OpenStreetMap

About this translation

In the event of a conflict between this translated page and the English original, the English page shall take precedence


Auteursrechten en licentie

OpenStreetMap® is open data, vrijgegeven onder de Open Data Commons Open Database License (ODbL) door de OpenStreetMap Foundation (OSMF).

Het staat u vrij onze gegevens te kopiëren, te distribueren, weer te geven en aan te passen, zo lang u OpenStreetMap en haar bijdragers vermeldt. Als u onze kaarten of gegevens wijzigt of erop verder bouwt, mag u het resultaat enkel onder dezelfde licentie distribueren. In de volledige juridische tekst worden uw rechten en verantwoordelijkheden uitgelegd.

Onze documentatie is vrijgegeven onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.0 (CC BY-SA 2.0).

Hoe OpenStreetMap te vermelden

We vereisen dat u het volgende vermeldt bij gebruik: “© OpenStreetMap-bijdragers”.

U moet ook duidelijk maken dat de gegevens beschikbaar zijn onder de Open Database License. U kunt dit doen door te verwijzen naar deze auteursrechtenpagina. U kunt ook direct verwijzen naar de licentie(s). Dat laatste is verplicht als u OSM in gegevensvorm distribueert. In media waar hyperlinks niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld in gedrukte werken, raden we u aan uw lezer te verwijzen naar openstreetmap.org (mogelijk door de naam "OpenStreetMap" naar dit volledige webadres uit te breiden) en naar opendatacommons.org.

De kaarttegels in de “standaard stijl” op www.openstreetmap.org zijn een geproduceerd werk van de OpenStreetMap Foundation met OpenStreetMap-gegevens onder de Open Database Licentie. Wanneer deze kaartstijl wordt gebruikt is dezelfde naamsvermelding nodig als voor de kaart-gegevens.

Voor een doorbladerbare, digitale kaart, moet de naamsvermelding in een hoek van de kaart weergegeven worden. Bijvoorbeeld:

Example of how to attribute OpenStreetMap on a webpage

Meer informatie

Lees meer over het gebruik van onze gegevens, en hoe u OpenStreetMap moet vermelden, op de licentiepagina van de OSMF

Hoewel OpenStreetMap open data is, kunnen we geen gratis kaart-API voor derde partijen aanbieden. Zie ons API-gebruikbeleid, Tegelgebruikbeleid en Nominatimgebruikbeleid.

Onze bijdragers

Onze bijdragers zijn duizenden individuen. OSM bevat ook open gelicenseerde gegevens van nationale kaartenbureaus en andere bronnen, waaronder:

Voor meer gegevens over deze en andere bronnen die gebruikt zijn voor het verbeteren van OpenStreetMap, kunt u de pagina met Bijdragers op de OpenStreetMap Wiki raadplegen.

Opname van gegevens in OpenStreetMap betekent niet dat de originele gegevensverstrekker OpenStreetMap ondersteunt, enige vorm van garantie geeft, of aansprakelijkheid aanvaardt.

Auteursrechtenschending

OSM-bijdragers horen nooit gegevens toe te voegen uit bronnen waarvan de licentie niet vrij is (bijvoorbeeld Google Maps of gedrukte kaarten) zonder expliciete toestemming van de auteursrechtenhouders.

Als u van mening bent dat auteursrechtelijk beschermd en niet vrij gelicenseerd materiaal ongeoorloofd aan de OpenStreetMap-database of aan deze website is toegevoegd, raadpleeg dan onze verwijderprocedure of meld het direct en formeel via onze online claimpagina.

Handelsmerken

OpenStreetMap, het vergrootglaslogo en State of the Map zijn geregistreerde handelsmerken van de OpenStreetMap Foundation. Als u vragen hebt over uw gebruik van deze merken, bekijkt u ons Handelsmerkbeleid.