OpenStreetMap

2 hónapja boldog Android telefon tulajdonosként jelenthetem, hogy mostantól gyerekjáték az adatgyűjtés az OSM-hez. :-D

Az Andorid Play-ben telepítsd fel az OsmAnd programot. Beállításokban az Offline adatokban töltsd le a “Hungary europe”-t, de nagyon vigyázz, nehogy az “openmaps” térképet, mert az nem az OSM!

Beállítások -> Bővítménykezelőben kapcsold be (minimum) ezeket:

  • Útvonalrögzítés,
  • Alvó állapotú használat,
  • OSM szerkesztés.
  • Majd indítsd újra az OsmAnd-ot.

GPS nyomvonal

Amikor veszed a GPS nyomvonalat, mindig menj a beállításokba és kapcsold be a “Háttérszolgáltatás”-t az Alvó állapotnál, különben nem fogja venni amikor lekapcsol a képernyő!! A helymeghatározási időközt itt állítsd 0-ra. A beállítások -> Útvonalrögzítésnél is állíts be kis sűrűséget, gyalog 3 másodperc, más közlekedési eszközzel lehet 1 is. A felvett GPS nyomvonalakat az OSM-ben így tudod feltölteni és beszerkeszteni: http://wiki.openstreetmap.org/wiki/HU:Beginners%27_guide

Érdekes helyek, látnivalók, éttermek stb

POI-kat és térképhibákat pedig OsmBugs-ba tudsz bejelenteni (internetkapcsolat szükséges). Hosszan kattints a térképre, majd a megjelenő koordináta panelre. Ott “OSM Bug nyitása”. Beírod pl hogy “Kismadár Kiskocsma”. Az OSM bugoat vagy te rajzolod be majd valami kényelmesebb helyen (pl otthon a gép előtt) (a JOSM-ban telepítsd az OsmBugs plugint és akkor látod a bugokat a szerkesztőben), vagy majd egy másik OSM aktivista. A helyszíni OSM BUG bejelentés nagyon kényelmes eszköz, fél perc ráfordítással nagyon hasznos dolgokkal egészítheted ki a térképet.

Internetkapcsolat hiányában helyi POI fájlokba is menthetsz. De ezt még nem próbáltam. :-)

Errefelé beírtam párat a hétvégén.. de mire megnézed, már lehet, hogy nyoma se lesz, mert berajzolom:

http://www.openstreetmap.hu/?zoom=12&lat=47.14435&lon=17.48727&layers=B00000T

Discussion

Comment from grin on 16 July 2012 at 11:55

Leírom akkor, hogy nálam milyen GPS-t használó cuccok figyelnek a telefonon:

  • Locus Pro, ezt séta közben sokat szoktam használni, mert szépen rajzolja az utat, képes szükség esetén még copyrightos térkép kijelzésére is, ami néha életet ment (turistautak.hu ismeri az összekötő utat, mi meg nem)
  • OSMand+ értelemszerűen, ezzel autóban is navigálok
  • GPS essentials - a dashboardja verhetetlen
  • GPS status - a legjobban átlátható status progi, a Locus is ezt használja belül
  • GPS averaging - kiegészítendő pár sw azon problémáját hogy a gps ugrál

  • Vadonleső - nem használom nagyon de hátha valaki…
  • Vespucci - ezt sem de leírom….

Comment from BáthoryPéter on 17 July 2012 at 12:06

@Grin: OsmAnddal is van lehetőség a gaz gonosz ellenség térképeit használni. Fájlkezelővel az osmand/tiles könyvtárban hozz létre egy TuHu könyvtárat, benne egy .metainfo fájlt ezzel a tartalommal:

[url_template] http://map.turistautak.hu/tiles/turistautak/{0}/{1}/{2}.png [ext] .png [min_zoom] 1 [max_zoom] 18 [tile_size] 256 [img_density] 8 [avg_img_size] 18000

Comment from kempelen on 17 July 2012 at 12:10

Köszi az ötleteket!

Ha már egyéb-térképek, vajon Dömcsi turistatérképe is belerakható? Jól jött volna a múltkor. http://domice.hu/magyar.html

Comment from BáthoryPéter on 17 July 2012 at 16:37

Most látom, hogy egy sorba rakta az egészet, amikor elküldtem. Működik így is? Dömcsi térképéhez hasonló módon csinálsz egy mappát, bele ezt a fájlt és a címet kicseréled erre: http://domice.hu/256/{0}/{1}/{2}.png (nem próbáltam)

Log in to leave a comment