OpenStreetMap

Pokémon™ Go event rant

Posted by AkuAnakTimur on 17 April 2017 in English (English)

OK, a week of Easter special.

More new Pokémon mappers, [edited] and more map data which is quite, err, not that quite above par. Well…

Comment from Hakimie on 2 May 2017 at 07:44

hah apa dia?

Comment from AkuAnakTimur on 5 May 2017 at 07:08

@Hakimie

Oh. Hehe. Ada dua tiga bendalah, ni orang lain la. So far so good, your edit is OK.

Kadang-kadang taman permainan / padang lapang / tempat rumput tumbuh sekangkang kera / macam-macam tu bukannya selalu leisure=park. Ada tag yang lebih sesuai. Dah nampak, tegur lah. Hantar message, “hai hai!”. Tegur-tegur sapa-menyapa, terus stop, tak edit dah. Tinggal terus. Okay… tu pun kalau rajin, kita buat jugak la pembetulan sikit-sikit.

Cuma masa seminggu Easter special tu, makin ramai la pulak mapper baru. Tapi kalau tak silap Niantic bukannya akan update on the spot. Lepas tu, ah, tak kuasa nak hai-hai diorang ni dah. Kita pun main la juga slow-slow, tapi takde la nak ‘hack’ OpenStreetMap sampai macam tu sekali.

Ada tempat di Kedah ni pun, macam Niantic tak pakai Google Maps, mungkin pakai OSM, tapi kena ingat juga kalau bukan OSM pun… ada la third party lain kan, tak pun game Ingress tu sendiri.

Contoh: memang ada taman leisure=park yang takde dalam OSM, tapi ada dalam Google Maps. Dalam OSM ada water=pond tapi takde dalam Google Maps, tapi jadi sarang water-type. Tapi Pokestop pulak, OSM takde, Google Maps pun takde pulak masjid / tokong / kuil. So, mungkin la game Ingress ni la punca…

Login to leave a comment