OpenStreetMap

About this translation

In the event of a conflict between this translated page and the English original, the English page shall take precedence


Szerzői jog és licenc

Az OpenStreetMap® egy szabad adathalmaz, amelyet az Open Data Commons Open Database License licenc (ODbL) alatt tett közzé az OpenStreetMap Alapítvány (OSMF).

Szabadon másolhatod, terjesztheted, továbbíthatod és átdolgozhatod adatainkat mindaddig, amíg feltünteted az OpenStreetMapot és közreműködőit. Ha módosítod vagy felhasználod az adatainkat, akkor az eredményt is csak azonos licenccel terjesztheted. A teljes jogi szabályzat ismerteti a jogaidat és kötelezettségeidet.

Az OpenStreetMap térképeire és dokumentumaira a Creative Commons Nevezd meg! - Így add tovább! 2.0 licenc (CC BY-SA) vonatkozik.

Hogyan kell feltüntetned az OpenStreetMapot?

Kérjük, hogy forrásként a “© OpenStreetMap közreműködők” szöveget tüntesd fel.

Azt is egyértelművé kell tenned, hogy az adatok az Open Database Licenc alatt elérhetőek, illetve ha a mi térkép csempéinket használod, akkor azt, hogy a grafikai megjelenítés a CC BY-SA licenc feltételeivel használható. Ezt megteheted egy erre a copyright oldalra való hivatkozással. Alternatívaként, ha az OSM-et adatokként terjeszted, akkor fel kell tüntetned a nevet és linket közvetlenül a licencre. Ha a formátum a linkelést nem teszi lehetővé (pl. nyomtatásban), javasoljuk, hogy a felhasználókat irányítsd az openstreetmap.org címre (esetlegesen az "OpenStreetMap" szót kiegészítve erre a teljes címre), és az opendatacommons.org címre, illetve - ha szükséges - a creativecommons.org címre.

Böngészhető elektronikus térkép esetén a forrásra vonatkozó hivatkozás jelenjen meg a térkép sarkában. Például:

Example of how to attribute OpenStreetMap on a webpage

Tudj meg többet!

További információ adataink használatáról az OSMF Licenc lapon.

Habár az OpenStreetMap egy nyílt adatforrás, nem tudunk ingyenes térkép API elérést biztosítani a harmadik feleknek. Lásd az API Felhasználási Irányelveinket, a Csempe Felhasználási Irányelveinket és a Nominatim Felhasználási Irányelveinket.

Közreműködőink

Több ezer egyéni közreműködőnk van. További, szabadon elérhető adatokat is felhasználunk nemzeti térkép intézetektől és más forrásokból, többek között:

 • Ausztria: adatokat tartalmaz a következő forrásból: Bécs városa CC BY licenc alatt.
 • Ausztrália: tartalmaz külvárosi adatokat az Ausztrál Statisztikai Hivatal adatain alapulva.
 • Kanada: adatokat tartalmaz a következő forrásokból: GeoBase®, GeoGratis (© Department of Natural Resources Canada), CanVec (© Department of Natural Resources Canada), and StatCan (Geography Division, Statistics Canada).
 • Finnország: Adatokat tartalmaz a következő forrásokból: National Land Survey of Finland's Topographic Database és más adatforrások NLSFI licenc alatt.
 • France: adatokat tartalmaz a következő forrásból: Direction Générale des Impôts.
 • Hollandia: adatokat tartalmaz innen: Automotive Navigation Data, 2007 (www.and.com)
 • New Zealand:adatokat tartalmaz a következő forrásból: LINZ Data Service a felhasználási engedély CC BY 4.0 szerint.
 • Szlovénia: Tartalmaz adatokat a Földmérési és Térképészeti Hatóságtól és a Földművelési, Erdőgazdálkodási és Élelmezésügyi Minisztériumtól (nyilvános információk Szlovéniában).
 • Spanyolország: A Spanyol Nemzeti Geográfiai Intézet (IGN) és Nemzeti Kartográfiai Rendszer (SCENE) adataiból származtatott adatokat tartalmaz a CC BY 4.0 licenc alapján.
 • Dél-Afrika: tartalmaz olyan adatokat, amik a Chief Directorate: National Geo-Spatial Information-tól származnak, az állami szerzői jogok fenntartva.
 • Egyesült Királyság: Térképészeti Szolgálat adatai © Királyi szerzői és adatbázisjog 2010-2019.

További részletekért, és az OpenStreetMap javításához használt más forrásokról, kérjük, olvassa el a hozzájárulók oldalát az OpenStreetMap wikin.

Az adatok befoglalása az OpenStreetMapba nem jelenti azt, hogy az eredeti adatszolgáltató támogatja az OpenStreetMapot, nyújt garanciát vagy vállal rá felelősséget.

Copyright megsértése

Az OSM közreműködői emlékeztetve lettek arra, hogy soha ne adjanak hozzá adatokat egyetlen szerzői jogvédett forrásból se (pl. Google Térkép vagy nyomtatott térképek) a szerzői jog tulajdonosának kifejezett engedélye nélkül.

Ha úgy gondolod, hogy jogvédett anyag került jogszerűtlenül az OpenStreetMap adatbázisba vagy erre a weblapra, kérjük olvasd el az eltávolítási folyamat leírását vagy jelentsd be közvetlenül az online bejelentő oldalon.

Védjegyek

Az OpenStreetMap, a nagyító ikon és a State of the Map az OpenStreetMap Foundation bejegyzett védjegyei. Ha kérdésed van ezek felhasználásával kapcsolatban, kérlek tekintsd meg a Védjegy irányelveinket.