OpenStreetMap logo OpenStreetMap

About this translation

In the event of a conflict between this translated page and the English original, the English page shall take precedence


Copyright and License

OpenStreetMap® is open data, in licentie gegeven onder de Open Data Commons Open Database-licentie (ODbL) door de OpenStreetMap Foundation (OSMF).

Het staat u vrij onze gegevens te kopiëren, te distribueren, weer te geven en aan te passen, zo lang u OpenStreetMap en haar bijdragers vermeldt. Als u onze kaarten of gegevens wijzigt of erop verder bouwt, mag u het resultaat enkel onder dezelfde licentie distribueren. In de volledige juridische tekst worden uw rechten en verantwoordelijkheden uitgelegd.

Onze documentatie is te gebruiken onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 2.0-licentie (CC BY-SA 2.0).

Hoe OpenStreetMap te vermelden

Wanneer u OpenStreetMap-gegevens gebruikt, bent u verplicht de volgende twee dingen te doen:

  • Vermeld OpenStreetMap door onze copyrightmelding te tonen.
  • Maak duidelijk dat de data beschikbaar is onder de Open Database-licentie.

Voor de auteursrechtelijke vermelding hanteren wij verschillende voorschriften ten aanzien van de manier waarop deze moet worden weergegeven, afhankelijk van de wijze waarop u onze gegevens gebruikt. Zo gelden er verschillende regels voor het weergeven van de auteursrechtelijke vermelding, afhankelijk van of u een doorbladerbare kaart, een afgedrukte kaart of een statische afbeelding hebt gemaakt. Alle details over de vereisten zijn te vinden in de richtlijnen voor naamsvermelding.

Om duidelijk te maken dat de gegevens beschikbaar zijn onder de Open Database-licentie, kunt u een koppeling maken naar deze auteursrechtpagina. Een andere mogelijkheid, en een vereiste als u OSM in de vorm van gegevens verspreidt, is dat u de licentie(s) noemt en er een rechtstreekse koppeling naar maakt. Bij dragers waar koppelingen niet mogelijk zijn (bijv. gedrukte werken), stellen we voor dat u uw lezers verwijst naar openstreetmap.org (wellicht door 'OpenStreetMap' om te zetten in dit volledige adres) en naar opendatacommons.org. In dit voorbeeld staat de naamsvermelding op de hoek van de kaart.

Voorbeeld van hoe de naamsvermelding voor OpenStreetMap toe te passen op een webpagina

Meer informatie

Lees meer over het gebruik van onze gegevens en hoe u ons kunt vermelden op OSMF-licentiepagina.

Hoewel OpenStreetMap open data is, kunnen we geen gratis kaart-API voor derden aanbieden. Zie onze API-gebruiksbeleid, gebruiksbeleid voor kaarttegels en gebruiksbeleid voor Nominatim.

Onze bijdragers

Onze bijdragers zijn duizenden individuen. OSM bevat ook open gelicenseerde gegevens van nationale kaartenbureaus en andere bronnen, waaronder:

Voor meer informatie over deze en andere bronnen die zijn gebruikt om OpenStreetMap te helpen verbeteren, zie de bijdragerspagina op de OpenStreetMap-wiki.

Opname van gegevens in OpenStreetMap betekent niet dat de originele gegevensverstrekker OpenStreetMap ondersteunt, enige vorm van garantie geeft, of aansprakelijkheid aanvaardt.

Auteursrechtenschending

OSM-bijdragers horen nooit gegevens toe te voegen uit bronnen waarvan de licentie niet vrij is (bijvoorbeeld Google Maps of gedrukte kaarten) zonder expliciete toestemming van de auteursrechtenhouders.

Als u van mening bent dat auteursrechtelijk beschermd materiaal ongepast is toegevoegd aan de OpenStreetMap-database of deze site, raadpleeg dan onze verwijderingsprocedure of maak rechtstreeks een melding op onze online meldingspagina.

Handelsmerken

OpenStreetMap, het vergrootglaslogo en State of the Map zijn geregistreerde handelsmerken van de OpenStreetMap Foundation. Als u vragen heeft over uw gebruik van de merken, zie dan ons handelsmerkbeleid.