OpenStreetMap

Open Tuinen

Posted by joost schouppe on 28 May 2015 in Dutch (Nederlands)

Ik was van plan om naar de Open Tuinendag te gaan. Maar ik plan zo'n dingen graag op een echt kaartje. Op de website van de Open Tuinendag zelf krijg je wel een overzicht, maar bepaald geen handig kaartje. Als je mogelijk meerdere tuinen wil bezoeken, moet je zelf nog de adressen overnemen om te zien hoe je ze zou kunnen combineren. Ik had even een uur of twee niets anders te doen, dus ik dacht, dat kan beter. Dan leren we nog eens iets bij.

1. Data verzamelen

De website zag er proper en overzichtelijk uit, dus die zou te scrapen moeten zijn. Web Scraper plugin voor Chrome geïnstalleerd, maar die kon er niet aan uit. Of ik niet aan de scraper, dat kan ook. Maar de HTML van de site zat super ordelijk in elkaar, dus met wat vind.alles en kuiswerk in Notepad++ had ik zo een propere dataset. Elke tuin een rij, elke eigenschap een kolom, zo heb ik het graag.

2. Waar zijn die tuinen?

De kernvraag van de geografie: waar is het ding. Helaas, geen coördinaten beschikbaar. Na wat Googlen bleek dat mijn collega Kay dé tool gemaakt had die ik nodig had. In QGIS zet het ding een csv om in een feature class. De plugin zelf installeren bleek voor een keer direct te werken vanuit de plugin beheerder binnen QGIS. Nog de funcie vinden om de coördinaten aan de feature class toe te voegen, en de bijhorende dbf toevoegen aan mijn tuinentabelletje.

De Geopunt plugin gebruikt de webservices van Agiv, de Vlaamse overheidsdienst voor GIS. Dat werkt behoorlijk goed, maar er ontbrak nog wel wat in mijn lijst. Grootste probleem: een tiental tuinen in Nederland. Dus alweer naar Google, en daar de Excel Geocoding Tool gevonden, die hetzelfde doet met webservices van Bing Maps. De kwaliteit zag er opnieuw niet slecht uit, en wat nog ontbrak snel opgezocht op Google Maps zelf. Daar krijg je ook coordinaten van de plaats waar je op inzoomt.

3. Op de kaart prikken.

Het geweldige [Umap](http//umap.openstreetmap.fr) is uw vriend. Daar had ik al wat ervaring mee, en dat zit best eenvoudig in elkaar. Nu had ik wel iets meer nodig, en er is niet echt een goede handleiding beschikbaar. Gelukkig vond ik alles wat ik zocht in oude vragen op Openstreetmap Help. Gewoon een csv maken met Notepad++ en experimenteren maar.

Wat hebben we geleerd: - coördinaten moeten in kolommen "lat" en "long" staan - een link maak je zo: [[http://www.url.org|Omschrijving van je URL]] - een afbeelding laat je zo zien: {{http://www.url.org/image.jpg}} - gebruik kolomnamen Name en Description om die gegevens goed herkend te laten worden

4. Klaar!

Wat kan je nu dat eerder niet kon? - Vrij in en en uitzoomen, klikken op de locatie die je interesseert voor basisinfo, doorklikken naar een volledige versie - Doorklikken naar een routeplanner met de tuin als bestemming (rechtermuisknop op de tuin) - Via het delen knopje (drie verbonden bolletjes, links op het scherm) code voor een iFrame ophalen om toe te voegen aan je eigen site. En via hetzelfde knopje downloaden als GPX (voor je GPS), als KML (voor Google Earth) of als GeoJson (voor nerdy doelstellingen).

Wat kan je niet: - vanuit een overzicht van de tuinen naar de locatie gaan - een route plannen van de ene tuin naar de andere. Zouden beide fijne uitbreidingen zijn voor umap, me dunkt.

Met dank aan de Landelijke Gilden om niet kwaad te zijn dat ik hun website zomaar scrape.

Comment from Dianne Hung on 8 June 2016 at 06:24

import.io kwam eenvoudig te gebruiken en octoparse.Ik weet niet waarom , maar ik voel me absoluut machteloos en dom bij het gebruik van deze tool. Veel van de video's zijn verouderd (die ik kan bedenken ), maar aan het eind , er is een stuk ontbreekt ... wat voel ik me dom. Ik wil graag deze software, omdat zij (de stichters ) stak zo'n geweldige materiaal. Maar helaas , ik ben gewoon te gefrustreerd te houden ermee om te gaan . http://www.octoparse.com/?im

Comment from Kevak Kothari on 3 July 2016 at 12:14

Leuk artikel , Bedankt voor het delen .

Data is de brandstof voor het bedrijfsleven in deze moderne digitale tijdperk . van dag tot dag data schrapen software en screen scraping service provider toe.

http://webdata-scraping.com/

Login to leave a comment