8: Every Doorin paikkapistenäkymä, jossa on suodatettu maastoon liittyvät paikkapisteet näkyviin.
Kuva 9: Every Doorin paikkapistenäkymä, jossa on suodatettu palveluihin liittyvät paikkapisteet näkyviin.
Kuva 10: pyöräpysäköintityyppisen paikkapisteen datansyöttöruutu.

Omassa käytössäni Every Door ei ole osoittautunut yhtä käteväksi kuin OsmAnd. Every Doorissa olemassaolevat paikkapisteet jakautuu kahteen eri näkymään, joiden ennaltamäärättyjä valintoja ei voi vaihtaa. Lisäksi uusien rajatuntyyppisten paikkapisteiden syöttäminen ei ole yhtä kätevää kuin OsmAndissa. Rasteripohjainen karttanäkymä ei myöskään ole yhtä mukava katsoa kuin OsmAndin suhteellisen mielivaltaiseen tarkkuuteen yltävä vektoripohjainen kartta. Every Doorista puuttuu myös kaikenlaisia muita pieniä ominaisuuksia, joita OsmAndista löytyy. Ottaen kuitenkin huomioon että tämä on suhteellisen uusi yhden henkilön projekti, tulevaisuudessa tämä voi kehittyä melkoisen käteväksi sovellukseksi OpenStreetMapin muokkaamiseen.

StreetComplete

StreetComplete on OpenStreetMapin muokkaamisen pelillistävä sovellus, joka on tarkoitettu täydentämään olemassaolevien paikkapisteiden tietoja. StreetCompletessa puuttuvia tietoja kysytään yksi kerrallaan ja vastausvaihtoehtoja usein tarjotaan rajattu määrä. Pyörätelinetyyppisten paikkapisteiden osalta StreetCompletella voi täydentää seuraavia ominaisuuksia:

StreetComplete tarjoaa nopean tavan täydentää näitä tietoja, sillä siinä paikkapisteen valinta on suhteellisen mutkatonta ja heti pääsee täydentämään kysyttyä ominaisuutta. StreetCompleten lähestymistapa tietojen täydentämiseen on suhteellisen rajoittunut, mutta ajaa asiansa olemassaolevien pyöräpysäköintipaikkapisteiden suhteen.

Loppupäätelmiä

Jos erikoistuu hyvin rajattunlaiseen paikkapistevalikoimaan, kuten minä teen, niin kentällä on hyvinkin nopeasti ja vaivattomasti mahdollista lisätä paikkapisteitä OpenStreetMapiin. Tähän käyttökelpoisin sovellus omassa käytössäni OsmAnd+ (maksullinen versio OsmAndista), joka tarjoaa pikavalinnat uusien paikkapisteiden lisäämiseen. Joissain erikoistapauksissa JOSMin tai iD:n ominaisuuksia tarvitaan, mutta suurin osa pyörien pysäköintiin liittyvien paikkapisteiden lisäyksistä ja muokkauksista hoituu näihin turvautumatta.

Olemassaolevien paikkapisteiden muokkaus myös sujuu OsmAndilla joustavasti, vaikkakin hieman vaivalloisesti. Lisäksi OsmAnd tarjoaa reittien avulla saa tehtyä merkintöjä siitä, että mitkä olemassaolevat paikkapisteet tai paikat vaativat lähempää tarkastelua. Tämä kuitenkin vaatisi toisen artikkelin.

Discussion

Comment from Zverik on 31 July 2023 at 10:50

Thank you for this write-up! As the author of Every Door, I’m intrigued by OsmAnd’s quick actions and other productivity features, will check them one day.

Regarding ED, the customization feature is on the road map, which would help e.g. spot racks without capacity or use check_date tag for those. But that depends on when I get a couple months working on that exclusively, since it’s the biggest thing planned.

Log in to leave a comment