OpenStreetMap

Fejlesztések a weblapon

Posted by kempelen on 10 August 2013 in Hungarian (Magyar)

Mind a www.openstreetmap.org mind pedig a magyar www.openstreetmap.hu oldal fejlődött picit a közelmúltban.

openstreetmap.org

A központi www.openstreetmap.org oldalon az eddig szétszórtan elhelyezett funkciókat egy helyre csoportosították, igen tetszetős megjelenéssel. Felkerült egy nyíl alakú ikon is, amellyel a weblapnak megadhatod a pozíciódat, a réteg választó pedig előnézetet mutat a kiválasztható rétegekről. Elérhető egy új "küldés" ikon is, amellyel most már jelölőt is lehet elhelyezni a térképen. Ugyanitt lehetőség van az aktuális nézet PNG képként letöltésére.

Másik érdekesség, hogy az oldal URL-je folyamatosan frissül a térkép mozgatásakor, így a böngészőben látható link bármikor elküldhető egy ismerősnek vagy könyvjelzőzhető.

(A funkciók magyarra fordítása hamarosan elérhető lesz.)

openstreetmap.hu

A www.openstreetmap.hu oldal mobil eszközökön való megjelenésén sokat javítottunk. "Responsive CSS" technikát használva kis képernyőkön eltűnik az oldalsáv és leegyszerűsödik a fejléc, így elegendő hely marad a térkép nézegetésére. Az eltűnő funkciók nagy részét máshogy pótoltuk:

  • A "Helyek" kereséséhez egy "hely ikon" jelenik meg, ami mobilképernyőkre optimalizált, egyszerűbb POI keresőt hoz fel.
  • A keresési eredmények a térkép felett dinamikusan lapozgathatóak és kattintásra odaugrik a térkép.
  • Elküldéshez a "Permalink/Küldés" funkcióval kell az aktuális nézetet az URL sorba lehozni, majd a böngészők megosztó vagy küldő funkcióit lehet használni.
  • Bizonyos egyéb elemeket az oldalsávról egyszerűen a "Rólunk" cikkből elérhető írásokba integráltunk, például a Facebook linkeket.

Átvettük az angol oldal új rétegek ikonját is (csak az ikont, a funkciókat nem), illetve nálunk is megszűntek a régi sötétkék design elemek.

A CSS3 alapú technika szinte kizárólag a böngésző szélességén alapul, így modern asztali böngészők keskenyebbre húzásával is bármikor kipróbálható.

openstreetmap.hu mobil képernyőn

openstreetmap.hu keresési eredmények mobil képernyőn

Bármilyen problémát, hibajelzést szívesen veszünk.

Comment from martonthenagy on 12 August 2013 at 12:33

Tetszik az alakulás.

Lehet, hogy nem ez a megfelelő fórum, de jeleznék egy gondot: Időnként Amazon Kindle eszközről netezem (tudom...). Azon nem lehetséges tap / drag művelet végzése, és mivel csak nagyítás és kicsinyítés gombok vannak az oldalon, így nem tudom mozgatni a térképet. Ezért csak más térképoldalt tudok használni. Szeretném, ha felkerülnének a mozgatáshoz szükséges gombok az OSM oldalára, ideális esetben a bejelentkező böngésző alapján eldöntve, hogy kell-e. Elvileg ilyesmi a user agent: "Mozilla/5.0 (Linux; U; en-US) AppleWebKit/528.5+ (KHTML, like Gecko, Safari/528.5+) Version/4.0 Kindle/3.0 (screen 600×800; rotate)"

Köszönettel.

Comment from kempelen on 12 September 2013 at 10:47

Köszönöm, vettem, felírtam a tennivalók közé!

Login to leave a comment