OpenStreetMap

About this translation

In the event of a conflict between this translated page and the English original, the English page shall take precedence


Auteursrechten en licentie

OpenStreetMap® is open data, onder licentie van de Open Data Commons Open Database License (ODbL) door de OpenStreetMap Foundation (OSMF).

Het staat u vrij onze gegevens te kopiëren, te distribueren, weer te geven en aan te passen, zo lang als u OpenStreetMap en haar auteurs vermeldt. Als u onze kaarten of gegevens wijzigt of erop verder bouwt, mag u de resultaten onder dezelfde licentie distribueren. In de volledige juridische tekst worden uw rechten en verantwoordelijkheden uitgelegd.

De cartografie in onze kaarttegels en onze documentatie zijn gelicenseerd onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding-Gelijk delen 2.0 license (CC-BY-SA).

Hoe OpenStreetMap te vermelden

Wij vereisen dat u het volgende vermeld bij gebruik: “Kaartgegevens © OpenStreetMap-auteurs”.

U moet ook duidelijk maken dat de gegevens beschikbaar zijn onder de Open Database License en als u onze kaarttegels gebruikt, dat de cartografie de licentie CC-BY-SA heeft. U kunt dit doen door te verwijzen naar deze pagina over auteursrechten. Als alternatief, en verplicht als u de gegevens van OSM distribueert, kunt u direct verwijzen naar de licentie(s). In media waar verwijzen niet mogelijk is, bijvoorbeeld in gedrukte werken, raden we u aan uw lezer te verwijzen naar openstreetmap.org, mogelijk door "OpenStreetMap" hiernaar uit te breiden, naar opendatacommons.org en als van toepassing, naar creativecommons.org.

Voor een doorbladerbare kaart, moet de naamsvermelding in een hoek van de kaart weergegeven worden. Bijvoorbeeld:

Example of how to attribute OpenStreetMap on a webpage

Meer informatie

Lees meer over het gebruik van onze gegevens, en hoe credit ons, op de OSMF Licentie pagina en de gemeenschap Legaal FAQ.

Hoewel OpenStreetMap open data is, kunnen we geen gratis kaart-API voor derde partijen aanbieden. Zie ons API-gebruikbeleid, Tegelgebruikbeleid en Nominatimgebruikbeleid.

Onze bijdragers

Onze bijdragers zijn duizenden individuen. We bieden ook open gelicenseerde gegevens van nationale kaartenbureaus en andere bronnen afkomstig zijn, waaronder:

  • Austria: Bevat gegevens van de Stad Wenen (onder CC BY), Land Vorarlberg en Land Tirol (onder CC-BY AT met aanvullingen).
  • Canada: Bevat gegevens van GeoBase®, GeoGratis (© Department of Natural Resources Canada), CanVec (© Department of Natural Resources Canada), en StatCan (Geography Division, Statistics Canada).
  • Finland: bevat gegevens van de topografische database van het nationaal kadaster van Finland en andere gegevensverzamelingen, onder de licentie NLSFI.
  • Frankrijk: Bevat gegevens van Direction Générale des Impôts.
  • Nederland: Bevat © Gegevens van AND, 2007 (www.and.com)
  • Nieuw-Zeeland: Bevat gegevens van Land Information New Zealand. Crown Copyright voorbehouden.
  • Slovenië: Bevat gegevens uit Surveying and Mapping Authority en Ministerie van Landbouw, Bosbouw en Voedsel (openbare informatie van Slovenië).
  • Zuid-Afrika: Bevat gegevens afkomstig uit Chief Directorate: National Geo-Spatial Information, auteursrechten voor de Staat voorbehouden.
  • Verenigd Koninkrijk: Bevat gegevens van de Ordnance Survey © Crown Copyright en databaserechten 2010-2012.

Voor meer gegevens over deze en andere bronnen die gebruikt zijn voor het verbeteren van OpenStreetMap, kunt u de pagina met Bijdragers op de OpenStreetMap Wiki raadplegen.

Opname van gegevens in OpenStreetMap betekent niet dat de originele gegevensverstrekker OpenStreetMap ondersteunt, enige vorm van garantie geeft, of aansprakelijkheid aanvaardt.

Auteursrechtenschending

Bijdragers aan OSM mogen nooit gegevens toevoegen uit bronnen waarvan de licentie niet vrij is (bijvoorbeeld Google Maps of gedrukte kaarten) zonder expliciete toestemming van de auteursrechtenhouders.

Als u van mening bent dat auteursrechtelijk beschermd en niet vrij gelicenseerd materiaal ongeoorloofd aan de database van OpenStreetMap is toegevoegd, raadpleeg dan onze takedownprocedure of meld het direct en formeel via onze online claimpagina.

Handelsmerken

OpenStreetMap en de looking glass-logo zijn geregistreerde handelsmerken van de OpenStreetMap Foundation. Als u vragen hebt over uw gebruik van de merken, stuur uw vragen dan naar de Vergunning werkgroep.