OpenStreetMap

Sopivan kartoitusprojektin valitseminen

Posted by VuokkoH on 18 May 2017 in Finnish (Suomi)

Miten valita sopiva kartoitusprojekti aloittelijaryhmälle?

  1. Selaile Tasking Manager –sivustoa ja valitse tehtävä itse
  2. Kysy neuvoa HOT-OSM Finland ryhmästä
  3. Kysy neuvoa Missing Maps -projektin tukihenkilöiltä

Sopivan tehtävän etsiminen kannattaa aloittaa 1-2 viikkoa ennen organisoitua kartoitustapahtumaa, mutta lopullisen valinnan voi yleensä tehdä vasta muutama päivä aikaisemmin. Ajankohtaiset kartoitusprojektit listataan HOT OSM Tasking Manager -sivuilla: http://tasks.hotosm.org/. Tasking Managerin tehtävissä on joskus erikseen mainittu, että projekti sopii (tai ei sovi) aloittelijoille. Esimerkiksi projektit, joissa pyydetään kartoittamaan asuinalueita ja päätieverkosto, tai rakennuksia maaseudulla sopivat hyvin ensikertalaisille. Tiheästi asutuilla alueilla kartoitus on usein haastavampaa. Tilaisuuden järjestäjän kannattaa itse testata projektin kartoitusta eri puolilta aluetta etukäteen. Katso esimerkiksi:

  • Onko taustakartta tarpeeksi laadukas?

Pilvet ja huono resoluutio voivat tehdä etäkartoituksesta mahdotonta, mutta usein Tasking Managerin tehtävissä taustakarttojen riittävä laatu on jo tarkastettu.

  • Onko aluetta jo kartoitettu?

Isoimmat tiet on usein jo merkitty kartalle, ja Tasking Managerissä pyydetyt kohteet (tiet, talot asuinalueet) saattavat jo osittain löytyä kartalta editoituna. Tämä on ihan ok. Kannattaa kuitenkin valmistautua ohjeistamaan mitä kartoittajan tulisi tehdä, jos löytää virheitä jo tehdyistä muokkauksista. Nyrkkisääntönä voisi pitää sitä että ei ole hyvän tavan mukaista deletoida muiden tekemää työtä. Muokata voi, ja aina kannattaa jättää kommentti tehdyistä muutoksista tai epäselvistä tapauksista.

  • Ovatko tehtäväruudut sopivan kokoisia, vai liian laajoja?

Iso ruutu on hankala käydä systemaattisesti läpi, ja tehtävää saattaa riittä useiksi tunneiksi. Ruudut voi tarvittaessa jakaa osiin Tasking Managerissa. Joskus pieninkin ruutukoko on kohtuuttoman iso.

  • Onko aluetta kartoitettu aktiivisesti viime päivinä?

Jos projekti on suosittu, tehävä saattaa valmistua ennen tapahtuman alkua.

  • Onko projektin ruutuja validoitu?

Validointi on tärkeä osa kartoitusprojekteja lopputuloksen laadun varmistamiseksi, ja aloittelevien kartoittajien opastamiseksi. Usein projektia validoi muutama aktiivinen kokeneempi kartoittaja, mutta jos vaikuttaa siltä että projektin ruutuja ei ole validoitu vähään aikaan voit esim. ottaa yhteyttä projektin perustaneeseen käyttäjään, tai kysyä validointiapua HOT-OSM Finland Facebook-ryhmästä.

Ensikertailaisten tilasuuteen kannattaa valita projekti, jossa on selkeä ohjeistus (Tasking Managerissa projektin Instructions-välilehdellä), ja hyvät ilmakuvat (käy itse tarkastamassa miltä projekti näyttää käytännössä).

Akuutit kriisit (maanjäristykset, tsunamit ym.) ovat usein melko haastavia ensikertalaiselle, ja tehtävät tulevat usein valmiiksi jopa muutamassa tunnissa. Ensikertalaisten tilaisuuksiin kannattaa valita jokin vähemmän mediahuomiota saanut projekti, myös sen takia että tehty työ ehditään tarkastaa kokeneempien kartoittajien toimesta ennen kuin karttoja todella tarvitaan.

Edelliset osiot:

Comment from erno on 26 May 2017 at 15:47

Kannattaa tosiaan kysellä apua HOT-OSM Finland ryhmässä! Ainakin allekirjoittanut auttaa muutaman päivän varoitusajalla ihan mielellään taskin valinnassa ja validointiakin tulee harrastettua.

T: Erno M.

Login to leave a comment