OpenStreetMap

kucai has commented on the following diary entries

Post When Comment
Mapbox satellite view experiment 9 days ago

thanks. I'll give it a try with iD. Already tried the JOSM trick, but the extrapolated zoom at level 18/19 is a bit too blocky but I am looking at trying to do that without sharpening applied.

location, location, location.... 19 days ago

haha.. I was thinking - ' that was some helpful chinese mapper in new mexico '. :)

A New Journey 22 days ago

lai lai lai... checkout forum.openstreetmap.org Malaysia section, drop by for a little chit chat.

“Sekatan jalan” about 1 month ago

Kalau hang post, memang aku komen punya.

Senarai sungai tu cantik, tapi tak tahu hujung pangkal kat mana. Susah gak tu.

Aku punya projek senarai masjid kat Selangor pun dah terbantut. Rupa-rupanya senarai terkini yang aku dapat dari Jais dah dibuang GPS koordinit. adoyai...

Apa pun, kalau hang turun KL, bagitau le. Boleh kita buat ngeteh raya, sambil jemput niezamd sekali.

p/s aku rasa posting bahasa melayu ni dibaca dek kita berdua aje kot. haha. bernard tu mungkin try gogal translate, tapi hapah tak paham gamaknya. hehe

Meanwhile at Berlin-Hauptbahnhof… about 1 month ago

aye.. very very nice. U germans work work work! ;)

San Francisco building footprint data completed about 2 months ago

wowsers! will this map even load on older android devices like the original samsung 7" tab?

White House 2 months ago

damn.... all this time I thought congress is the official residence of the president. thank you for the info! :S

Cuti 5 months ago

Mintak aje gps points untuk satu dua jalan (selalunya diorang ukur kat curb/bahu jalan), lepas tu kita susun points tu jadi gpx. Kalau dapat kiri-kanan jalan, kita boleh calculate line tengah dalam excel, pakai gpsbabel export jadi gpx. Dapat kiri atau kanan pun kira oklah juga, tu accuracy pun dah cantik sangat dah, lagipun bukannya kita boleh zoom satellite image sampai nampak tepi jalan pun untuk alignment dalam OSM.

Tapi pengalaman aku, tukang teropong jalan ni tak selalunya deal dengan plan preparation (autocad). Selalunya kat opis dia ada orang lain yang buat. Tapi kalau ada yang sudi, tukang teropong boleh bagi koordinit RSO Kertau (?) untuk job diorang hari tu (cuma kalau ada error masa diorang setup, error jugaklah yang kita dapat). Dapat 4 point MRSO x-y dalam 50 meter spread kot, lepas tu kita convert WGS84, buat line dalam JOSM (dalam JOSM boleh specify koordinit untuk letak node), dan align.

Cuti 5 months ago

Hebat hang... rasanya bila hang join balik bulak jun, aku dah habis trace area aloq setaq nun.. hehe.

Bila kita dapat gps coordinate yang rasmi dalam bentuk x-y punya line(dari jupem ataupun daripada geng2 surveyor), kita boleh align map cantik2, lepas tu cari jalan nak lock supaya tak ada le newbies yang datang dan realign map balik. Kalau idak, sampai ke mati le keje aku dok realign trace yang sedia ada..

JOSM 6502 released ! 8 months ago

been wondering if it is possible for JOSM to download an area that also includes the bing imagery for later offline edit/trace?

Muhasabah November 9 months ago

oit, aku belum mintak lagi le. tak sempat nak menulis/mengarang surat rasmi. Tapi ni alamatnye:

Ketua Pengarah Jabatan Ukur Dan Pemetaan Malaysia, Wisma JUPEM, Jalan Semarak, 50578 Kuala Lumpur. Tel: 03-26170800 | Fak : 03-26933618

Sesapa berjaya, bagitahu warga osm supaya kita tak buat permintaan berlapis. Lagi satu, mana tahu kalo kot jupem bagi koordinit aje, tu satu hal jugak (gpsbabel?) nak transfer ke gpx.

semoga berjaya.

Balik kampung 10 months ago

Salam.

Ada gak orang utagha rupanya...

Untuk record gps ni, hang pakai smartphone punya ok je. Trace yang ada sekarang ni sekitar alor staq tu aku ambik pakai samsung tab 7 aje. Guna macam logger, tapi selalunya aku pakai Oruxmaps sebab app dia kita boleh tanda POI yang jauh sikit dari kita dgn drag pointer dan mark.

GPS samsung tu boleh tahan juga ketepatannya. Kat area sawah Pendang tu dia boleh bagi 5m accuracy senang2 je, walaupun phone kita letak atas dashboard kete je. Kalau hang berani, tepek atas bumbung kete, tak perlu gps logger pun hehe.

Ok, rajin2 le jengok/participate forum osm malaysia tu, sunyi aje.

Love! almost 2 years ago

Sometimes you just couldn't determine whether those out of alignment roads is due to editing at lower zoom (potlatch usually, with its thick roads) or ... somebody moved the map. I had done the second case myself when I was newly trying out with potlatch, I accidentally moved the map instead of scrolling it. Seems too easy to offset the map with potlatch (don't know whether that has been rectified).

Nowadays, I just realign everything to bing image if there's no gps trace to be found. I discovered that in many cases those aerial image is very very close to my own gps trace. (Not that I have super duper accurate gps, but my samsung tab does show separate traces (90% of the time) coming and going on a 6 meter wide road.. now, that's something! imo). If realignment is still wrong, there's always tomorrow to realign it again. ;) oh well.

cheers.

osmlive over 2 years ago

Would be nice if it allows tracking for a specific country, just to see who else is actively editing/mapping. Cool site though!