OpenStreetMap

About this translation

In the event of a conflict between this translated page and the English original, the English page shall take precedence


Szerzői jog és licenc

Az OpenStreetMap® nyílt adat, amely OpenStreetMap Alapítvány (OSMF) Open Data Commons Open Database License (open data commons nyílt adatbázis-licenc) (ODbL) licencével rendelkezik.

Adatainkat szabadon másolhatod, terjesztheted, továbbíthatod és átdolgozhatod mindaddig, amíg feltünteted az OpenStreetMapet és közreműködőit. Ha módosítod vagy felhasználod az adatainkat, akkor az eredményt is csak azonos licenccel terjesztheted. Jogaid és kötelességeid a teljes jogi kódex ismerteti.

Dokumentációnkra a Creative Commons „Nevezd meg! – Így add tovább!” 2.0 (CC BY-SA 2.0) licenc vonatkozik.

Hogyan kell feltüntetned az OpenStreetMapet?

Ahol az OpenStreetMap adatait használod, ott kérjük, tüntesd fel az alább felsoroltakat:

  • Úgy nevezd meg az OpenStreetMapet, hogy feltünteted a szerzői jogi (copyright) jegyzetünket.
  • Tedd egyértelművé, hogy az adatok az Open Database Licenc szerint állnak rendelkezésre.

A szerzői jogi megjegyzés esetében különböző követelményeink vannak arra, hogy hogyan kell megjeleníteni, attól függően, hogy hogyan használod az adatainkat. Például eltérő szabályok vonatkoznak a szerzői jogi megjegyzés megjelenítésére attól függően, hogy böngészhető térképet, nyomtatott térképet vagy statikus képet készítettél. A követelmények részletekeit a megnevezési iránymutatások oldalon találod.

Annak egyértelművé tétele érdekében, hogy az adatok az Open Database License (nyílt adatbázis licenc) alatt érhetőek el, hivatkozz erre a szerzői jogi oldalra. Alternatív megoldásként – és ha az OSM-et adat formájában terjeszted akkor követelményként – a licenc(ek)et közvetlenül is megnevezheted és belinkelheted. Ha nem lehet linkelni (pl. nyomtatott munkák), javasoljuk, hogy az olvasóidat közvetlenül irányítsd hozzánk az openstreetmap.org (vagy csak "OpenStreetMap") megjelöléssel és az opendatacommons.org-ra. Ebben a példában a megjelölés a térkép sarkán jelenik meg.

Példa arra, hogyan jelenjen meg az OpenStreetMap-re való hivatkozás egy weboldalon

Tudj meg többet!

További információ az adataink felhasználásáról és a jóváírásról az OSMF licencekkel foglalkozó oldalán.

Bár az OpenStreetMap nyílt adat, harmadik feleknek nem tudunk ingyenes térkép-API-t biztosítani. A részleteket megtekintheted a következő oldalakon: API-felhasználási irányelvek, csempefelhasználási irányelvek és a Nominatim felhasználási irányelvei.

Közreműködőink

Több ezer egyéni közreműködőnk van. További, szabadon elérhető adatokat is felhasználunk nemzeti térkép intézetektől és más forrásokból, többek között:

For further details of these, and other sources that have been used to help improve OpenStreetMap, please see the Közreműködők oldala on the OpenStreetMap Wiki.

Az adatok befoglalása az OpenStreetMapbe nem jelenti azt, hogy az eredeti adatszolgáltató támogatja az OpenStreetMapet, garanciát nyújt vagy felelősséget vállal rá.

Szerzőijog-sértés

Az OSM közreműködői emlékeztetve lettek arra, hogy soha ne adjanak hozzá adatokat egyetlen szerzői jogvédett forrásból se (pl. Google Térkép vagy nyomtatott térképek) a szerzői jog tulajdonosának kifejezett engedélye nélkül.

If you believe that copyrighted material has been inappropriately added to the OpenStreetMap database or this site, please refer to our takedown procedure or file directly at our on-line bejelentési oldal.

Védjegyek

Az OpenStreetMap, a nagyító logó és a State of the Map az OpenStreetMap Foundation bejegyzett védjegyei. Ha kérdésed van a védjegyek használatával kapcsolatban, tekintsd meg a Védjegypolitika oldalunkat.