OpenStreetMap

Mijn Fietsreis

Posted by sjaak-oet-7um on 13 September 2011 in Dutch (Nederlands)

Hallo allemaal,

Horst, 13 september 2011

Een dagboek begint ergens en eindigt ergens, het mijne begon ongeveer 2 jaar geleden, alhoewel daar niets van is opgetekend, sterker nog ik wist het zelf nog niet eens, wanneer het eindigt??? Ik zou het niet weten.

In het kort samengevat:
Ik wil een reis om de wereld maken, dat idee is ergens in het verleden ontstaan, en heeft zich het laatste jaar eigenlijk steeds meer ontwikkeld, door allerlei omstandigheden.

In het begin had ik zoiets van ja, ja, je kan dit wel willen, maar welke problemen kom je allemaal tegen. Dát is dus niet de juiste manier om mee te beginnen, en dat heb ik dus ook héél snel aan de kant gezet.
Ik gá die reis maken. (punt). En wat ik tegenkom, los ik op. (punt)

Je weet in eerste instantie niet echt hoe je dit moet aanpakken. Waar moet je beginnen?
Ik heb als eerste een zeecontainer gekocht om mijn meubels in op te slaan. Klinkt misschien raar, maar het is een begin.
Eigenlijk is het zoiets als het schrijven in dit dagboek, naarmate je schrijft komen de zaken die om aandacht vragen als vanzelf voorbij. Was het in het begin zo dat ik deze "zaken" als een probleem zag, spelenderwijs worden deze een deel van de reis. Het zijn dan ook geen problemen meer maar gewoon dagelijkse dingen die je moet oplossen, m.a.w. mijn wereldreis is ongeveer een jaar geleden begonnen zonder dat ik er zelf erg in had.

Momenteel ben ik met een aantal dingen gelijktijdig bezig t.w.

1. Het opzetten van een website, ik wil niet via "waarbenjijnu.nl" mijn verhalen
de wereld insturen. Ik wil gewoon een eigen website, zodat ik meer
mogelijkheden heb wat betreft het invoegen van foto's en het "aankleden" van
mijn verhalen.
2. Het tweede is het leren werken met OSM, omdat ik dit programma wil gaan
gebruiken om mijn route's in den vreemde uit te zetten. Het kopen van kaarten
ter plekke kan duur zijn, of je kunt er geen vinden, en je zit na een jaar met
een berg kaarten waarmee je niets kunt als afgeven aan reizigers die je
tegenkomt.
3. Het kopen van een tent, luchtbed, slaapzak, kookspullen, het lijken dingen
waarvan je zou zeggen dat is toch niet zo moeilijk! is het ook niet, béhálvé
als je kwaliteit wil, én als je op de grammetjes moet letten, wánt, en dat had
ik nog niet vermeld, ik wil deze reis gaan maken met een FIETS!!!!!!

Waarom een fiets!! Ja waarom? In eerste instantie wilde ik deze reis gaan maken
met mijn (ex)motor, maar er zijn dan een aantal dingen waar je rekening moet houden, zoals: je moet dagelijks benzine kopen. Waar? en hoe duur? Sommige landen mag je niet eens binnen met een motorfiets die meer als 250 cc inhoud heeft. (Een goldwing heeft 1500 cc). Je verzekering is niet overal geldig , papieren aan de grens (Carnet de Passage). Al met al dus wederom en helaas problemen die je gegarandeerd niet hebt als je met de fiets gaat, probleem opgelost. Een andere reden om te kiezen voor een fiets, je staat korter bij de mensen, en dat is toch een van de redenen waarvoor je zo’n reis maakt, andere culturen, andere gebruiken, hoe de mensen leven, kortom je wilt wat zien van de wereld buiten Nederland, én niet onbelangrijk, je bent op een schone en gezonde manier bezig, goed voor lichaam, geest & milieu.
Als je met de fiets gaat, is de ervaring, gaat het de eerste week niet van een leien dakje wat betreft conditie en zitvlak, je moet nog wat eelt krijgen hier en daar. Ook daar ben ik mee bezig: 3x per week 1 uurtje zwemmen en 2x per week 1½ uur fitness, en de rest komt, zoals de ervaring leert aldoende, bovendien begin ik met een vlakke etappe.

14-sep-11

Ik ga beginnen met de "Hanzesteden tocht; dit is een tocht van om en nabij de 3000 km. Deze tocht begint en eindigd in Zaltbommel en slingert zich langs de Nederlandse steden: Hasselt, Kampen, Zwolle, Hattem, Deventer, Zutphen en Doesburg naar het Noorden van Nederland, om vervolgens zijn weg te vervolgen in Duitsland. De tocht gaat in Duitsland tot even voorbij Berlijn om daarna via Köln en Aachen, terug te keren naar Nederland.
Deze tocht wil ik gaan beginnen ergens in het voorjaar van 2012, en heeft naast het verkrijgen van eelt, tot doel om te kijken of er nog verbeteringen aan de fiets moeten worden aangebracht, en het testen van de overige uitrusting.

16-sep-11

Helaas ben ik er gisteren niet aan toegekomen om iets te schrijven, gouddieven zijn het huis van mijn moeder binnen gedrongen en hebben haar bankpas en goud gestolen. Ik ben hiermee de hele dag en een stuk van de avond bezig geweest.

Hieronder zal ik in chronologische volgorde proberen weer te geven wat ik zoal tot op heden heb gedaan aan voorbereidingen.

• Als eerste heb ik zoals hierboven reeds aangegeven een zeecontainer gekocht om mijn meubels op te slaan, het zijn met de hand gemaakte stukken, en voor de prijs die je er op internet voor beurt kan ik net een voor- en achterband kopen, dus dat gaan we niet doen, dan maar opslaan.
• Verder ben ik naar de tropen kliniek in Rotterdam geweest voor de noodzakelijke inentingen, iets van 20 stuks, een dure aangelegenheid dus. Gelukkig vergoed de zorgverzekering e.e.a.
• Een pijnlijk moment brak aan toen steeds duidelijker werd dat ik mijn motor zou moeten verkopen, enerzijds omdat hij niet al die tijd dat ik weg ben stil kan blijven staan, en anderzijds omdat ik het geld nodig zou heb voor het kopen van een fiets & de noodzakelijke uitrusting.
• Een ander punt van aandacht is mijn condite, waarover ik hierboven reeds schreef,
• Ik volg een cursus fietsreparatie, en ga regelmatig naar de voorlichtingsavonden die de vakantiefietser in Amsterdam geeft. Deze zijn zeer interessant en leerzaam, per slot van rekening kunnen deze mensen terugkijken op ongeveer 80 landen waar zij doorheen gefietst zijn, je mag dus aannemen dat zij weten waarover zij praten, als het op voorlichting en de juiste uitrusting aankomt.
• Het rode kruis in Horst, geeft een cursus EHBO waarvoor ik mij heb aangemeld, je weet maar nooit.

17-sep-11

Zoals zovaak en veel het laatste jaar zit ik vaak op internet te neuzen om informatie te vergaren die ik kan gebruiken als voorbereiding en/of tijdens mijn reis. Zo’n dag is niet interessant als je niets noemenswaardigs tegenkomt. Ook zit ik vaak op diverse fora te kijken of ik iets van mijn gading kan vinden. Het probleem wat ik heb met een forum is dat men de mening is toegedaan dat je voor een onderwerp of vraag het complete forum moet aflezen, want zo schrijft men: “dit onderwerp is al eens behandeld”, ja in 1980. Dit wil dus zeggen héél veel lezen waar je geen bal van begrijpt “vaktaal” zoals ze dat noemen, en het resultaat is vaak 0,0 zeer frustrerend, maar zo schijnt een forum te werken. Zelfs dat van OSM!!
Dat was het wel zo’n beetje voor vandaag, morgen is er geen nieuws, dus tot maandag maar weer.

18-sep-11

Location: Stuksbeemden, Horst, Horst aan de Maas, Limburg, Nederland, 5975, Nederland

Comment from Sanderd17 on 14 September 2011 at 10:04

Ja man,

Niet gezeverd, een reis rond de wereld met de fiets. Het verste dat ik al gereden heb is van België naar Parijs.

Voor je tweede vraag, leren werken met OSM. Op welk platform wil je daarmee werken?

Ik veronderstel dat je liever een klein aparaat hebt, dat offline werkt (internetverbindingen zijn niet overal beschikbaar, en meestal heel duur).

Dan kan je ofwel voor een Garmin GPS gaan en de kaarten vooraf downloaden (de hele wereld zal groot zijn, maar de kaarten rond je route moet wel gaan). Je kan ook een Android GSM kopen en OsmAnd gebruiken (opnieuw, de hele wereld zal waarschijnlijk te groot zijn). Het voordeel van een Android is dat je het ook kan gebruiken om je site up te daten (daar heb je wel internet voor nodig) en dat je geen extra apparaat nodig hebt.

Het probleem met dergelijke apparaten is de batterij. Er zijn heel wat telefoons die bij regelmatig gebruik (ongeveer 4 uur per dag) maar een batterijduur van 1 dag hebben. Je kan natuurlijk altijd reserve batterijen kopen.

Comment from sjaak-oet-7um on 16 September 2011 at 20:28

Hallo Sander,

Schitterende reactie, al moet ik je zeggen dat je wat te hard gaat, ik heb tijdens mijn studie 1970/1974 het digitale tijdperk net gemist en het kost me moeite om alles wat er op de markt komt bij te houden.
Als jij met platform het apparaat bedoeld waarmee ik zou willen werken, dan kan ik je slechts mijn voorkeuren geven wat ik ermee wil doen.
**Allereerst wil ik contact houden met thuis, hetzij d.m.v. e-mail dan wel
per telefoon.
**Verder wil ik een eigen website hebben om mijn dagelijkse beslommeringen
weer te geven, en andere mensen de mogelijkheid bieden om te reageren of
anderszins mededelingen te doen, en natuurlijk foto's van de dag erop zetten.
**Ook lijkt het mij handig om onderweg te kunnen opzoeken of er 50 km verderop
een hotel dan wel een camping is, en deze eventueel te reserveren.
**Voor de navigatie wil ik gebruik maken van een Garmin "Montana" welk type
weet ik nog niet!! Ik sta open voor elke oplossing.
Verder is het natuurlijk het beste als het apparaat niet te groot/zwaar is, ik moet het tenslotte meezeulen op de fiets nemen.
Wat jij met offline werken bedoeld weet ik niet!! maar ongetwijfeld kun jij me dat uitleggen.
De Androïd GSM is een telefoon geloof ik, en wat je met OsmAnd bedoeld zeg me niets.
Hoe je een site up date met je telefoon wet ik niet?
Zoals je ziet Sander je kunt mij nog een hoop leren, als je dat wil.

Met vriendelijke groet,

Sjaak

Comment from Sanderd17 on 17 September 2011 at 12:57

Een Android is een zogenaamde "smartphone", waar je functies van verschillende apparaten (zoals een GPS, een computer, een fototoestel ...) in één apparaat brengt.

Omdat een smartphone zoveel kan moet je er applicaties op installeren. Net als je bij een computer programma's installeert.

Je hebt een standaard pakket (meestal een web browser, e-mail client, sms-en-telefoon applicatie, foto applicatie, muziek speler etc). Maar via de market kan je extra applicaties installeren. Android heeft momenteel zo'n 500 000 (waarvan de meeste wel brol zijn).

OsmAnd is dus zo'n applicatie die navigatiefuncties aanbiedt met behulp van OSM kaarten. Om een lijst van alle mogelijkheden te zien kan je hier kijken: http://code.google.com/p/osmand/

Het voordeel van een smartphone is dat het alles-in-één is. En zo bespaar je een hoop gewicht en plaats.

Het nadeel is dat alles net iets minder van kwaliteit is. De GPS antenne is wat trager en wat onnauwkeuriger, het ingebouwde fototoestel geeft geen top-kwaliteit, een smartphone is gevoeliger voor schokken dan een echt outdoor-GPS ...

Een ander nadeel, zoals ik zl zei, is het batterijgebruik. Aangezien je een smartphone bijna constant gebruikt wil dat zeggen dat de batterij snel leeg loopt.

En natuurlijk, als je smartphone stuk gaat, dan zit je meteen zonder GPS, zonder telefoon, zonder computer, zonder fototoestel ...

Nu, dat was uitleg over een smartphone, maar blijkbaar weet je nog niet helemaal wat OSM is ook.

OSM is niets anders dan een database met geografische gegevens. OSM is geen programma, geen kaart, enkel data.

Maar de OSM gemeenschap stelt de data gratis ter beschikking aan iedereen (onder lichte voorwaarden waar iedere particulier sowieso aan voldoet).

Zo hebben ook de ontwikkelaars van OsmAnd die data genomen om hun navigatie applicatie te maken. En zo hebben ook de ontwikkelaars van de OSM Garmin kaarten die data genomen en die getransformeerd naar een formaat waarmee Garmin kan werken.

Dus was mijn vraag welk apparaat je wil gebruiken. Als je voor een smartphone met Android ging gaan, dan is OsmAnd de beste oplossing (weet ik uit ervaring), en als je voor een Garmin gaat, dan moet je kiezen uit de lijst met beschikbare Garmin kaarten.

http://wiki.openstreetmap.org/wiki/OSM_Map_On_Garmin/Download

Al deze kaarten zijn dus OSM data, die getransformeerd zijn voor een bepaald gebruik. Bijvoorbeeld voor fietsers kunnen hoogtelijnen handig zijn, maar voor auto's zijn die niet belangrijk.

En als laatste nog het verschil tussen offline en online.

Online is werken met een actieve internet verbinding. Dus online functies zijn enkel beschikbaar als je internet hebt. Internet kan in het buitenland soms heel duur zijn, dus is het belangrijk dat je kijkt naar apparaten die volledig offline kunnen werken.

Voor smartphones zijn er bijvoorbeeld heel wat navigatie applicaties die gewoon de kaart van een website dowloaden als je er naar kijkt. Dus als je geen internet hebt, dan kan je geen kaart zien. OsmAnd is één van de enige die perfect zonder internet verbinding kan werken.

Soms zal je wel internet nodig hebben. Je kan je website niet updaten als je geen internet hebt.

Comment from sjaak-oet-7um on 17 September 2011 at 18:03

Oké Sander dat was al een stuk duidelijker, bedankt voor je geduld en uitleg.

Met vriendelijke groet,

Sjaak

Login to leave a comment