OpenStreetMap

Toto nie je nový denník, iba slovenský preklad anglického denníka z pred 6 mesiacov http://www.openstreetmap.org/user/MiroJanosik/diary/39355

Prečo a ako

Na slovensku máme dostupný elektronický kataster. Poskytuje vektorové dáta budov a súpisné čísla budov (na Slovensku máme súpisné čísla Sk:Key:addr:conscriptionnumber ). Tieto dáta sú verejne dostupné a nejaké múdre hlavy z OSM komunity vytvorili JOSM plugin ktorým sa dajú importovať do OSM máp Sk:KaporSKAddress#Import_s.C3.BApisn.C3.BDch_.C4.8Disiel .

Rozhodol som sa že použijem tieto dostupné dáta a importovací nástroj a priradím ich do OSM mapy mojej obce. Potom tie dáta skontrolujem či sú pravdivé. Moje hlavné ciele boli:

  1. aby sa dal v OSM mape nájsť dom podľa čísla na mape. Už sa podľa správ v médiách ukázalo že to môže byť nápomocné pre sanitky v prípade núdze.
  2. aby moja obec mala aktuálne dáta v OSM - aby OSM reflektoval realitu - čo je cieľom OSM
  3. zvedavosť aké presné dáta sú v elektronickom katastri

Moja obec má približne 1600 obyvateľov a 632 domov plus zopár garáží, chatiek, a kôlní. Obec má približne 10 ulíc.

Rýchla časť

Vektory budov mojej obce sú v OSM už nejaký čas naimportované, a podobne aj pre väčšinu Slovenska. Avšak import súpisných čísel sa nedá plne automatizovať a sú tam chytáky. Jose mi pomohol s procesom importu (vďaka!) a mal som to hotové za menej ako pol hodiny; Toto bol môj prvý set dát nahraných do OSM.

Pomalá časť

Import ukázal že v asi 15 prípadoch majú rôzne domy rovnaké číslo. Rozhodol som sa prekontrolovať všetky domy v obci aby som zistil reálne čísla domov (a aj z dôvodov 1-3 hore).

Takže, vytlačil som si OSM mapu priblíženú dostatočne na to aby som na nej videl čísla domov. Chodil som po dedine a značil som si do papiera správne aj nesprávne čísla domov (mal som z toho 4 prechádzky po obci). Po každej prechádzke som spustil JOSM a upravil čísla domov ktoré potrebovali zmenu, odstránil som ‘poznámky z importu’ a pridal som parameter “source:conscriptionnumber”.

Moje zistenia

  • Spravil som si 4 prechádzky po obci, každá z nich trvala asi 1,5 hodiny a úprava dát v JOSM trvala ďalších 30-45 minút. Keď to spočítam je to 8-9 hodín iba pre moju malú obec!
  • 73/632 domov nemalo viditeľné číslo domu
  • 10/632 domov nebolo dostupných aby sa dalo skontrolovať či majú číslo domu - boli vo vnútri zamknutých dvorov, a na bráne nebolo číslo
  • 26 domov vyzeralo ako bežný obývaný rodinný dom ale nemali číslo ani na dome ani v katastri
  • ~5% domov malo nejakú chybu v katastrálnych dátach - nesprávne číslo, alebo dva domy mali rovnaké číslo (či už dve spojené budovy kedy niekedy bola jedna z nich garáž, alebo dve úplne rozdielne budovy)
  • nie je jednoduché mapovať s papierovou mapou keď je chladné počasie, umŕzajú z toho prsty :)
  • keď sa pozeráte na domy a značíte si niečo do papiera tak sa na teba ľudia divne pozerajú :-)

Po štvrtej prechádzke som zistil že mi ešte stále chýbajú nejaké dáta a tak som musel spraviť piatu prechádzku. Včera som kontroloval dáta v JOSM a zistil som že na asi 30 budovách mi ešte chýba vlastnosť “source:conscriptionnumber” a tak budem musieť spraviť aj šiestu prechádzku.

Čo by som spravil nabudúce inak

  • prechádzky by som spravil v lete kým nemrznú prsty, keď sa blíži zima tak to nejde a treba počkať na teplú sezónu
  • vytlačil by som si “walking papers” s vyšším detailom, a vyhradil si na nich dostatok prázdneho miesta na poznámky
  • písal by som si detailné poznámky na papier. Písal som si skratky o pár dní som si nevedel spomenúť na to čo znamenajú

Discussion

Log in to leave a comment