OpenStreetMap

veelaci's diary

Recent diary entries

Geoládák környékének utólagos OSM szerkesztése

Posted by veelaci on 2 December 2014 in Hungarian (Magyar).

Mostanában több olyan érdekes hely környezetét is sikerrel pontosítottam, amit még korábban kerestem fel, geoláda keresés közben. Ott és akkor általában semmilyen trackelési és térképezési szándékom nem volt.

Előfeltételek

Ládakeresés közben többnyire van nálam GPS, melynek tracklogjait ömlesztve is archiválni szoktam (nem sok helyet foglalnak). Ládakeresés közben általában fotókat is csinálok a környékről, melyeken sok olyan dolog látszódik, amiknek egy térképen is helye lehet. A fotókat is archiválni szoktam, válogatva, de ömlesztve is.

Ezek így együtt remek térképezési alapanyagok, a JOSM pedig támogatja könnyed használatukat.

A módszer

  1. Kinézek egy ládát, amit már megtaláltam és a környéke nem túl kidolgozott az OSM-en.

  2. A ládaoldalon, a logolásom dátumából látom, hogy pontosan mikor jártam ott.

  3. Előveszem az aznapi tracklogot és az aznapi fotókat.

  4. A JOSM-ban letöltöm a környéket. Bekapcsolom valamelyik műholdképet majd egy közeli forgalmasabb és látható kereszteződés, illetve az ott futó trackek alapján beállítom az eltolást.

  5. Ráhúzom a szerkesztőre a tracklogot, majd a fotókat is. A JOSM megpróbálja a log pontjaihoz párosítani a fotókat. Szerencsés esetben a fényképezőgép, vagy a mobil órája pontosan van beállítva (a GPS műholdas időt használ, így mindig pontos). Erre mobilnál nagyobb az esély, főleg, ha be van állítva az automatikus idő szinkron. Ha valamiért nem kerülnek a kis fotó ikonok a helyükre a szerkesztő ablakban, akkor manuálisan kell beállítani az eltolást. Pl. megkeresni a jelszóról készült fotót (és készítési idejét), majd a logban megkeresni azt a részt, amikor a láda körül tipródtunk (és az ottani pontok idejét); vagy egy jellemző, műholdképen is látható tereptárgyat keresni (pl. kereszteződést), amit le is fotóztunk. A két idő különbségéből megvan az eltérés a két eszköz közt. Az eltolást a JOSM-ban, a jobb oldali “Rétegek” ablakban, a “Geotagelt képek”-re jobb egérgombbal kattintva, majd a “Képek korrelálása GPX nyomvonalhoz” menüpontot választva tudjuk beállítani. (A hivatalos megoldás ilyen esetben, hogy le kell(ett volna) fotózni a kütyü óráját, de itt most utólag vagyunk…)

  6. Ezután a képeket aprólékosan végignézve, majd a légifotókkal egyeztetve, illetve emlékeinket felelevenítve rengeteg apró dolog megrajzolható. Ha a tracklog jó minőségű, vagy a légifényképen látszik az út, amin mentünk, akkor akár azt is megrajzolhatjuk.

Szóba jöhető objektumok, pl.: információs táblák, emlékművek, pihenők, padok, ösvények (+iránya és járhatóság), kisebb hidak, épületek, turistajelzések, útjelző táblák, stb.

Jó kísérletezés és rajzolást!

[Minta fényképek, hamarosan…]