OpenStreetMap

Kolesár

Mapper since:
September 11, 2009

A turistautak.hu alapító tagjaként azon dolgozom, hogy a 2003 óta gyűlő nyomvonalak, a belőlük átdolgozott térképi állomány, valamint a felmérés és térképszerkesztés tapasztalata minél szélesebb felhasználói körhöz eljusson. Sikerült meggyőznöm a turistautak.hu és a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület döntéshozóit, hogy nyissák meg az állományt ODbL licenc formájában, így az adatok már átjárhatóak az osm felé és viszont. A két alaptérkép egyesítésével a felmérések eredménye sokkal több helyen, az összes osm alapú térképen megjelenik. A turistautak.hu meghagyhatja az osm-nek az alaptérkép készítésének, turisztikailag érdektelen helyszínek felmérésének hálátlan feladatát, sokkal jobban összpontosíthat a gyalogos és kerékpáros túrázók által leginkább látogatott helyek részletes terepi felmérésére és a térkép kidolgozására. Az OpenStreetMap keretében az alábbiakon dolgozom:

  • Adatot gyűjtök. Elsősorban külterületen, többnyire erdőben, burkolatlan utakon, egyszerre több gps-el, jegyzetfüzettel, fényképezőgéppel. Igyekszem a bejárt út összes felmérendő tulajdonságát rögzíteni. Ha tehetem, úgy haladok a terepen, hogy teljesen le tudjak fedni egy adott területet, hogy azon több felmérendő ne maradjon.

  • Térképet szerkesztek. Feldolgozom a saját felméréseimet, utak nyomvonalát pontosítom a teljes nyomvonal-adatbázis alapján, valamint műholdkép alapján olyan helyeken is szerkesztek, ahol nem jártam személyesen. Helyszín szerint és témák szerint is dolgozom, utóbbit igyekszem országos szinten, például távvezetékeket, távközlési tornyokat.

  • Légifotókat keresek, engedélyt kérek a felhasználásukra. Eddig három sikerült: Törökbálint, Budapest XII. kerület és árvízi ortofotó a Dunáról. Tárgyalásokat folytatok több más helyen is, egyelőre várakozom.

  • Adatforrásokat kutatok és engedélyt kérek a felhasználásukra: turistautak.hu, műemlékem.hu keresztes hadjárata, MAVIR távvezeték-hálózata, fmdx.hu televízió- és rádiótornyai.

  • Eszközöket fejlesztek az adatok tömeges átvételére, illetve az egyenkénti ellenőrzést igénylő feladatok megkönnyítésére: turistautak.hu OSM API, nyomvonal-áttöltő, GYSEV és MAVIR állományok OSM-átalakítása.

  • Megoldásokat keresek a felmérés és szerkesztés könnyebbé tételére, gyorsítására, hatékonyságának növelésére. Az eredményeket leírom és közzé teszem: házszámozás, utak durva hibáinak kimutatása.

  • Igyekszem minél szélesebb körben terjeszteni az OSM hírét, hogy egyre többen használják és közülük minél többen szerkesszék is. Előadásokat tartok konferenciákon, meetupokon, saját szervezésben is.